Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 19-Σεπ-2021 20:00

  Πότε και πώς θα ξεκολλήσει το Χ.Α. από τις 900 μονάδες

  Πότε και πώς θα ξεκολλήσει το Χ.Α. από τις 900 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το recovery story της Ελλάδας έχει πάρει σάρκα και οστά, μετά το εντυπωσιακό +16,2% που έτρεξε το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο σε ετήσια βάση, με την ελληνική οικονομία έτσι να έχει καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας πολύ νωρίτερα από την Ευρωζώνη, όπως παρατηρούν οι αναλυτές. Ωστόσο, το recovery story του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει "κολλήσει". 

  Αν και τα κέρδη του τελευταίου 11μήνου και από τα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2020 είναι ισχυρά (60%), ενώ η αγορά έχει ανακάμψει κατά 80% από τη βουτιά στις 487 μονάδες όπου έστειλε τον Γενικό Δείκτη το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, ωστόσο, μετά την επίτευξη των υψηλών έτους και 52 εβδομάδων στα τέλη του Αυγούστου στις 929 μονάδες, η εγχώρια αγορά αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά νέα που εισρέουν τόσο από το οικονομικό όσο και από το επιχειρηματικό μέτωπο, τη στιγμή που οι ξένες αγορές, αν και εμφανίζουν μεταβλητότητα, έχουν κρατήσει την επαφή με τα πολυετή ή ιστορικά υψηλά τους.

  Οι αναλυτές αποδίδουν αυτόν τον "εγκλωβισμό" του Γενικού Δείκτη στη στάση των ξένων επενδυτών. Με το κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο να είναι ακόμη μπροστά μας, τις πληθωριστικές πιέσεις να συνεχίζονται και να εκτοξεύουν τις τιμές των πρώτων υλών και των τροφίμων και τις κεντρικές τράπεζες να στέλνουν μικτά σήματα ως προς την πορεία των οικονομιών βραχυπρόθεσμα και να καθυστερούν να δώσουν την τελική διαμόρφωση της νομισματικής τους στρατηγικής μετά το βουνό της τόνωσης που έχουν προσφέρει σε αγορές και οικονομίες, η αποστροφή των επενδυτών από το ρίσκο και τα assets και τις αγορές που εμφανίζουν το μεγαλύτερο (όπως το Χ.Α.) είναι χαρακτηριστική. Το ισχυρό στοίχημα της Ελλάδας και του Χ.Α. παραμένει "ζωντανό" στην άκρη του μυαλού των funds, ωστόσο αναμένουν περισσότερη ορατότητα σε όλους αυτούς τους τομείς προτού κινηθούν αποφασιστικά long.

  Συναλλακτικά αδύναμη η αγορά

  Η γρήγορη ανάλωση της άνεσης των 30 μονάδων από τα πρόσφατα υψηλά έδειξε ότι η αγορά ίσως δεν ήταν έτοιμη συναλλακτικά για να κάνει το επόμενο βήμα, όπως παρατηρεί η Beta Securities. Ως εκ τούτου, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός του εύρους διακύμανσης από τις αρχές Απριλίου. Ενδεχομένως, όπως καταλήγει, να είμαστε κοντά στην επανάληψη του φαινομένου που έλαβε χώρα τον Μάιο: αργές και πλάγιες διακυμάνσεις σε στενό εύρος, με όριο ασφαλείας τις 880 μονάδες. 

  Σημαντικό ρόλο στη στασιμότητα που παρουσιάζει η εικόνα του Χ.Α. έχει παίξει και η πορεία του τραπεζικού κλάδου. Παρά τις ψήφους εμπιστοσύνης που δίνουν στις ελληνικές τράπεζες οι διεθνείς οίκοι, χάρη στην τεράστια πρόοδο που έχουν σημειώσει στη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους, οι μετοχές τους δεν "κεφαλαιοποιούν" αυτά τα καλά "νέα". 

  Αξίζει να αναφέρουμε πως, σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες εκθέσεις, η Bank of America τόνισε πως η "ιλιγγιώδης" μείωση των NPEs και η ταχεία βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού δημιουργούν αξία και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες και συστήνει τοποθετήσεις στα ομόλογα που έχουν εκδώσει, ενώ αισιόδοξη εμφανίζεται και η UBS για τις προοπτικές του κλάδου. Όπως τόνισε η ελβετική τράπεζα, και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες οδεύουν προς μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως το 2022, ενώ αυτό, σε συνδυασμό με την επαρκή πλέον ικανότητα δανεισμού που έχουν, σημαίνει πως ο τομέας θα συμβάλει σημαντικά στη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης. Και η Morgan Stanley πριν από μερικές μέρες είχε τονίσει πως οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ένα ελκυστικό recovery play, τονίζοντας πως ο μακρύς κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίων του κλάδου τελειώνει και αρχίζει ένα νέο "κεφάλαιο", αυτό της αύξησης των δανείων, με "οδηγό" το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Θετικά μηνύματα

  Η εγχώρια επικαιρότητα συνεχίζει να καταγράφει θετικά μηνύματα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές: Μετά την επίδοση-έκπληξη του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, ακολούθησε ένα μπαράζ αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων των αναλυτών για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος. Πλέον βλέπουν πως η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα του 8% και πάνω, ενώ όλοι στις τελευταίες τους εκθέσεις (BNP Paribas, Moody’s Analytics, Scope Ratings, UBS) υπογραμμίζουν το πολύ σημαντικό επίτευγμα που έχει σημειώσει η Ελλάδα, καθώς το ΑΕΠ έχει πλέον, από το α’ εξάμηνο, ανακάμψει πλήρως από το σοκ της πανδημίας. Επομένως, το recovery story της Ελλάδας είναι γεγονός και σύντομα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να μεταφραστεί σε κέρδη για τον Γενικό Δείκτη.

  Εκτός από τα καλά νέα στο μακροοικονομικό περιβάλλον, είχαμε το τίμημα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες, την αναγγελία του ονόματος του αυστραλιανού fund Macquarie και του ποσού-έκπληξη των 2,11 δισ. ευρώ που προσέφερε για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – όλα αυτά αποτέλεσαν σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τα ελληνικά assets. 

  Επιπλέον, ήρθε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Scope Ratings, οίκος ο οποίος δεν ανήκει στους τέσσερις μεγάλους που "ακούει" η ΕΚΤ, ωστόσο προϊδεάζει για ανάλογη κίνηση και από αυτούς, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν ένα σημαντικό θέμα για την ΕΚΤ, το οποίο θα συζητηθεί λεπτομερώς τον Δεκέμβριο, με τις σχετικές αποφάσεις να ακολουθούν σε ό,τι αφορά τη ζωή μετά το PEPP. 

  Παράλληλα, το πακέτο στήριξης ύψους 3,4 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις ("κούρεμα" επιστρεπτέας προκαταβολής, μείωση φορολογικού συντελεστή κερδών) που συμβάλλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προς το φιλικότερο. 

  Επίσης σημαντικό είναι και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών έργων (όπως Ελληνικό, Εγνατία, Γραμμή 4 Μετρό), τα οποία δημιουργούν ακόμα θετικότερες προοπτικές για την πορεία των επενδύσεων.

  Οι τρεις λόγοι της επενδυτικής απροθυμίας

  "Όλα αυτά όμως δεν αρκούν για να υπάρξει μια αποφασιστική αλλαγή του σκηνικού και στο Χρηματιστήριο, με την εξαίρεση λίγων μόνο δεικτοβαρών τίτλων να διαφοροποιούνται και με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει το επιτόπιο τροχάδην του καταγράφοντας διαδρομές μικρής μεταβλητότητας περί τις 900 μονάδες", σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Η εξήγηση της συνεχιζόμενης απροθυμίας για εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος μετοχικών τίτλων, από ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές που συνεχίζουν να διακρατούν "βουνά" καταθέσεων με μηδενικές αποδόσεις, πρέπει να αναζητηθεί στο εξωτερικό περιβάλλον, κατά τον κ. Τζάνα.

  Πρώτον, με το κύμα γενικευμένων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλουμίνιο κ.ά.) και στα τρόφιμα να συνεχίζεται, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων αρρυθμιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, η διαδικασία της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας δεν μπορεί να συντελεστεί ομαλά, προκαλώντας σοκ στις συνθήκες προσφοράς προϊόντων. Είτε γιατί η επανέναρξη της παραγωγικής διαδικασίας στις βιομηχανίες καθυστερεί είτε γιατί οι καταναλωτές δεν έχουν επαρκές διαθέσιμο εισόδημα για να αντιμετωπίσουν το κύμα των επερχόμενων ανατιμήσεων, ιδιαίτερα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνει ο κ.Τζάνας.

  "Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν πλέον αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωζώνη, αποτελώντας τον νέο πραγματικό κίνδυνο για την ανάκαμψη των οικονομιών, και κανένας δεν πείθεται ότι το φαινόμενο θα είναι προσωρινό", επισημαίνει από την πλευρά του ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance.

  Δεύτερον, ο αριθμός των κρουσμάτων από την πανδημία υπενθυμίζει ότι η υγειονομική κρίση συνεχίζει να απασχολεί την καθημερινότητα όλων των πολιτών, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν τρόπους για να επιταχύνουν τον εμβολιασμό όσων αρνούνται να το πράξουν, διαμορφώνοντας ένα περίπλοκο σκηνικό που δυσκολεύει την εύρυθμη λειτουργία των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, αναφέρει ο αναλυτής της Κύκλος.

  Τρίτον, όπως προσθέτει, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι κεντρικές τράπεζες αδυνατούν να διαμορφώσουν μια σαφή στάση σε σχέση με τον σχεδιασμό της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής, με τις αγορές να παρακολουθούν στενά όλες τις ανακοινώσεις. Είναι, λοιπόν, εύλογη η στάση αναμονής της επενδυτικής κοινότητας ενόσω το περιβάλλον παραμένει ομιχλώδες, με δεδομένη, μάλιστα, την κίνηση των δεικτών των διεθνών αγορών κοντά στις υψηλές επιδόσεις. 

  Συνεπώς, όπως τονίζει και ο κ. Παπαϊωάννου, οποιαδήποτε σοβαρή αναταραχή στις διεθνείς αγορές δεν θα μπορέσει να ανασχεθεί από τα ισχνά πληγωμένα αντανακλαστικά του Χ.Α. και το τεράστιο βάρος χρέους και ελλειμμάτων. Ο φόβος αυτός κρατά εγκλωβισμένη την αγορά, που, παρά τα θετικά νέα και τα deals που κυοφορούνται, δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση, κινούμενη με χαμηλούς όγκους συναλλαγών εντός στενού εύρους τιμών. Επιπλέον, αρκετές εταιρείες ήδη έχουν προεξοφλήσει στις αποτιμήσεις τους τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη τους σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχουν προεξοφλήσει την αρνητική επίδραση στα κόστη τους από τις επερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

  Το συμπέρασμα των παραπάνω, συνεπώς, είναι ότι θα χρειαστεί εύλογος χρόνος για να ξεπεραστεί η γενικευμένη αποστροφή των επενδυτών προς τον επενδυτικό κίνδυνο, μέχρις ότου το ελπιδοφόρο ελληνικό αφήγημα τύχει της αυξημένης επενδυτικής προσοχής από τους διαχειριστές, Έλληνες και ξένους.

  Κύριος στόχος η στήριξη των αντλήσεων κεφαλαίου

  Αυτό που έχουν δείξει, πάντως, οι πρόσφατες έξοδοι των ελληνικών εισηγμένων στις αγορές είναι πως η επενδυτική ζήτηση είναι ισχυρή, με το Χ.Α., πλέον, να θέτει ως βασικό στόχο τη στήριξη των προσπαθειών άντλησης κεφαλαίων που κάνουν οι επιχειρήσεις. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, στο πλαίσιο διαδικτυακού συνεδρίου την περασμένη εβδομάδα.

  Στο συνέδριο που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αυστραλίας, με στόχο τον ανοιχτό διάλογο των επενδυτών της χώρας με την Ελλάδα, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε πως η Αυστραλία αποτελεί πλέον τον πιο "ευπρόσδεκτο" επενδυτή της Ελλάδας, μετά και το deal του αυστραλιανού επενδυτικού κολοσσού Macquarie για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,116 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε, μάλιστα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η κυρία Κάτια Γκίκιζα, η επίτροπος Εμπορίου της Ελλάδας στην Αυστραλία, η συμφωνία με τη Macquarie αποτελεί την αρχή για περισσότερες επενδύσεις της Αυστραλίας στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η Αυστραλία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στον κόσμο, με επενδύσεις οι οποίες στα τέλη του 2020 άγγιζαν τα 3 τρισ. δολάρια ΗΠΑ, ενώ είναι η τέταρτη ισχυρότερη χώρα στην αγορά των συνταξιοδοτικών ταμείων διεθνώς (pension funds), αξίας 2,1 τρισ. δολ. ΗΠΑ. 

  "Η απόκτηση του μεριδίου στον ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί ένα ισχυρό σήμα για επενδύσεις στις ελληνικές υποδομές", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προσθέτοντας πως οι ευκαιρίες που ανοίγονται είναι τεράστιες, όχι μόνο στις υποδομές, αλλά και στον κλάδο της ενέργειας, της πληροφορικής και του τουρισμού στην Ελλάδα. 

  Συνεπώς, όπως σημείωσε, η μεγάλη πρόκληση είναι το πώς οι ελληνικές εταιρείες θα μπορέσουν να υποστηριχθούν από "ενέσεις" κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια, και για αυτόν τον λόγο το πιο σημαντικό ζήτημα για το Χρηματιστήριο είναι να στηρίξει την άντληση κεφαλαίων, έτσι ώστε να διατηρηθεί ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια των ελληνικών εταιρειών σε σταθερά επίπεδα. Όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία, το ενδιαφέρον των επενδυτών σε σχετικές διαδικασίες είναι ισχυρό, αφού οι προσφορές συνήθως υπερκαλύπτουν κατά 3-4 φορές τα ποσά που ζητούν οι ελληνικές εισηγμένες. Όπως τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, μέχρι σήμερα τα αντληθέντα κεφάλαια το 2021 στο Χ.Α. έχουν φτάσει τα 5 δισ. ευρώ και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων τα 600 εκατ. ευρώ.

  Επιπλέον, ανέφερε ότι ο όμιλος της ΕΧΑΕ εργάζεται για τη δημιουργία μιας πράσινης αγοράς ομολόγων και πως ένα νέο σχετικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο στους επόμενους μήνες.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ