Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Σεπ-2021 17:27

  Διόρθωσε, αλλά κράτησε τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Διόρθωσε, αλλά κράτησε τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Δεν κατάφερε τελικά να κάνει το "καρέ" της ανόδου το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, καθώς παρά το γεγονός ότι ο κλάδος των πρώτων υλών προσπάθησε πολύ να στηρίξει την αγορά, τελικά επιλεγμένοι δεικτοβαρείς τίτλοι την καθήλωσαν σε αρνητικά εδάφη, όπου και κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 904,10 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 901,91 μονάδων (-0,54%) και 907,48 μονάδων (+0,07%). Ο τζίρος ανήλθε στα 46,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 390 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,28%, στις 2.176,47 μονάδες, ενώ στο -0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.495,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 563,19 μονάδες.

  Λίγα βήματα μπρος… και μετά και πάλι πίσω. Αυτή είναι η εικόνα στο Χρηματιστήριο, που σήμερα δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που εντοπίστηκαν σε τίτλους οι οποίοι το προηγούμενο τριήμερο στήριξαν το θετικό πρόσημο. Έτσι, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά το άτυπο rotation που βρίσκεται σε εξέλιξη σε επίπεδο τίτλων και το οποίο όμως στηρίζει την παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες.

  Ισχυρή η ψήφος εμπιστοσύνης

  Η μόνιμη επωδός των περισσοτέρων συμμετεχόντων στην αγορά πάντως το τελευταίο διάστημα είναι ότι το Χρηματιστήριο παραμένει αδρανές μπροστά στο νέο μπαράζ θετικών αναλύσεων για την ελληνική οικονομία και τις εισηγμένες. Αφού έχουν προηγηθεί οι Fitch, Moody’s Analytics, Scope, Morgan Stanley και JP Morgan το προηγούμενο διάστημα, με κάθε μία να σκιαγραφεί τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας φωτίζοντας και διαφορετικό κλάδο, σήμερα ήρθαν η UBS, η BNP Paribas και η Bank of America να δώσουν τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

  Η τελευταία μάλιστα, η Bank of America, βλέπει σημαντική αξία στις ελληνικές τράπεζες μέσω των ομολόγων που έχουν εκδώσει και λόγω της "ιλιγγιώδους" μείωσης που έχει καταγραφεί στα NPEs. Μάλιστα, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στους τίτλους των Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας, σημειώνοντας πως η στάση της είναι εποικοδομητική. Όπως υπογραμμίζει, η ταχεία βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, προσφέρει ευκαιρίες για τους επενδυτές.

  Κι όμως, το Χρηματιστήριο δείχνει απρόθυμο να ενσωματώσει αυτές τις εκτιμήσεις, κινούμενο λες και οι 900 μονάδες είναι η "δίκαιη" αποτίμηση των εισηγμένων του. Και αυτό διότι έχει δύο πηγές αβεβαιότητας μπροστά του, οι οποίες δεν αποκλείεται να ροκανίσουν τις αποτιμήσεις στην αγορά.

  Η πρώτη είναι η στάση της Federal Reserve στα τελευταία στοιχεία από την αμερικανική οικονομία (21-22/9) και η δεύτερη είναι οι γερμανικές εκλογές (26/9). Και οι δύο αυτές εξελίξεις επηρεάζουν κυρίως τη συμπεριφορά των ξένων στο Χρηματιστήριο, οι οποίοι δείχνουν σαφώς ότι δεν θέλουν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στην παρούσα.

  Βέβαια, το ρίσκο θα μπορούσε να συνδέεται με την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν θα εμφανίσει επιδόσεις ανάλογες με αυτές που εκτιμούν οι αναλυτές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αυτό που απασχολεί κυρίως τους ξένους είναι εάν θα υπάρξει μια μεγάλη διόρθωση στις κύριες αγορές του πλανήτη, επηρεάζοντας σαφώς και την περιφερειακή ελληνική.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ, η Alpha Bank, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Ελλάκτωρ ήταν τα μεγαλύτερα βαρίδια της αγοράς, καθώς έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Aegean, Motor Oil, Eurobank, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Πειραιώς.

  Στον αντίποδα, η ΕΛΧΑ έκλεισε με κέρδη 3,79%, με την Jumbo να ολοκληρώνει με +2,71%. Κέρδη 1,91% και για τη Βιοχάλκο, με τις ΕΧΑΕ, Σαράντη, Titan, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και Μυτιληναίο να κλείνουν με ήπια κέρδη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ