Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Σεπ-2021 14:21

  Bill Gross: Ο πάλαι ποτέ "βασιλιάς" των ομολόγων τα θεωρεί τώρα σκουπίδια

  Bill Gross: Ο πάλαι ποτέ "βασιλιάς" των ομολόγων τα θεωρεί τώρα σκουπίδια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Bill Gross, ο πάλαι ποτέ "βασιλιάς" της αγοράς των ομολόγων θεωρεί σήμερα ότι οι αποδόσεις στα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα είναι τόσο χαμηλές που τα επενδυτικά ταμεία που τα αγοράζουν ανήκουν στον "κάλαθο αχρήστων των επενδύσεων", όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

  Οι αποδόσεις του 10ετούς διαπραγματεύονται στο 1,29% στη Νέα Υόρκη. Αναμένεται να σκαρφαλώσουν στο 2% τους επόμενους 12 μήνες, οδηγώντας σε ζημιές περίπου 3% για τους επενδυτές, αναφέρει σε επενδυτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του, ενώ προειδοποιεί ότι και οι μετοχές θα μπορούσαν να μπουν στην κατηγορία των "σκουπιδιών" εάν η αύξηση της κερδοφορίας δεν επιβεβαιώσει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις. 

  "Τα μετρητά είναι σκουπίδια για αρκετό καιρό, αλλά πλέον υπάρχουν και νέοι διεκδικητές", αναφέρει ο Gross, συνιδρυτής της Pacific Investment Management Co. του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο. Ο Gross αποχώρησε, με επεισοδιακό τρόπο, από την PIMCO το 2014.

  "Τα funds σε μεσοπρόθεσμα – μακροπρόθεσμα ομόλογα είναι σίγουρα σε αυτό το κάλαθο απορριμάτων, αλλά θα ακολουθήσουν και οι μετοχές; Τα κέρδη θα πρέπει να είναι σε διψήφιο μέγεθος αλλιώς ενδεχομένως να ακολουθήσουν στο σκουπιδιάρικο", αναφέρει. 

  Ο 77χρονος Gross είναι bearish στα bonds για αρκετό καιρό, όπως αναφέρει το Bloomberg. Τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε στο Bloomberg TV ότι πόνταρε ενάντια στα κρατικά ομόλογα στο 1,25% περίπου. 

  Στο τελευταίου του σημείωμα ο Gross εκτιμά ότι το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης διαμορφώνεται κατά των ομολόγων, επισημαίνοντας ότι οι αποδόσεις από τα τρέχοντας επίπεδα "δεν έχουν που αλλού να πάνε, παρά πάνω".

  Η Federal Reserve, η οποία απορροφά το 60% περίπου των εκδόσεων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, μπορεί σύντομα να ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές σε μια περίοδο που η ζήτηση από τις ξένες κεντρικές τράπεζες και επενδυτές ήδη εξασθενεί. Στο μεταξύ, δημοσιονομικά ελλείμματα ύψους τουλάχιστον $1,5 τρισ. το επόμενο διάστημα δείχνουν ότι η προσφορά ομολόγων θα παραμείνει υψηλή. 

  "Πόσο πρόθυμες, επομένως, θα είναι οι ιδιωτικές αγορές να απορροφήσουν αυτό το μελλοντικό 60% από τα μέσα του 2022 και στη συνέχεια;" σημειώνει ο Gross. "Ενδεχομένως, αν ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο του 2%+ μέχρι τότε, μια υπερβολική αντίδραση [tantrum] να μπορεί να αποφευχθεί, αλλά πόσα ακόμα δημοσιονομικά προγράμματα δαπανών μπορούμε να αντέξουμε χωρίς να τα πληρώσουμε με υψηλότερα επιτόκια;", προσθέτει.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ