Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Σεπ-2021 17:23

  Βρήκε άμυνες, περιόρισε τις απώλειες στο τέλος το Χρηματιστήριο

  Ήπια πτώση με χαμηλές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Οι πωλητές επέμειναν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών, αν και με μικρότερο ρυθμό, με τον γενικό δείκτη πλέον να απομακρύνεται λίγο περισσότερο από τα υψηλά των 931 μονάδων που βρέθηκε μόλις δύο ημέρες πριν, ενώ έχει αναλώσει αρκετές δυνάμεις προκειμένου να ανακόψει τις διορθωτικές τάσεις.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 917,06 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 913,12 μονάδων (-0,54%) και 921,30 μονάδων (+0,35%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 47 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 300 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,07%, στις 2.202,22 μονάδες, ενώ στο -0,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.509,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 566,18 μονάδες.

  Πόσο "αντέχει" η διόρθωση

  Το ροκάνισμα των πωλητών ήδη έχει στερήσει 14 μονάδες από τον γενικό δείκτη, από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά της 31ης Αυγούστου, με τα όρια πλέον να τίθενται στην πρώτη στήριξη των 910 μονάδων. Βέβαια, η διόρθωση μέχρι τώρα δεν δείχνει να έχει επηρεάσει πολύ την τεχνική της εικόνα, ενώ η ρευστότητα που εξασφαλίζεται αυτές τις ημέρες ενδέχεται να λειτουργήσει ευεργετικά στο ΧΑ, το οποίο "διψά" για νέα κεφάλαια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δοκιμαστούν οι στηρίξεις, την ώρα που ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

  Ειδικά για τον τραπεζικό δείκτη πάντως, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η παραμονή του πάνω από τις 564 – 565 μονάδες, παρά την διόρθωση της αγοράς είναι ένα θετικό μήνυμα ότι ίσως κάτι έχει αλλάξει στον κλάδο. Η εικόνα στη λήξη της εβδομάδας θα δώσει περισσότερα μηνύματα.

  Εν αναμονή της 7ης και της 9ης Σεπτεμβρίου

  Η αγορά προφανώς και θα αναμένει την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να λάβει πιο παρεμβατικές επενδυτικές αποφάσεις, καθώς στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β' τριμήνου και στις 9 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με προσδοκίες για κάποιο σήμα για τη νομισματική της πολιτική.

  Οι προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας πάντως είναι θετικές, καθώς όπως συνοψίζει το Capital.gr, διεθνείς αλλά και ελληνικοί οργανισμοί που παρακολουθούν στενά την ελληνική οικονομία έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα από την άνοιξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 4,3%, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν για φέτος ανάπτυξη 3,8%, η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 4,2%, το ΙΟΒΕ 5%, το ΚΕΠΕ 4,7% και η Εθνική Τράπεζα σε τελευταία ανάλυση της εμφανίζεται η πιο αισιόδοξη από όλους προβλέποντας ανάπτυξη 5,7%.

  Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την επόμενη Πέμπτη, με κάποια από τα μέλη της να ζητούν την επαναξιολόγηση της στρατηγικής της τράπεζας στο μέτωπο της ποσοτικής χαλάρωσης, μετά τα στοιχεία που έδειξαν άλμα του πληθωρισμού στο 3% τον Αύγουστο.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Ελλάκτωρ και Coca Cola σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, με τα τελευταία να μαζεύουν στο τέλος τις απώλειες τους.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ βρέθηκε ξανά πάνω από τα 10 ευρώ, με κέρδη 2,54%, με τις Εθνική, Σαράντη και Μυτιληναίο να κλείνουν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκελισαν οι Motor Oil, Titan, Eurobank και ΟΤΕ, ενώ Aegean, Alpha Bank και ΕΧΑΕ έκλεισαν αμετάβλητες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ