Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Σεπ-2021 11:09

  Κλυδωνίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών από τις διεθνείς ανησυχίες

  'Φοβάται' τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ισχυρές απώλειες σημειώνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να αποτρέψει την "εισαγωγή" των διεθνών κλυδωνισμών που έχει προκαλέσει ο κινεζικός κολοσσός Evergrande, όπως και η αβεβαιότητα για την προσεχή συνεδρίαση της Federal Reserve στις ΗΠΑ, η οποία αρχίζει αύριο, Τρίτη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,28% στις 891,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,41% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.153,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,31% στις 560,07 μονάδες.

  Ο γενικός δείκτης χάνει πάνω από 15 μονάδες και επιστρέφει στην κρίσιμη ζώνη των 895 – 900 μονάδων, αναιρώντας επί της ουσίας όλη την προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο, δεν κάνει τίποτα περισσότερα παρά να αποτυπώνει τις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις προεκτάσεις μιας πιθανής κατάρρευσης της Evergrande, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που παρομοιάζουν τον κινεζικό όμιλο με την Lehman Brothers, η οποία κατέρρευσε 13 πριν προκαλώντας τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση παγκοσμίως.

  Αυτό που προβληματίζει την εγχώρια αγορά πλέον είναι το κατά πόσο μπορεί να ανακόψει την "εισαγωγή" των διεθνών κλυδωνισμών και να βάλει ένα στοπ πριν από τη δοκιμασία των κρίσιμων 880 μονάδων. Εάν συνεχίσουν οι πιέσεις το ΧΑ δεν έχει δείξει ότι μπορεί να αναπτύξει τις αντοχές εκείνες που θα ανακόψουν την πτώση, έτσι προφανώς θα επαναλάβει το μοτίβο της αναδίπλωσης προς τις 850 μονάδες το οποίο και ακολουθεί από τον περασμένο Απρίλιο. Εάν όμως αλλάξει επί τω θετικότερω το κλίμα στις αγορές, τότε οι εσωτερικοί καταλύτες είναι ικανοί να αναιρέσουν το πτωτικό τόξο που πιθανόν να διαγραφεί αυτές τις μέρες.

  Τεχνικά τώρα, οι 892 μονάδες είναι το πρώτο επίπεδο που πρέπει να διατηρηθεί στον γενικό δείκτη, με το επόμενο να είναι στις 878 μονάδες. Στον FTSE 25 η κοντινή στήριξη των 2.182 μονάδων διασπάστηκε, επιδεινώνοντας το βραχυπρόθεσμο momentum. Πλέον το επόμενο κρίσιμο επίπεδο είναι στις 2.152 μονάδες, με τον τραπεζικό να χάνει από τη μεριά του τις 565 μονάδες.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις στην Εθνική ξεχωρίζουν, καθώς η μετοχή είναι στο -5,15%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ και Aegean να σημειώνουν απώλειες άνω του 3%. Άνω του -2% κινούνται οι Motor Oil, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Jumbo, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ.

  Η πτώση σε Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ