Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Σεπ-2021 23:22

  Κοντά στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο της Wall Street

  Το “έξυπνο χρήμα” της Wall Street ικετεύει για… υποδομές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κοντά στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά το ανοδικό ξεκίνημα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Αύγουστο λιγότερο από το αναμενόμενο. 

  Την επενδυτική προσοχή μονοπώλησαν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν πότε θα ξεκινήσει η αμερικανική Federal Reserve να αποσύρει τη νομισματική τόνωση που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

  Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Αύγουστο με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, σε μια ένδειξη ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές έχουν αρχίσει να φθίνουν. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο Δείκτης Τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 5,3% σε ετήσια βάση, μετά την αύξηση κατά 5,4% που κατέγραψε τον Ιούλιο. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 4% σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 4,3% τον Ιούλιο.

  Σε μηνιαία βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% μετά την άνοδο κατά 0,5% τον Ιούλιο, ενώ εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ενισχύθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οπότε σημείωσε άνοδο κατά 0,3%. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο.

  Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,4% και του δομικού δείκτη 0,3% σε μηνιαία βάση.

  Αν και η τελευταία μέτρηση παραμένει αυξημένη, κάποια σημάδια ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε και έχει αρχίσει να επιβραδύνει θα μπορούσαν να δώσουν στην αμερικανική Federal Reserve τα περιθώρια ώστε να καθυστερήσει τον περιορισμό των αγορών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εν μέσω και των κλυδωνισμών που συνεχίζει να προκαλεί η ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. 

  Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν αποκλείεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές των ομολόγων στην συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα. 

   Δείκτες – Στατιστικά 

  Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 292,06 μονάδες ή -0,84% στις 34.577,57 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 25,68 μονάδες ή -0,57% στις 4.443,05 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 67,82 μονάδες ή -0,45% και έκλεισε στις 15.037,76 μονάδες με τον τεχνολογικό δείκτη να συμπληρώνει πέντε διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις. 

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις τρεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Microsoft με κέρδη 2,80 δολ. ή σε ποσοστό 0,94% στα 299,79 δολ. και ακολούθησε η Salesforce.com με άνοδο 0,10% στα 254,37 δολ. και η Coca-Cola στα 55,69 δολ. με άνοδο 0,07%.

  Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Walgreens Boots Alliance (-1,95%), η Caterpillar (-1,88%) και η Chevron (-1,81%).

  Το κλίμα στην αμερικανική αγορά επιβαρύνει και η διαφαινόμενη αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν την αύξηση του συντελεστή στο 26,5% από 21% αν επικρατήσει η πρόταση των Δημοκρατικών. 

  Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, η Ένωση Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης αισιοδοξίας για τις μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,4 μονάδες τον Αύγουστο στις 100,1 μονάδες.

  Οι επιχειρηματίες εμφανίστηκαν κάπως πιο αισιόδοξοι για την οικονομία, αν και ανέφεραν ότι οι ελλείψεις στο προσωπικό και τις εφοδιαστικές αλυσίδες πλήττουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους.

  Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο κολοσσός του λογισμικού Oracle Corp. υποχώρησε 2,8% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο χρήσης.

  Ειδικότερα, η Oracle ανακοίνωσε κέρδη 2,46 δισ. δολ. ή 86 cents ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο χρήσης σε σύγκριση με 2,25 δισ. δολ. ή 72 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Σε προσαρμοσμένη βάση τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 1,03 δολ. ανά μετοχή από 93 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

  Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 9,73 δισ. δολ. από 9,37 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 97 cents ανά μετοχή με έσοδα 9,76 δισ. δολ.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ