Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 08:37

  Α - Quant: Απογοητευτικά αποτελέσματα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ

  Α - Quant: Απογοητευτικά αποτελέσματα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το σημαντικότερο νέο της εβδομάδας που μας πέρασε, ήταν η ανακοίνωση της Παρασκευής για την απασχόληση το μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, μόλις 235 χιλ. θέσεις έναντι προσδοκιών για 750 χιλ., σε μία κρίσιμη στροφή της αμερικανικής οικονομίας για να ξεφύγει από τις επιπτώσεις που δημιούργησε η πανδημία. Η απασχόληση είναι ο Νο 1 στόχος που έχει τεθεί από τον Jerome Powell της Fed, προκειμένου να μεταβληθεί η Νομισματική Πολιτική των ΗΠΑ, η οποία είναι χαλαρή σχεδόν από την αρχή της πανδημίας, με 120 δις δολάρια το μήνα σε αγορά ομολόγων. Μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα της Παρασκευής, ο στόχος αυτός απομακρύνεται και έτσι η απομείωση του προγράμματος της αγοράς ομολόγων (tapering) μετατίθεται αργότερα στο μέλλον. Οι άμεσες συνέπειες αυτής της κατάστασης ήταν η πτώση του δολαρίου και η άνοδος των δεικτών μετοχών μιας και υπάρχει διάχυτη η αίσθηση πως μεγάλο μέρος του νέου χρήματος καταλήγει τελικά σε μετοχές.

  Ο χρυσός συνέχισε ανοδικά, το πετρέλαιο είχε μάλλον σταθεροποιητικές τάσεις ενώ το Bitcoin συνέχισε το ανοδικό ράλι που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες.

  Τη σκυτάλη αυτήν την εβδομάδα παίρνει η Ευρώπη, με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια και τη Νομισματική Πολιτική στην Ευρωζώνη να κυριαρχεί ως γεγονός χωρίς ωστόσο να αναμένονται αλλαγές ή εκπλήξεις. Πρέπει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο, ανακοινώθηκε στο 3% και αυτό είναι μια διαφορετική παράμετρος που ίσως κρύβει μελλοντικές εξελίξεις. Κατά τ ’άλλα η εβδομάδα δεν περιέχει σημαντικές ανακοινώσεις και μόνο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου και ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Κίνα ξεχωρίζουν. Αργία η Δευτέρα για ΗΠΑ και Καναδά (Ημέρα των Εργατών) αλλά υπάρχει το Ecofin στην Ευρώπη.

  SP500

  Συνεχίστηκε το ράλι και την περασμένη εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτης SP500, που έκλεισε στις 4,533 μονάδες και κέρδη 0.60% περίπου. Τα απρόσμενα απογοητευτικά αποτελέσματα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ευνόησαν το σενάριο της συνέχισης της χαλαρής Νομισματικής Πολιτικής από τη Fed, με επιχείρημα πως η παροχή ρευστότητας θα κατευθυνθεί σε κάποιο βαθμό προς τις αγορές μετοχών. Μετά από νέα υψηλά όλων των εποχών και με δεδομένη την έλλειψη σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων για τις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, μόνο βραχυπρόθεσμες κατοχυρώσεις κερδών μπορούν να προκαλέσουν διορθώσεις, αφού η τάση του δείκτη είναι ισχυρά ανοδική.

  DAX30

  Διορθωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX30, κλείνοντας στις 15,758 μονάδες, έχοντας απώλειες πάνω από 0.50%. Ο υψηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη που καλλιεργεί υπόνοιες για να σταματήσει συντομότερα η παροχή ρευστότητας από τη Fed αλλά και οι πωλήσεις που σημειώθηκαν μετά από το άγγιγμα των 16,000 μονάδων, επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις και οι δείκτες ΡΜΙ ανακοινώθηκαν στη Γερμανία κάτω από τις προσδοκίες και έτσι ίσως δούμε τη διόρθωση να διευρύνεται προς τη στήριξη των 15,600 μονάδων.

  FTSE100

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,138 μονάδες και οριακά κέρδη πάνω από το 0.10%. Η πανδημία δείχνει να σταθεροποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και με την οικονομία πλήρως ανοιχτή, υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερη πορεία. Σημαντικό εμπόδιο στην περαιτέρω ανοδική τάση του δείκτη, είναι η αντίσταση πάνω από τις 7,190 μονάδες που αποτελεί και υψηλό 1.5 έτους περίπου. Τυχόν διάσπαση αυτών των επιπέδων σηματοδοτεί έντονη ανοδική τάση για τον FTSE100.

  Χρυσός

  Ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το χρυσό με κλείσιμο στα $1,830 και κέρδη πάνω από 0.50%. Η εβδομάδα ήταν σταθεροποιητική αλλά την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, το δολάριο αποδυναμώθηκε και ευνοήθηκε η άνοδος του χρυσού. Με δεδομένο ότι η μόνη σημαντική εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει τον χρυσό την τρέχουσα εβδομάδα, είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο χρυσός θα συνεχίσει εν πολλοίς να εξαρτάται από την πορεία του δολαρίου και ίσως από την πορεία της πανδημίας. Κοντά στα $1,840 υπάρχει μια ισχυρή αντίσταση, η οποία αν ξεπεραστεί μάλλον ανοίγει το δρόμο για υψηλότερα επίπεδα. Αντιθέτως, κάτω από τα $1,800, δεν αποκλείεται να δούμε περαιτέρω διορθωτικές τάσεις.

  Πετρέλαιο

  Ουδέτερη πρακτικά η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να ανοίγουν και να κλείνουν στην περιοχή τιμών των $69.10 - $69.30 και οριακή άνοδο της τάξης του 0.60%. Στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την περασμένη Τετάρτη, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η αύξηση παραγωγής κατά 400 χιλ. βαρέλια την ημέρα που είχε εγκριθεί πρόσφατα, παρά τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για το αντίθετο. Με δεδομένο επίσης πως ο τυφώνας Ida που έπληξε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, με πολλές μονάδες παραγωγής πετρελαίου και γεωτρύπανα να τίθενται εκτός λειτουργίας, θα αρχίσει να εξασθενεί, το πετρέλαιο μάλλον θα επανέλθει στην κανονικότητά του, με εξάρτηση από το δολάριο. Η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση διατηρείται ακόμη και ο προφανής πρώτος στόχος των αγοραστών είναι τα $70.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε το EURUSD για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.1792 και κλείσιμο στο 1.1878. Η ισοτιμία όλη την εβδομάδα σχεδόν είχε ανοδικές τάσεις, κυρίως λόγω της αδυναμίας του δολαρίου αφού το tapering όλο και απομακρύνεται ως προοπτική μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Powell και μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ. Υπήρξε διάσπαση του 1.19 αλλά και άμεση επαναφορά κάτω από αυτά τα επίπεδα αλλά αν αυτό επαναληφθεί, το σενάριο του 1.20 θα γίνει αρκετά πιθανό. Στο επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια και τη Νομισματική Πολιτική στην Ευρωζώνη.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά κινήθηκε το GBPUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 1.3756 και κλείσιμο στο 1.3858. Το αδύναμο δολάριο ήταν και πάλι στο προσκήνιο και ώθησε την ισοτιμία προς τα πάνω σε μία εβδομάδα με λίγα νέα και ανακοινώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο (μόνον οι δείκτες ΡΜΙ ήταν σημαντικοί με αποτελέσματα πρακτικά ουδέτερα). Η πανδημία και η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει να ελέγχεται στη χώρα που εδώ και μήνες έχει πλήρως ανοιχτή την οικονομία σε κάθε δραστηριότητα. Τυχόν ανοδική διάσπαση του 1.39, μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς τη σημαντική αντίσταση του 1.40.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 109.85 και κλείσιμο στο 109.69. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν οριακά προς τα πάνω (το αμερικανικό δεκαετές έκλεισε στο 1.32%, έχοντας ανοίξει στο 1.30%) και αυτό ισοσκέλισε κάπως την αδυναμία του δολαρίου και δεν επέτρεψε στην ισοτιμία να παρουσιάσει μεγαλύτερη πτώση. Το γιεν ευνοήθηκε λόγω της ανεργίας που ανακοινώθηκε στην Ιαπωνία στο 2.8%, καλύτερη του αναμενομένου αλλά και λόγω της φύσης του γιεν ως πιο ασφαλούς επενδυτικής επιλογής εν μέσω ανησυχιών για την πανδημία. Όσο το USDJPY παραμένει κάτω από το 110, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για περαιτέρω πτώση με την περιοχή τιμών του 109.10 να αποτελεί την επόμενη στήριξη.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Συνέχισε ανοδικά και την εβδομάδα που μας πέρασε το EURJPY με άνοιγμα στο 129.55 και κλείσιμο στο 130.29, ξεπερνώντας και κλείνοντας πάνω από το ορόσημο του 130. Ο υψηλός πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στην Ευρωζώνη, γεννάει ελπίδες για πρόωρο σφίξιμο της Νομισματικής Πολιτικής στην Ευρωζώνη, ευνοώντας το ευρώ. Πάνω από το 130.75, δεν αποκλείεται να δούμε στοιχεία ανοδικής τάσης για την ισοτιμία.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Με σταθεροποιητικές τάσεις κινήθηκε το EURGBP την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 0.8564 και κλείνοντας στο 0.8570. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα με αυτήν τη συμπεριφορά, καταδεικνύοντας μια "ισοπαλία" μεταξύ ευρώ και στερλίνας που παρουσιάζονται ισχυρά τελευταία και τα δύο. Με δεδομένο ότι η μακροπρόθεσμη τάση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους είναι καθοδική, ίσως δούμε προσέγγιση του 0.85 και πάλι.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDCAD, με άνοιγμα στο 1.2611 και κλείσιμο στο 1.2526. Το πετρέλαιο που πάντα επηρεάζει το νόμισμα του Καναδά ήταν πρακτικά ουδέτερο και έτσι η καθοδική κίνηση πρέπει να αποδοθεί κυρίως στην πτώση του αμερικανικού νομίσματος. Οι ανακοινώσεις του Καναδά κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές ήταν, με το ΑΕΠ της χώρας για το 20 τρίμηνο του 2021 να κινείται σε αρνητικό έδαφος έναντι προσδοκιών για ανάπτυξη. Αν το αμερικανικό δολάριο συνεχίσει να είναι αδύναμο, υπάρχει η πιθανότητα να δούμε την ισοτιμία να κινείται ακόμη χαμηλότερα αλλά χρειάζεται μια κάποια προσοχή αφού η περιοχή τιμών του 1.25 είναι ισχυρή στήριξη.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ανοδική κινήθηκε το USDCHF την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 0.9109 και κλείσιμο στο 0.9138. Ήταν η μόνη κύρια ισοτιμία που κινήθηκε υπέρ του δολαρίου μετά τις άκρως απογοητευτικές ανακοινώσεις για την οικονομία της Ελβετίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου 2021 ανακοινώθηκε στο 1.8% ενώ οι αγορές περίμεναν πάνω από 2% αλλά και ο πληθωρισμός του Αυγούστου πέρασε σε θετικό έδαφος. Τα τυχόν παροδικά θέματα της Ελβετίας πάντως δεν έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν το USDCHF όπως έχει το δολάριο και τυχόν συνέχιση της αδυναμίας του, μπορεί να ωθήσει την ισοτιμία προς το 0.90.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Δεύτερη κατά σειρά ισχυρά ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD που άνοιξε στο 0.7304 και έκλεισε στο 0.7450. Η οικονομία της Αυστραλίας μαστίζεται από τα τοπικά lockdown που έχουν επιβληθεί για την καταπολέμηση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά το ΑΕΠ της χώρας ανακοινώθηκε για το 2ο τρίμηνο 2021, πάνω από τις προσδοκίες, στο 0.7%. Το εμπορικό ισοζύγιο ήταν επίσης ισχυρά πλεονασματικό και έτσι το νόμισμα της Αυστραλίας ενισχύθηκε, ωθώντας την ισοτιμία ανοδικά, με βοηθό φυσικά και το αδύναμο αμερικανικό δολάριο. Μετά από αυτά, λογικό είναι οι αγοραστές του AUDUSD να θεωρούν πως το 0.75, αποτελεί ρεαλιστικό στόχο.

  Bitcoin

  Επανήλθε σε έντονη ανοδική τάση το Bitcoin, που έκλεισε στα $51,809 και κέρδη που ξεπέρασαν το 6%. Η διάσπαση των $50,000 έχει γεμίσει με αισιοδοξία τους επενδυτές των κρυπτονομισμάτων αλλά η JP Morgan προειδοποίησε πως η τρέχουσα άνοδος αποτελεί μάλλον μια "κρυπτομανία" των επενδυτών παρά μια υγιή και δομημένη άνοδο. Αρνητικές ήταν επίσης και οι δηλώσεις του John Paulson της Paulson & Co., που δήλωσε πως τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία φυσική αξία. Οι επενδυτές πάντως δε δείχνουν να πτοούνται και ήδη ονειρεύονται ακόμη υψηλότερα επίπεδα αφού τεχνικά, στο δρόμο για τα $60,000, δεν υπάρχει κάποια ισχυρή αντίσταση.

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ