Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 23:19

  Wall: Μικρές απώλειες για Dow και S&P, ήπια άνοδος για Nasdaq

  Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εν μέρει μόνο πέτυχε η προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρήθηκε στη Wall Street την τελευταία ώρα της συνεδρίασης της Πέμπτης, με τους Dow Jones και S&P 500 να σβήνουν μεν το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών τους αλλά να μην καταφέρουν να εξασφαλίσουν το θετικό πρόσημο και μόνο τον Nasdaq να κλείνει ανοδικά.

  Το κλίμα στην αγορά και σήμερα ήταν βαρύ, καθώς η ραγδαία εξάπλωση του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα στις ΗΠΑ και σε πολλές ακόμη χώρες φαίνεται ότι "φρενάρει” τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που έχει αναζωπυρώσει τους φόβους των επενδυτών ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

  Φόβους που επιβεβαίωσε σε έναν βαθμό σήμερα η Fitch, η οποία αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της τον Ιούνιο. Ειδικότερα, ο οίκος αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 6% φέτος έναντι 6,3% που ανέμενε προηγουμένως λόγω των νέων εξάρσεων της πανδημίας και των νέων περιοριστικών μέτρων που λαμβάνουν κάποιες χώρες.

  Παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα, ωστόσο, σημαντικές στηρίξει στην αγορά παρείχαν σήμερα τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αλλά και τη μεταποιητική δραστηριότητα στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο ενισχύθηκαν απρόσμενα κατά 0,7%, καθώς οι οικονομολόγοι προέβλεπαν υποχώρηση 0,7%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 1,8%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν άνοδο μόλις 0,2%.

  Εν τω μεταξύ, ο δείκτης της Philadelphia Federal Reserve έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ κατέγραψε σημαντική βελτίωση τον Σεπτέμβριο, σκαρφαλώνοντας στις 30,7 μονάδες από 19,4 μονάδες τον Αύγουστο, τερματίζοντας ένα σερί τεσσάρων πτωτικών μηνών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 18,9 μονάδες. Μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου επεκτείνεται. 

  Τα θετικά αυτά στοιχεία, ωστόσο, δεν φαίνεται ήσαν αρκετά για να οδηγήσουν τη Wall Street υψηλότερα για δεύτερη διαδοχική ημέρα, καθώς δεν έκαμψαν τους φόβους των επενδυτών για τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.

  Δείκτες - στατιστικά

  Έτσι, οι βασικοί δείκτες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκαν σε αρνητικά εδάφη, με τους αγοραστές να επιχειρούν ωστόσο μια προσπάθεια ανάκαμψης κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, η οποία παρότι έστειλε πρόσκαιρα οριακά θετικά και τους τρεις δείκτες, δεν κράτησε μέχρι τη λήξη, με αποτέλεσμα μόνο ο τεχνολογικός δείκτης να κλείσει στο "πράσινο”.

  Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones, μετά την ανοδική κίνηση των πρώτων λεπτών της συνεδρίασης, γύρισε στο "κόκκινο” και έφτασε να χάνει ενδοσυνεδριακά έως και 270 μονάδες, πριν αντιδράσει. Παρότι όμως προσπάθησε να περάσει σε θετικό έδαφος δεν τα κατάφερε και έκλεισε τελικά με μικρές απώλειες της τάξης των 63 μονάδων ή 0,18%, στις 34.751,32 μονάδες.

  Μακριά από τα χαμηλά ημέρας τερμάτισε και ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος κινήθηκε στο "κόκκινο” καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, για να περιορίσει όμως και αυτός την τελευταία ώρα τις απώλειές του και να κλείσει στις 4.473,37 μονάδες, με πτώση 0,16%.

  Αντίθετα, με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση αντίδρασης του τεχνολογικού Nasdaq, ο οποίος όχι μόνο κατάφερε να "σβήσει” το σύνολο των απωλειών του αλλά και να κλείσει με μικρά κέρδη της τάξης του 0,13%, στις 15.181,90 μονάδες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ