Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Σεπ-2021 13:46

  Δεικτοβαρείς πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο

  Σε χαμηλά 4 μηνών βυθίζεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά σε αρνητικό έδαφος κινείται το τελευταίο δίωρο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μεταβλητότητα όμως να είναι αυτή που κυριαρχεί στους περισσότερους τίτλους του, σε ένα περιβάλλον επιστροφής της συναλλακτικής δραστηριότητας σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,29% στις 915,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 7,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.197,36 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,08% στις 564,87 μονάδες.

  Αν και τα πρόσημα στην αγορά είναι σχεδόν μοιρασμένα, οι πιέσεις που δέχεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, όπως και εκείνες σε επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές, είναι που καθορίζουν την αρνητική εικόνα του γενικού δείκτη. Έτσι, η αγορά έχει θέσει τις βάσεις για την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ανοίγοντας κι άλλο την ψαλίδα που θα την χωρίζει από τις 930 μονάδες και δίνοντας το μήνυμα ότι ακόμη δεν είναι έτοιμη να κάνει την υπέρβαση προς τις 950 μονάδες.

  Εάν τελικά επιβεβαιωθεί το διορθωτικό κανάλι και τις επόμενες ημέρες, τότε ο γενικός δείκτης θα έχει καταγράψει το τέταρτο pullback του από τον Απρίλιο, ισχυροποιώντας κι άλλο την αντίσταση των 920 – 930 μονάδων. Μια αντίσταση που είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι θα μπορούσε να διασπαστεί, ανοίγοντας το δρόμο για την προσέγγιση των 950 μονάδων, το "ταβάνι" δηλαδή της κίνησης της αγοράς την τελευταία 6ετία.

  Λείπει η ρευστότητα;

  Πάντως αυτό που μεταφέρεται στο Capital.gr από τα χρηματιστηριακά desk είναι ότι η αγορά επί της ουσίας δεν στερείται θετικών καταλυτών. Ο τουρισμός είχε καλύτερες επιδόσεις, η οικονομία επίσης και οι λογαριασμοί της κεντρικής διοίκησης σίγουρα θα είναι βελτιωμένοι. Αυτό που της λείπει όμως είναι τα φρέσκα κεφάλαια και η εμπιστοσύνη σε κρίσιμους κλάδους της κεφαλαιαγοράς, όπως είναι ο τραπεζικός.

  Ειδικά βέβαια στο τελευταίο, δηλαδή τις πιθανότητες ο τραπεζικός κλάδος να αφυπνιστεί και να οδηγήσει μια κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η παραμονή του τραπεζικού δείκτη πάνω από τις 564 – 565 μονάδες, παρά την διόρθωση της αγοράς είναι ένα θετικό μήνυμα ότι ίσως κάτι έχει αλλάξει στον κλάδο. Η εικόνα στη λήξη της εβδομάδας θα δώσει περισσότερα μηνύματα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ σημειώνει απώλειες 2,18%, με την ΕΥΔΑΠ να είναι στο -1,06%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Coca Cola, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Eurobank, ΕΧΑΕ, Titan, ΟΛΠ και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, η Motor Oil ενισχύεται κατά 1,24%, με τις Σαράτνης, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Aegean, Alpha Bank και ΟΤΕ να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο Ελλάκτωρ και η Βιοχάλκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ