Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Σεπ-2021 17:02

  Ανοδικά ξεκινά τον Σεπτέμβριο η Wall - Σε νέα υψηλά ο Nasdaq

  Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:10

  Ανοδικά μπήκαν στον Σεπτέμβριο οι βασικοί δείκτες της Wall Street και με τον Nasdaq να κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά, παρά τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και τα μεικτά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα.

  Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται ελαφρώς κατά 30 μονάδες ή 0,09% και κινείται στις 35.390,86 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,26%, στις 4.534,50 μονάδες, και ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται 0,74% υψηλότερα, γράφοντας νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 15.372 μονάδες, με οδηγό την Apple.

  Η πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε επιφυλακτικά, καθώς τα στοιχεία για νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ψαλίδισαν την αγοραστική διάθεση των επενδυτών. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 374.000 τον Αύγουστο, ήτοι περισσότερο από τις 326.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά με ηπιότερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

  Εξέλιξη που ενισχύει τις ανησυχίες ότι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού ενδεχομένως περιορίζει την ανάκαμψη των επιχειρήσεων από το πλήγμα που δέχθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Οι επενδυτές περιμένουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της αγοράς εργασίας την Παρασκευή, όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το σύνολο της απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα οποία αναμένεται, σύμφωνα με το CNBC, να δείξουν δημιουργία 720.000 νέων θέσεων εργασίας και περαιτέρω μείωση του ποσοστού της ανεργίας στο 5,2%.

  Παρ' όλα αυτά, όμως, το ανοδικό μομέντουμ, που οδήγησε τους δείκτες να κλείσουν με σημαντικά κέρδη τον Αύγουστο, συνεχίζει να διακατέχει τους επενδυτές, που εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας θα συνεχιστεί, καθώς δεν αναμένονται σύντομα αλλαγές από το μέτωπο της Fed, κάτι που φοβόντουσαν πριν από λίγο καιρό, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού.

  Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Fed στο πρόσφατο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Jackson Hole έδειξε μεν προς περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων της κεντρικής τράπεζας από τα τέλη του τρέχοντος έτους, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε κάποιο στοιχείο για το ρυθμό μείωσης των αγορών.

  Κάτι που οι αναλυτές και οι επενδυτές εξέλαβαν ως ένδειξη ότι ακόμη κι αν αποφασιστεί κάποια κίνηση από τη Fed στη συνεδρίασή της στα τέλη του μήνα, ή όπως πιστεύουν οι περισσότεροι στην επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, αυτή θα είναι ήπια, γεγονός που θεωρούν ότι δεν αλλάζει το ανοδικό μομέντουμ της αγοράς.

  Σε ό,τι αφορά δε την πορεία της οικονομίας, τα στοιχεία της έρευνας της IHS Markit τα για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 61,1 τον Αύγουστο από 63,4 μονάδες τον Ιούλιο, υποχωρώντας ελαφρώς από την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 61,2 μονάδες. 

  Η τελευταία μέτρηση του δείκτη είναι μεν η πιο αδύναμη των τελευταίων τεσσάρων μηνών, αν και παραμένει μεταξύ των ισχυρότερων στα 14 χρόνια της έρευνας. 

  Εν τω μεταξύ, ο δείκτης ISM έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στις ΗΠΑ βελτιώθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο, εν μέσω ισχυρής αύξηση των παραγγελιών, με τα αμερικανικά εργοστάσια, όμως, να αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο στην εύρεση εργαζομένων όσο και στην προμήθεια υλικών.

  Ειδικότερα, ο δείκτης ISM αυξήθηκε στις 59,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 59,5 μονάδες τον Ιούλιο.

  Μέτρηση άνω των 50 μονάδων δείχνει επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας, η οποία αντιπροσωπεύει το 11,9% της οικονομίας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 58,6 μονάδες.

  Ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών ανέκαμψε στις 66,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, μετά από δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης. Τη ζήτηση τροφοδοτούν επιχειρήσεις που επιδιώκουν απεγνωσμένα να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, τα οποία μειώθηκαν απότομα το πρώτο εξάμηνο του έτους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ