Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Σεπ-2021 23:07

  Τέταρτη συναπτή συνεδρίαση απωλειών για τον Dow υπό το βάρος ανησυχιών για πανδημία - οικονομία

  Με νέο ρεκόρ μπήκε στον Σεπτέμβριο ο Nasdaq - Οριακές μεταβολές για Dow και S&P
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απωλειών... συνέχεια στην Wall Street την Πέμπτη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ιχνηλατήσουν τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος σχετικά με την επίδραση της μετάλλαξης Δέλτα στην πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά και στις αποφάσεις της Federal Reserve για την νομισματική πολιτική.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 151,69 μονάδες ή 0,43%, στις 34.879,38, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε απώλειες 19,87 μονάδων ή 0,44%, στις 4.494,20 μονάδες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει επίσης πτώση 38,4 μονάδων ή 0,25%, στις 15.248,30.

  Πολλές αεροπορικές εταιρείες αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το σύνολο του έτους λόγω των εξελίξεων γύρω από τον Covid. Οι United Airlines, American Airlines και Southwest Airlines εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές για την πορεία της δραστηριότητάς τους στο μέλλον, ωστόσο την Πέμπτη οι μετοχές τους κατέγραψαν κέρδη.

  Από την άλλη πλευρά, το επενδυτικό κλίμα τονώθηκε αρχικά από τα στοιχεία για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, τα οποία την περασμένη εβδομάδα κυμάνθηκαν στις 310.000, έναντι προβλέψεων για 335.000. Τα στοιχεία μάλιστα έρχονται μετά την απογοητευτική απόδοση της αμερικανικής οικονομίας τον Αύγουστο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  Η μετοχή της Moderna ενισχύθηκε κατά 7,81%, μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας ότι ετοιμάζει μία μονή συνδυαστική δόση ενίσχυσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού και εμβολίου κατά της γρίπης.

  Η μετοχή της εταιρείας αθλητικών ειδών Lululemon και εκείνη της εταιρείας επίπλων RH ενισχύθηκαν κατά 10,47% και 7,67%, αντίστοιχα, επί τη βάσει των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων τριμήνου τους.

  Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η συνεδρίαση θα σηματοδοτήσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της από τα 120 δισ. δολ. τον μήνα που είναι σήμερα και οι οποίες έχουν στηρίξει την παραμονή των επιτοκίων χαμηλά, αλλά και την οικονομική ανάκαμψη.

  "Αυτή η ιστορία μπορεί να μην λήξει άμεσα. Όταν όμως λήξει, μπορεί αυτό να συμβεί με άσχημο τρόπο", ανέφερε η Savita Subramanian της Bank of America, σε σημείωμά της την Τετάρτη.

  Να αφήσει το πόδι της από το γκάζι στις αγορές που πραγματοποιεί στο έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία (PEPP) αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι με βάση την κοινή αξιολόγηση των συνθηκών χρηματοδότησης και των προοπτικών για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει πως οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

  Η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε πάντως περισσότερες πληροφορίες για το μέγεθος της μείωσης στις αγορές από τα τρέχοντα επίπεδα των 80 δισ. ευρώ το μήνα. Συγκλίνουσες πηγές του πρακτορείου Reuters έκαναν λόγο για μηνιαίες αγορές που πλέον θα κυμαίνονται ανάμεσα στα 60 και τα 70 δισ. ευρώ.

  Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 7 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Nike, Boeing, JP Morgan Chase, ενώ των απωλειών εκείνες των Amgen, Johnson & Johnson και Merck.

  Μάκρο

  Στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 18 μηνών "προσγειώθηκαν” την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας παρεμποδίζεται κυρίως από την έλλειψη κατάλληλου εργατικού δυναμικού και όχι από την εξασθένιση της ζήτησης εργαζομένων.

  Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που κατατέθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου ήταν μειωμένες κατά 35.000 και διαμορφώθηκαν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 310.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Πέμπτη.

  Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό νέων αιτήσεων από τα μέσα Μαρτίου του 2020, όταν επιβλήθηκε η αναστολή λειτουργίας μη απαραίτητων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προκειμένου να επιβραδυνθεί το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

  Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν υψηλότερα τον πήχη, αναμένοντας ότι θα υποβληθούν 335.000 νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα.

  Παρότι ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας έχει μειωθεί εντυπωσιακά από το επίπεδο ρεκόρ των 6,149 εκατομμυρίων που υποβλήθηκαν στις αρχές Απριλίου του 2020, παραμένουν εντούτοις υψηλότερα από το εύρος των 200.000-250.000 που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει μια υγιή αγορά εργασίας.

  Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται, αν και με πιο ήπιο ρυθμό, παρά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων λόγω της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Για του λόγου το αληθές, η ραγδαία εξάπλωση της Δέλτα επιβράδυνε τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, με τις προσλήψεις εκτός αγροτοδιατροφικού τομέα να αυξάνονται μόλις κατά 235.000 τον Αύγουστο, ήτοι με τον ηπιότερο ρυθμό από την Ιανουάριο. Οι προσλήψεις εκτινάχθηκαν κατά 1,053 εκατομμύρια τον Ιούλιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ