Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Σεπ-2021 17:28

  Έσωσε στο τέλος το θετικό του πρόσημο το Χρηματιστήριο

  Μάχες ισορροπίας στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μόλις στις δημοπρασίες διέσωσε το θετικό πρόσημο και τη διάσπαση της αντίστασης των 910 μονάδων το χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που η λήξη των παραγώγων και η αναδιάρθρωση λόγω της προσθήκης της Πειραιώς στους δείκτες του FTSE οδήγησε σε έκρηξη του τζίρου κοντά στα 130 εκατ. ευρώ.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,40% στις 912,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 905,24 μονάδων (-0,43%) και 913,56 μονάδων (+0,48%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 127,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 59,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,61%, στις 2.207,07 μονάδες, ενώ στο +0,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.500,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,51% στις 579,23 μονάδες.

  Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,27%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,79%. Η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 2,70%.

  Αντίρροπες δυνάμεις

  Η είδηση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μπορεί να μην είχε τον ήχο διαρκείας στο ταμπλό που με βάση το υψηλό τίμημα θα του αναλογούσε, συνέχισε ωστόσο την παράδοση μιας σειράς συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε αποτιμήσεις κοντά σε αυτές που παρατηρούνται σε ώριμες αγορές, αναφέρει στο σχόλιό του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί ως προς την τιμολόγηση των επενδύσεων, πλέον η χώρα έχει ξεφύγει από τη ζώνη των χαμηλών τιμημάτων και υπό προϋποθέσεις ανάλογα τον κλάδο δραστηριότητας μπορεί να κοιτάζει σε χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου.

  Οι επόμενες μεγάλες συναλλαγές που έρχονται στο κοντινό μέλλον φαίνεται ότι θα αφορούν τον τραπεζικό κλάδο - οι μετοχές που έχει στην κατοχή του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - αποκρατικοποιήσεις που αφορούν τον κλάδο της ενέργειας και τουρισμός. Το χρηματιστήριο αν και σε σημαντικό βαθμό είναι έμμεσα αποδέκτης αυτών των μηνυμάτων (ΔΕΔΔΗΕ, Vivartia, Chipita κλπ) δεν φαίνεται προς το παρόν να συγκινείται από την προφανή στρέβλωση που υπάρχει μεταξύ αποτιμήσεων εξαγορών και χρηματιστηριακών αποτιμήσεων.

  Στον αντίποδα, η σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των πρώτων υλών αλλά και των έτοιμων προϊόντων έχουν αυξήσει τον βαθμό επιφυλακτικότητας. Η ενέργεια αποτελεί βασικό μέρος του κόστους πωληθέντων σε όλους σχεδόν τους κλάδους αιχμής, οδηγώντας σε μια άτυπη καθοδική αναθεώρηση των κερδών για το υπόλοιπο της χρονιάς. Μάλιστα σε κλάδους όπως η λιανική όπου το δεύτερο εξάμηνο έχει μεγαλύτερο βάρος στις πωλήσεις, η επάρκεια των αποθεμάτων τείνει να εξελιχθεί σε πρώτη προτεραιότητα για τις διοικήσεις δεδομένου ότι φέτος το δίκτυο καταστημάτων λιανικής δύσκολα θα κλείσει, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερες πωλήσεις.

  Υπό το πρίσμα αυτών των δύο παραγόντων η εγχώρια αγορά συνέχισε τον επιτόπιο βηματισμό της την εβδομάδα που πέρασε, παρά τις οποίες επιμέρους θετικές διαφοροποιήσεις. Αν και οι επιπτώσεις των ενεργειακών ανατιμήσεων θεωρείται προς ώρας ότι μπορούν να αναχαιτιστούν με ή χωρίς την κρατική συνδρομή, η άγνωστη παράμετρος παραμένει ο χρόνος και ενδεχομένως εκεί εστιάζεται η αφορμή για την βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος.

  Η τεχνική εικόνα

  Τα τεχνικά δεδομένα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα, η πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη έδωσε κάποιες ανάσες ανακτώντας την περιοχή των 900 μονάδων χωρίς όμως αυτό να αλλάζει δραματικά την εικόνα. Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε συσσώρευση, μια κίνηση αναμονής από τις αρχές Αυγούστου χωρίς να δημιουργεί ενθουσιασμό ή απογοήτευση στους εμπλεκόμενους. Μετά την καταγραφή των πρόσφατων υψηλών έτους οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη έχουν συρρικνωθεί εντυπωσιακά, με τις ημερήσιες συνεδριάσεις να κινούνται ακόμα και σε 2-3 μονάδες ενώ όλη η εβδομάδα ολοκληρώθηκε μέσα σε 13 μονάδες διακύμανσης.

  Παρόλα αυτά η συναλλακτική δραστηριότητα δεν συρρικνώθηκε, διατηρήθηκε κοντά στα 70 εκατ. ευρώ δείγμα ότι "οι μηχανές ζεσταίνονται" και επίκειται έξοδος από την συσσώρευση. Προς το παρόν και όσο η Αγορά βρίσκεται κάτω από τις 915 μονάδες ο χαρακτήρας της στάσης αναμονής διατηρείται, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ και η Jumbo έκλεισαν με κέρδη 3,91% και 3,66% αντίστοιχα, με τις Εθνική, Eurobank, Motor Oil, Alpha Bank και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια κέρδη σημείωσαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΛΠ και ΟΤΕ, με τον Σαράντη να κλείνει χωρίς μεταβολή.

  Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έχασαν 3,72%, η Βιοχάλκο υποχώρησε κατά 3,59% και η ΕΧΑΕ κατά 2,28%. Απώλειες 1,96% σημείωσε η ΕΛΧΑ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Titan, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ