Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Σεπ-2021 16:56

  Wall: Προς νέα ρεκόρ με "καύσιμα"... απασχόλησης στις ΗΠΑ

  Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.51

  Ακάθεκτοι συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street προς νέα ιστορικά υψηλά, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, που ήταν λιγότερα από όσα ανέμεναν οι αναλυτές, ενισχύοντας το επενδυτικό κλίμα ως ένδειξη βελτίωσης των δεικτών της απασχόλησης.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 176,25 μονάδες ή 0,22%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει άνοδο 5,81 μονάδων ή 0,13% και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει κέρδη 3,5 μονάδων ή 0,02%.

  Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ είναι ο χαμηλότερος από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, τον Μάρτιο του 2020.

  Οι επενδυτές αναμένουν πλέον τα αυριανά συνολικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ώστε να "ψυχολογήσουν" το πόσο γρήγορα η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας (Federal Reserve) θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει από την άνοιξη του 2020. Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 720.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, έναντι 943.000 τον Ιούλιο.

  "Με τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να σημειώνουν πανδημικό "χαμηλό", υπάρχει σαφέστατα μια ορισμένη αισιοδοξία ότι μπροστά μας θα έχουμε σύντομα μια εικόνα σχεδόν πλήρους απασχόλησης", αναφέρει ο Mike Loewengart, γενικός διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής στην E-Trade. "Πιθανόν να ζήσουμε ένα αμφίσημο φαινόμενο, καθώς από τη μία πλευρά τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας στέλνουν θετικά σήματα για την οικονομική ανάκαμψη κι από την άλλη στηρίζουν το επιχείρημα της Fed για να αρχίσει να περιορίζει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων".

  Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, έχει δώσει έμφαση στην ανάγκη για ακόμη πιο ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση προκειμένου η κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει το τεράστιο πρόγραμμα αγορών assets εκ μέρους της.

  Δυναμικά ανοδικά (+12%) κινείται η μετοχή της ChargePoint, η οποία δημιουργεί συστήματα φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα (λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου). Αντίθετα, ισχυρά πτωτικά κινούνται εκείνες των Chewy και Five Below, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

  Μολονότι ο Σεπτέμβριος είναι ένας από τους πλέον αδύναμους μήνες για το αμερικανικό χρηματιστήριο κατά παράδοση, πολλοί θεωρούν ότι φέτος θα είναι "εποικοδομητικός" στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά το σοκ της πανδημίας.

  "Η ακατάβλητη προέλαση των αμερικανικών μετοχών, με χαμηλή μάλιστα μεταβλητότητα, συνεχίζεται με βάθος, μεγάλους όγκους και θετικό κλίμα, με το ράλι κατά την άποψή μας να αναμένεται να συνεχιστεί προς νέα ύψη", ανέφερε σε σημείωμά της η Credit Suisse την Τετάρτη.

  Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 20 κινούνται με θετικά πρόσημα και 10 με αρνητικά. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Chevron, Walgreens Boots Alliance, Caterpillar, ενώ των απωλειών εκείνες των Visa, American Express, Salesforce.

  Μάκρο

  Σε νέο χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

  Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 14.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 340.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.  

  Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020 όταν εφαρμόστηκε το μέτρο του κλεισίματος των επιχειρήσεων για πρώτη φορά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. 

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 345.000.

  Στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορονοϊού τον Απρίλιο του 2020 οι αιτήσεις είχαν σκαρφαλώσει στο ρεκόρ των 6,149 εκατ. Οι αναλυτές θεωρούν ότι επίπεδα μεταξύ 200.000 – 250.000 θεωρούνται συμβατά με μια υγιή αγορά εργασίας.

  Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ περιορίστηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν, πιθανώς λόγω των ελλείψεων αλλά και της μετατόπισης των εγχώριων δαπανών από τα αγαθά σε υπηρεσίες.

  Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 4,3% και διαμορφώθηκε στα 70,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

  Εν τω μεταξύ, επί τα βελτίω αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα του Ιουνίου, στα 73,2 δισ. δολάρια αντί για 75,7 δισ. δολάρια που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

  Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν εμπορικό έλλειμμα της τάξης των 71 δισ. δολαρίων.

  Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,2% και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 282,9 δισ. δολαρίων, με τις εισαγωγές αγαθών να εμφανίζουν μεγαλύτερη πτώση, κατά 1,2% στα 236,3 δισ. δολάρια, γεγονός που οφείλεται πιθανότατα στην μείωση της προσφοράς. 

  Αντίθετα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3% και ανήλθαν στα 212,8 δισ. δολάρια τον Ιούλιο. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,8% στα 148,6 δισ. δολάρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ