Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 10:57

  Στους αγοραστές τα ηνία στο Χρηματιστήριο

  Στους αγοραστές τα ηνία στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:17

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Τις στηρίξεις του αφενός για την ανάκτηση των 900 μονάδων και αφετέρου για να σπάσει το πτωτικό σερί αναζητά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας όμως και πάλι απέναντί του τις μεγάλες απώλειες της Coca Cola.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,44% στις 903,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 3,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.169,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,98% στις 564,29 μονάδες.

  Το πτωτικό κανάλι στο οποίο έχει περιέλθει η μετοχή της Coca Cola έχει επηρεάσει την αγορά, καθώς είναι ο τίτλος με τη δεύτερη (πλέον) μεγαλύτερη στάθμιση στην αγορά. Μάλιστα, μετά το χθεσινό -3%, το οποίο επίσης επηρέασε το Χρηματιστήριο, σήμερα συνεχίζει με -2,32%, έχοντας για τα δεδομένα της υψηλό όγκο, αν και για τα δεδομένα της αγοράς αυτός παραμένει περιορισμένος.

  Σε κάθε περίπτωση όμως η ζημία που κάνει στην αγορά μόνο αμελητέα δεν είναι, όταν μάλιστα οι αγοραστές επιχειρούν να παρέμβουν για να στηρίξουν τα επίπεδα των 900 μονάδων που δοκιμάζονται επί τριήμερο πλέον. Και αν αναλογιστεί κανείς και την "αδυναμία" που δείχνει το Χρηματιστήριο όταν ο Γενικός Δείκτης έχει το "9" μπροστά, τότε η βραχυπρόθεσμη τάση θολώνει, ελλείψει μάλιστα και ενός καταλύτη που θα μπορεί να δώσει ώθηση στους αγοραστές.

  Θετική η εικόνα της οικονομίας

  Αυτό πάντως που επισημαίνεται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές είναι ότι η αγορά δεν στερείται ενός θετικού ορίζοντα στο μέτωπο της οικονομίας. Τουναντίον μάλιστα, όπως ανέφερε σήμερα και η Alpha Bank, η οποία επισήμανε ότι η ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αφενός επιβεβαιώνει την ταχύτερη του αναμενομένου αποκατάσταση των απωλειών στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας και αφετέρου ενισχύει τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς δημιουργείται σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για τον εξορθολογισμό της φορολογικής πολιτικής.

  Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από τραπεζικούς κύκλους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει τον αρχικό στόχο των 15 δισ. ευρώ (νέες εκταμιεύσεις δανείων το 2021) σε άνω των 22-25 δισ. ευρώ, καθώς ήδη στο πρώτο εξάμηνο οι νέες εκταμιεύσεις έφτασαν τα 11,1 δισ. ευρώ. Παραδοσιακά τα δύο τελευταία τρίμηνα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, ενώ στην παρούσα φάση αναμένεται μεγαλύτερη λόγω των αναβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων που προγραμματίστηκαν για το β’ εξάμηνο, τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια και τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 2,32%, με τις ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Εθνική, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Βιοχάλκο να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Titan, Jumbo, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος, με τον ΑΔΜΗΕ να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Σαράντης συντηρούν υπό έλεγχο τις πιέσεις τους, ενώ η Aegean είναι στο -1,51% και η Coca Cola χάνει 2,32%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ