Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 17:02

  Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street

  Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:27

  Προσπάθεια ανάκαμψης επιχειρείται στη Wall Street την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας, έχοντας όμως πάντα στραμμένη την προσοχή τους και στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες ότι η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα "φρενάρει” την ανάκαμψη.

  Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει έως και 270 μονάδες, σχεδόν μισή ώρα πριν από το τέλος της συνεδρίασης έχει καλύψει το σύνολο των απωλειών του και παλεύει να εξασφαλίσει το θετικό πρόσημο, σημειώνοντας οριακή άνοδο κατά 0,02% στις 34.820,93 μονάδες. Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και ο S&P 500 που καταγράφει οριακές διακυμάνσεις πέριξ των 4.480 μονάδων. Αντίθετα, σε θετικό έδαφος έχει περάσει ο τεχνολογικός Nasdaq, που παρά το πτωτικό ξεκίνημα, φαίνεται ότι θα ολοκληρώσει την ημέρα στο "πράσινο", αφού ενισχύεται κατά 0,% στις 15.182,80 μονάδες.

  Η ραγδαία εξάπλωση του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες φαίνεται ότι υπονομεύει την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης γεγονός που έχει αναζωπυρώσει τους φόβους των επενδυτών ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει κι άλλο.

  Η αγορά βρίσκει κάποιες στηρίξεις στην απρόσμενη αύξηση που εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Αύγουστο αλλά και στην καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στις βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,7% έναντι προβλέψεων για υποχώρηση 0,7%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 1,8%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν άνοδο μόλις 0,2%.

  Παράλληλα, ο δείκτης της Philadelphia Federal Reserve εμφάνισε σημαντική βελτίωση τον Σεπτέμβριο σκαρφαλώνοντας στις 30,7 μονάδες από 19,4 μονάδες τον Αύγουστο, τερματίζοντας ένα σερί τεσσάρων πτωτικών μηνών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 18,9 μονάδες. Μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου επεκτείνεται. 

  Τα θετικά αυτά στοιχεία, ωστόσο, δεν φαίνεται να επαρκούν για να κάμψουν τους φόβους των επενδυτών για τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.

  Εξάλλου, η αύξηση έστω και μικρή των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στα σχετικά προγράμματα των αμερικανικών πολιτειών, επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν. 

  Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα τακτικά προγράμματα των πολιτειών αυξήθηκαν κατά 20.000 στις 332.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. 

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 322.000.

  Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα υποχώρησαν στις 2,7 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ