Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Σεπ-2021 10:52

  "Ενέργεια" και για τις 910 μονάδες παίρνει το Χρηματιστήριο Αθηνών από τη ΔΕΗ

  'Φοβάται' τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τη μετοχή της ΔΕΗ να ξεσπά ανοδικά μετά το τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ που έλαβε στα 2,1 δισ., το χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκει την "ενέργεια" για να προσεγγίσει τις 910 μονάδες και να αναιρέσει ένα μεγάλο μέρος της "ζημίας" της πρόσφατης διόρθωσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,70% στις 907,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,58% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.180,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,08% στις 564,43 μονάδες.

  Κάνει τη διαφορά η ΔΕΗ

  Σε μία εξέλιξη που ανέμενε η αγορά για πολύ μεγάλο διάστημα, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ έδειξε ότι αυτό καταλήγει στην Macquarie έναντι ιλιγγιώδους τιμήματος (enterprise value) 2,113 δισ. ευρώ. Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

  Και τις εξελίξεις αυτές τις επικροτεί η αγορά,  καθώς όπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η πώληση του ΔΕΔΗΕ σε αυτό το τίμημα δείχνει πλέον ότι η εμπιστοσύνη στην οικονομία από τα Private Equity funds είναι δεδομένη, θυμίζοντας ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν 4. Έχουμε να δούμε τόσο υψηλά τιμήματα και συμμετοχή από την πώληση του πακέτου του ΟΤΕ κάτι που μας δείχνει ότι η χώρα έχει ήδη πάρει σημαντική στροφή.

  Θετικά στην αγορά λειτουργεί και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε "ΒΒ+” από "ΒΒ”, με σταθερό outlook, θέτοντας τη χώρα μας ένα "σκαλοπάτι” μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Μάλιστα, η αναβάθμιση της Παρασκευής είναι η τρίτη εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας, ενώ το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση της Scope ότι οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία θα είναι ισορροπημένοι για τους επόμενους 12-18 μήνες.

  Το πιο σημαντικό όμως είναι το μήνυμα που έδωσε ο οίκος για το υπέρογκο ελληνικό χρέος, εκτιμώντας ότι, μέχρι το τέλος του 2021, το Ευρωσύστημα αναμένεται να κατέχει πάνω από το 10% του χρέους της ελληνικής γενικής κυβέρνησης, από περίπου 3% πριν από την κρίση. Καθώς οι κρατικές αξιολογήσεις αποδίδονται επί του χρέους που πρέπει να καταβληθεί στον ιδιωτικό τομέα, αυτή η μετατόπιση του χρέους στον ισολογισμό του επίσημου τομέα είναι πιστωτικά θετική, περιορίζοντας το ανεξόφλητο τμήμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημειώνει κέρδη 7,78%, με τον ΑΔΜΗΕ να είναι στο +2,77%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Aegean, ΕΛΧΑ και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Βιοχάλκο, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Εθνική, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank.

  Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ σημειώνει απώλειες 1,60%, με τις ΟΤΕ, Titan, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Coca Cola και Πειραιώς να κινούνται με μικρή πτώση. Χωρίς μεταβολή είναι η Eurobank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ