Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 17:26

  Μία ανάσα από τις 910 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο

  Μία ανάσα από τις 910 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Τα "μπρος-πίσω" εντός τους εύρους των 900-910 μονάδων συνεχίζονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανέκτησε σήμερα το χθεσινό χαμένο έδαφος, αλλά παρά την ισχυρή ώθηση που έλαβε από επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές δεν κατάφερε να διαπεράσει το άνω εύρος της πλάγιας κίνησης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 909,16 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 905,84 μονάδων (+0,19%) και 909,45 μονάδων (+0,59%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 52,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 409 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,79%, στις 2.193,71 μονάδες, ενώ στο +0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.497,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,32% στις 570,62 μονάδες.

  Μετά την διόρθωση του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου, όταν και ο Γενικός Δείκτης έχασε περίπου 30 μονάδες, ακολουθεί μια πλάγια πορεία, η οποία διατηρείται από το άτυπο rotation στους ανοδικούς και πτωτικούς κύκλους. Μάλιστα, μερίδα των αναλυτών θεωρεί υγιή την πορεία της αγοράς μετά από την ήπια διόρθωση, ωστόσο δεν λείπει και η άλλη μερίδα που εκφράζει τον προβληματισμό της για την αδυναμία της αγοράς να αντιδράσει στο πλήθος των θετικών εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία και την αγορά που δημοσιοποιούνται τελευταία.

  Αυτό είναι και το οξύμωρο της αγοράς, ότι δηλαδή κινείται πλάγια σε μια περίοδο που έχει εμφανιστεί πλήθος ισχυρών και θετικών καταλυτών που θα μπορούσαν να ανεβάσουν το Χρηματιστήριο σε υψηλότερα επίπεδα. Μείζον καταλύτης φυσικά είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία, κατά τους ξένους αναλυτές, έχει εκπλήξει ευχάριστα με τις επιδόσεις της. Και δεν είναι μόνο οι παρελθούσες επιδόσεις, αλλά και οι μέλλουσες, οι οποίες είναι πολλά υποσχόμενες σε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της πανδημικής κρίσης.

  Νέα κεφάλαια εκτός Λ. Αθηνών

  Ένα ακόμη μέτωπο που διαχειρίστηκε σήμερα η αγορά είναι, όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, η απορρόφηση μέρους της πρόσφατα αποκτηθείσας ρευστότητας στο ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) της Alpha Bank. Και πιο συγκεκριμένα 500 εκατ., με την αγορά να συνεχίζει να αιμοδοτεί αυτές τις εκδόσεις, όπως και των νέων μετοχών, των τραπεζών από τις αρχές του καλοκαιριού.

  Βέβαια, στο επόμενο διάστημα θα είναι και πιο ξεκάθαρο εάν η αγορά καταφέρει να προσελκύσει νέα κεφάλαια, μια συνθήκη που έχει επισημανθεί πολλάκις ότι είναι αναγκαία για να διακόψει την πλάγια κίνηση που βρίσκεται σε ισχύ από τον Απρίλιο. Άλλωστε, οι θετικοί καταλύτες είναι παρόντες, με τελευταίο μάλιστα τις επιδόσεις του προϋπολογισμού.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με κέρδη 2,85%, αν και ενδοσυνεδριακά κινήθηκε και υψηλότερα, με την Εθνική στο τέλος να κάνει ένα μίνι ράλι και να κλείνει με άνοδο 2,78%, υψηλότερα από το +2,08% της Alpha Bank. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Βιοχάλκο, Motor Oil και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Ελλάκτωρ, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες στον FTSE 25, ήτοι 1,07% και 1,16% αντίστοιχα, με τις ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Σαράντη, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ