Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Σεπ-2021 11:04

  Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Κάτω αλλά πλησίον... των 900 μονάδων το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Εν μέσω αντίρροπων και ευμετάβλητων δυνάμεων βρίσκεται για ακόμη μία συνεδρίαση το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις συναλλαγές να παραμένουν επιλεκτικές την ώρα που το διεθνές κλίμα είναι εξαιρετικά εύθραυστο και επισφαλές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,19% στις 905,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 2,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.177,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,64% στις 563,56 μονάδες.

  Αν και το ΧΑ έχει καταφέρει την τελευταία εβδομάδα να συγκρατηθεί πάνω από τις 900 μονάδες, παρά τις πιέσεις που εκδηλώνονται σε αρκετούς τίτλους, το διεθνές κλίμα δεν βοηθά τους αγοραστές να ενεργοποιηθούν και να δημιουργήσουν ένα ικανό μαξιλάρι ασφαλείας από τη στήριξη του γενικού δείκτη. Οι πιέσεις επιμένουν τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, με την επιφυλακτικότητα να τροφοδοτείται καθημερινά και τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

  Αυτό που επισημαίνεται πάντως από τους περισσότερους εγχώριους αναλυτές είναι ότι εάν δεν αρθεί η αβεβαιότητα από τις πιθανές αλλαγές της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve πρωτίστως και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δευτερευόντως, τότε οι διαθέσεις ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου στη Λ. Αθηνών δεν θα βελτιωθούν. Άλλωστε, τα κεφάλαια που μπορούν να κάνουν τη διαφορά είναι κυρίως τα ξένα και αυτά πρέπει να ενεργοποιηθούν, αφού πρώτα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αύξησης του κόστους χρήματος, λόγω της νομισματικής πολιτικής.

  Εκεί αποδίδεται από τους εγχώριους αναλυτές και η μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας το τελευταίο διάστημα, αλλά και η χαμηλή ανταπόκριση της αγοράς στα θετικά στοιχεία που ανακοινώνονται από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ίσως υπάρξει κάποια τεχνητή αύξηση που θα συνδέεται τόσο με τη λήξη των παραγώγων όσο και με τις αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Russel με κυριότερη προσθήκη αυτή της Τράπεζας Πειραιώς.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα η Aegean σημειώνει απώλειες 1,88%, με τις Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Σαράντης, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Titan και ΟΛΠ να ακολουθούν με μικρή πτώση.

  Στον αντίποδα, η ΕΛΧΑ ενισχύεται κατά 3,79%, με τη Βιοχάλκο να είναι στο +1,70%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και Coca Cola.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ