Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Σεπ-2021 16:55

  Wall Street: Απώλειες σε συνεδρίαση quadruple witching - Πτώση 220 μονάδων για Dow

  Ανοδικά η Wall Street εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.55

  Διερύνουν τις απώλειές τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

  Σύμφωνα με την αρχική μέτρηση του University of Michigan, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε σε υποτονικά επίπεδα τον Σεπτέμβριο μετά τη μεγάλη πτώση του Αυγούστου που προκάλεσε η ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα. 

  Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ελαφρώς στις 71,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 70,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία, ωστόσο ήταν κατώτερος των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal και οι οποίοι τοποθετούσαν τον δείκτη στις 72,0 μονάδες. 

  Οι επενδυτές περιμένουν σήμερα την ταυτόχρονη λήξη σε ένα ευρύ φάσμα παράγωγων συμβολαίων. Πρόκειται για το λεγόμενο quadruple witching, ήτοι την ταυτόχρονη λήξη futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές που συχνά οδηγεί σε αυξημένη μεταβλητότητα την αγορά.

  Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο, αλλά και άλμα των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας. Οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την κρίσιμη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δώσει την επόμενη εβδομάδα ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα για την πορεία που θα ακολουθήσει για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.

  Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν πάντως στην αρχή της εβδομάδας έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με χαμηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό, δίνοντας ώθηση στις εκτιμήσεις ότι η Fed θα μπορούσε να καθυστερήσει την απόσυρση της νομισματικής στήριξης. 

  Από το μέτωπο της πανδημίας, μια ομάδα ανεξάρτητων συμβούλων της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων θα συνεδριάσει σήμερα για να αξιολογήσει και να ψηφίσει για το άν οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί θα πρέπει να λάβουν ενισχυτική δόση. 

  Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,38%, ενώ το αμερικανικό δολάριο προσθέτει 0,3%, σύμφωνα με τον δείκτη Dollar Index καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,7%.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 0,63% ή περίπου 220 μονάδες υποχωρώντας στις 34.530, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει πτώση της τάξης του 0,97% στα επίπεδα των 4.430 μονάδων και ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει κατά 1,15% στις 15.000 μονάδες. 

  Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες διαγράφουν τα κέρδη με τα οποία ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδίαση. O Dow Jones παραμένει αμετάβλητος, ενώ ο S&P χάνει 0,3% και ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,4%.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones, 6 κινούνται με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται οι United Health (+0,54%) και Walt Disney (+0,42%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Dow Inc (-3,25%), Visa Inc (+2,15%)  και Intel (-1,91%).

  Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Diamondback Energy  ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 2 δισ. δολαρίων και η μετοχή της ενισχύεται κατά 3,2%.

  Η Archer Aviation χάνει 2,1%, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης του κατασκευαστή αεροσκαφών eVTOL με την εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC) Atlas Crest Investment Corp. 

  Επιπλέον η εταιρεία κυβερνοασφάλειας IronNet "βυθίζεται" κατά 20%, αλλά σε εβδομαδιαία βάση εξακολουθεί να σημειώνει ράλι της τάξης του 64%.

  Στα εταιρικά νέα η Wall Street Journal αναφέρει, επικαλούμενη πηγές, ότι ο όμιλος διαχείρισης επενδύσεων Invesco βρίσκεται σε συνομιλίες για τη συγχώνευσή της με τη μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της State Street Corp. Η μετοχή της Invesco προσθέτει 5,18%, ενώ η State Street υποχωρεί κατά 0,36%. 

  Επιπλέον η Lincoln Financial Group ανακοίνωσε πως συμφωνησε με τη θυγατρική της Resolution Life, Security Life of Denver Insurance, για την αντασφάλιση αποθεμάτων παροχών και καθολικής ζωής ύψους περίπου 9,4 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της σημειώνει άνοδο 2%.

  Σε μια άλλη είδηση της ημέρας, δημοσίευμα του CNBC αναφέρει πως μία ημέρα πριν η Goldman Sachs ανακοινώσει την εξαγορά της GreenSky έναντι 2,2 δισ. δολαρίων, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές επί δικαιωμάτων προαίρεσης που αμέσως εκτοξεύτηκαν σε αξία, κινήσεις που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υποδηλώνουν εκ των προτέρων γνώση της συμφωνίας.

  Σύμφωνα με το CNBC, στις 14 Σεπτεμβρίου κάποιος trader αγόρασε 8.000 δικαιώματα προαίρεσης που θα απέδιδαν μόνο αν η τιμή της GreenSky "σκαρφάλωνε" πάνω από τα 10 δολάρια. 

  Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η αξία των συμβολαίων, καθένα από τα οποία επέτρεπε την αγορά 100 μετοχών της GreenSky, εκτινάχθηκε στα ύψη. Ο trader αύξησε τα κέρδη του κατά 3.900% σε μία μόνο ημέρα, λένε πηγές της αγοράς. Πρακτικά, μια τοποθέτηση 40.000 δολαρίων θα απέφερε περίπου 1,6 εκατομμύρια δολάρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ