Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Σεπ-2021 14:01

  Αψιμαχίες πέριξ των 905 μονάδων στο Χρηματιστήριο

  Πτώση... δεικτοβαρών μετοχών στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Εγκλωβισμένο στην απροθυμία των αγοραστών να τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο περιορίζεται στο να διαχειρίζεται τις επιλεκτικές πιέσεις που δέχεται από τους πωλητές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,04% στις 905,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 11,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.177,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,42% στις 564,51 μονάδες.

  Η γενική αίσθηση της αγοράς, όπως μεταφέρεται στο Capital.gr, είναι ότι μετά από μια σειρά σημαντικά θετικών καταλυτών, το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να αντιδράσει και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε υψηλότερα επίπεδα. Και πράγματι, ένας βασικός καταλύτης, ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούλιο, είναι ότι οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές βλέπουν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να είναι υψηλότερες από το αναμενόμενο, βελτιώνοντας και τις εκτιμήσεις τους.

  Τελευταίο παράδειγμα, μάλιστα, ήταν σήμερα η Moody’s Analytics, η οποία μετατρέπει σε βασικό το αισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα, αναμένοντας την ανάπτυξη του 2021 στο 8,2%! Ένα επίπεδο που η ελληνική οικονομία είχε να δει πολλά χρόνια και σαφώς με τίποτα δεν παραπέμπει στην αίσθηση που έχει τώρα η αγορά. Μάλιστα, η Moody’s Analytics διαπιστώνει ότι ελληνική οικονομία επέστρεψε επισήμως στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και είναι πλέον μία από τις επτά χώρες της ευρωζώνης που ανακάμπτει πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ και προχωρά προς επέκταση.

  Τι είναι αυτό που λείπει από το Χρηματιστήριο

  Μέσα σε ένα τόσο ευνοϊκό περιβάλλον λοιπόν αναδύεται μία ακόμη αδυναμία της ελληνικής αγοράς. Αυτή της απουσίας κεφαλαίων που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την άνοδο των αποτιμήσεων και να σπάσουν έναν εξαετή κύκλο που έθετε στον Γενικό Δείκτη στοπ στις 950 μονάδες.

  Και αυτά τα κεφάλαια, όσο και αν έχουν την "ελληνική σημαία", δεν αρκούν για να κάνουν τη διαφορά, με το Χρηματιστήριο να δείχνει ότι χρειάζεται τα ξένα κεφάλαια για τα καύσιμα της ανόδου. Μόνο που τα ξένα κεφάλαια έρχονται με το σταγονόμετρο, σε μια εποχή μάλιστα που οι περισσότεροι παρακολουθούν τα στοιχεία στις δύο όχθες του Ατλαντικού, προκειμένου να διαγνώσουν εάν θα έρθει η μεγάλη αλλαγή της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον επομένως, το ραντάρ των κεφαλαίων δεν μπορεί να εστιάσει ξεκάθαρα στη Λ. Αθηνών.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή δίνουν ισχυρές στηρίξεις στην αγορά, με τα κέρδη των 1,52% και 1,35% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται και οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Eurobank, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Jumbo είναι τα μεγαλύτερα βαρίδια στην αγορά, καθώς σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, με τις Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Titan, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Εθνική και ΟΤΕ να ακολουθούν με ελεγχόμενες απώλειες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ