Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 11:50

  BofA: Οι τρεις λόγοι που έχουν εμποδίσει το sell-off στις μετοχές και η ισχυρή διόρθωση που έρχεται

  BofA: Οι τρεις λόγοι που έχουν εμποδίσει το sell-off στις μετοχές και η ισχυρή διόρθωση που έρχεται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι ένας αρνητικός συνδυασμός για τις μετοχές, όπως σημειώνει η Bank of America, εκτιμώντας πως το εκρηκτικό ράλι που έχουν σημειώσει οι αγορές της Ευρώπης το τελευταίο διάστημα φτάνει στο τέλος του και προειδοποιεί τους επενδυτές για διόρθωση άνω του 10% έως τα τέλη του 2021.

  Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως η δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης συνεχίζει να υποχωρεί, με τις πρόσφατες πτώσεις των δεικτών PMI της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης να υποδηλώνουν υποχώρηση 2 μονάδων του παγκόσμιου PMI στις 53,5 μονάδες τον Αύγουστο, από τα υψηλά επίπεδα 15 ετών και τις 59 μονάδες που είχαν σημειωθεί τον Μάιο. Εν τω μεταξύ, οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων έχουν αρχίσει να αυξάνονται από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται να αποσύρουν τη στήριξη που ενεργοποίησαν λόγω της πανδημίας. 

  Η BofA αναμένει ότι και οι δύο αυτές τάσεις θα συνεχιστούν, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνδυασμός των goldilocks, δηλαδή η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η μείωση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων που τροφοδότησε το ράλι της τάξης του 70% στις ευρωπαϊκές μετοχές από τον περασμένο Μάρτιο φτάνει στο τέλος του. Κατά συνέπεια, η αμερικανική τράπεζα διατηρεί την ουδέτερη στάση της στις μετοχές, την οποία και πρόσφατα υποβάθμισε από το "overweight" που τηρούσε για ένα μεγάλο διάστημα.

  Όπως επισημαίνει πάντως η BofA, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, αλλά θα παραμείνει πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση: Εκτιμά ότι η απότομη παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης από τα μέσα του β’ τριμήνου οφείλεται εν μέρει σε προσωρινούς παράγοντες -και υπάρχει συνεπώς περιθώριο για βραχυπρόθεσμη άνοδο του PMI στις ΗΠΑ κατά 2-3 μονάδες (το τελευταίο ξέσπασμα της COVID-19 ξεθωριάζει και οι περιορισμοί εφοδιασμού υποχωρούν) καθώς και στην Κίνα (καθώς σταθεροποιείται ο πιστωτικός κύκλος και χαλαρώνουν οι περιορισμοί κατά του COVID). Ωστόσο, δεδομένης της μείωσης της στήριξης λόγω του reopening των οικονομιών, η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι αυτή η άνοδος θα είναι προσωρινή, με τους PMI να υποχωρούν μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Στην ευρωζώνη, ο δείκτης PMI, στις 59 μονάδες, παραμένει κοντά σε υψηλό 20 ετών ενώ αναμένεται να εξασθενίσει στις 53 μονάδες έως τα μέσα του 2022, καθώς η ώθηση από το reopening  εξασθενεί. 

  Ενώ αυτές οι προβλέψεις συνεπάγονται τη συνέχιση της τάσης επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, υποδηλώνουν επίσης ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει πάνω από την τάση (δηλαδή, το επίπεδο ανάπτυξης παραμένει ισχυρό), όπως τονίζει η BofA. Αυτό έχει σημασία για δύο λόγους:

  Πρώτον, το γεγονός ότι η ανάπτυξη παραμένει πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση υποδηλώνει ότι το κενό παραγωγής στις ΗΠΑ πρόκειται να γίνει θετικό, δίνοντας περιθώριο για περισσότερη σύσφιξη της Fed και, ως εκ τούτου, υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων: Το κενό παραγωγής των ΗΠΑ, ένα μέτρο της πλεονάζουσας ικανότητας στην οικονομία, είναι βασικός "οδηγός" του πληθωρισμού και, ως εκ τούτου, βασικός καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής της Fed. Εάν η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ παραμείνει πάνω από την τάση μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, όπως αναμένουν οι οικονομολόγοι της BofA, αυτό θα ήταν σύμφωνο με το κενό παραγωγής των ΗΠΑ, επί του παρόντος στο -1,5% του ΑΕΠ, να αυξηθεί στο 0% μέχρι το τέλος του έτους και στο +3% έως το τέλος του 2022, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1970. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει συσσώρευση πληθωριστικών πιέσεων, που συνεπάγεται περιθώρια για περισσότερη σύσφιξη της Fed από ό,τι αποτιμάται από τις αγορές (οι οποίες προεξοφλούν αυξήσεις της τάξης των 100 μονάδων βάσης μέχρι τα μέσα του 2024). Με τις προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια να αποτελούν βασικό μοχλό για τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων, αναμένεται  έτσι άνοδος στις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων τους επόμενους μήνες (με ελαφρώς μικρότερη άνοδο για την ονομαστική απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται εξασθένηση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό λόγω της ασθενέστερης τιμής του πετρελαίου ως απάντηση στην ενίσχυση του δολαρίου). 

  Δεύτερον, η άνω της τάσης παγκόσμια ανάπτυξη υποδηλώνει περιθώριο για περαιτέρω αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των εταιρειών του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600: Η ανάλυση των EPS υποδηλώνει ότι το επίπεδο της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι βασικός μοχλός της δυναμικής της κερδοφορίας των εταιρειών με το εκτιμώμενο EPS 12μήνου να τείνει να αυξάνεται σε περιόδους ισχυρής ανάπτυξης (δηλαδή αυξημένων PMIs). Το 12μηνο EPS έχει ανακάμψει κατά 40% από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, και η BofA εκτιμά πως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου της τάξης του 5% έως τα μέσα του 2022. Αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό των αρνητικών κινδύνων για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους μήνες, όπως τονίζει.

  Κατά την BofA το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν παραμείνει ανθεκτικές έως τώρα, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, εξηγείται από τρεις λόγους:

  (1) τις προσδοκίες των επενδυτών για επανεκκίνηση της ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς τα κρούσματα COVID υποχωρούν και προχωρούν τα ανανεωμένα δημοσιονομικά κίνητρα των ΗΠΑ (πακέτο υποδομών),

  (2) τη στήριξη από τις χαμηλότερες πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων, καθώς παρά την πρόσφατη αύξηση παραμένουν 40-50 μονάδες βάσης κάτω από την κορυφή του δεύτερου τρίμηνο και

  (3) τη στήριξη από τις αυξήσεις των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των εταιρειών, με το μομέντουμ των EPS του δείκτη Stoxx 600 να κινείται σήμερα σε υψηλό 10 ετών.

  Με βάση τα παραπάνω, η BofA παραμένει ουδέτερη για τις ευρωπαϊκές μετοχές, τις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών και τηρεί "overweight" στάση για τις τράπεζες. Οι εκτιμήσεις της δείχνουν πτώση του δείκτη Stoxx 600 στις 460 μονάδες έως το τέλος του γ’ τριμήνου και μία πιο ισχυρή διόρθωση άνω του 10% έως τα τέλη του έτους, προς τις 420 μονάδες. Παρόλα αυτά, ο λόγος που δεν έχει μειώσει τη στάση της σε "underweight" όπως εξηγεί είναι ότι θεωρεί ότι η πτώση στις μετοχές θα είναι περιορισμένη συγκριτικά με τις μακροοικονομικές προβλέψεις, ενώ εκτιμά πως υπάρχει περιθώριο πιο περιορισμένου sell-off λόγω ενός πιθανού υποστηρικτικού κύκλου κερδοφορίας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ