Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Σεπ-2021 10:40

  Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης

  Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.44

  Μικρές απώλειες καταγράφουν την Τετάρτη τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε Κίνα και Μεγάλη Βρετανία, τα οποία αναζωπύρωσαν το κλίμα ανησυχίας για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

  Ειδικότερα τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι η κινεζική οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο καθώς ο κορονοϊός και τα αυστηρά μέτρα ελέγχου έπληξαν την καταναλωτική ζήτηση και την εργοστασιακή παραγωγή.

  Ειδικότερα, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Αύγουστο, χαμηλότερα από το +8,5% του Ιουλίου. Η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με την αύξηση 6,4% τον Ιούλιο και χαμηλότερα από το +5,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

  Το ποσοστό της ανεργίας στις πόλεις της Κίνας, παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,1% τον Αύγουστο.

  Πίσω στην Ευρώπη, στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν της δεκαετίας διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, ενισχύοντας τις ενδείξεις πληθωριστικών πιέσεων καθώς η οικονομία παγκοσμίως ανακάμπτει από την πανδημία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

  Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τον Μάρτιο του 2012 καθώς και πολύ υψηλότερο από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%. Η μηνιαία άνοδος του 1,2%, αποτελεί την υψηλότερη άνοδο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων, το 1997. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 2,9% τον Αύγουστο.

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,18% στις 466,83 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να διολισθαίνει κατά 1,1%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου προσθέτουν 0,6%.

  Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση της τάξης του 0,11% στις 15.704,95 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,29% στις 6.633,72 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,05% στις 7.037,73 μονάδες

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,20% στις 25.976 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 διολισθαινει κατά 0,75% στις 8.714,50 μονάδες.

  Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

  Η παραγωγή των εργοστασίων, ορυχείων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας στην ευρωζώνη, αυξήθηκαν τον Ιούλιο 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τόνισε η στατιστική υπηρεσία.

  Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, είχαν προβλέψει αύξηση 0,6%.

  Η Eurostat αναθεώρησε τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση για τον Ιούνιο σε πτώση 0,1% από πτώση 0,3% με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις.

  Η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε 3,5% σε μηνιαία βάση, των κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 2,7%, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 0,6% και των ενδιάμεσων αγαθών κατά 0,4%, ενώ η παραγωγή ενέργειας υποχώρησε 0,6%, τόνισε η Eurostat.

  Στο πεδίο των αποτελεσμάτων η Inditex συνέχισε το momentum της στο β΄ τρίμηνο, με τις πωλήσεις να επιστρέφουν υψηλότερα των προ πανδημίας επιπέδων, καθώς η ισπανική εταιρεία ειδών ένδυσης εμφάνισε κέρδη για το α΄ μισό της χρήσης. Η ισπανική εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,27 δισ. ευρώ στο εξάμηνο μέχρι το τέλος Ιουλίου, έναντι των ζημιών 195 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

  Επιπλέον η Pendragon ανακοίνωσε αύξηση των κερδών α΄ εξαμήνου υψηλότερα των εκτιμήσεων, αν και η βρετανική εταιρεία αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, σήμανε νέο συναγερμό για τις ελλείψεις προμηθειών και τις καθυστερήσεις παραδόσεων αυτό το έτος.

  Στο μεταξύ, με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αντιδρούν στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ