Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Αυγ-2021 17:34

  Σε υψηλά 2021 έκλεισε το Χρηματιστήριο

  Σε υψηλά 2021 έκλεισε το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με σημαντικά κέρδη και σε νέα υψηλά από την αρχή του έτους έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο "αθόρυβα" και ομαλά συνεχίζει την θετική πορεία του Αυγούστου, έχοντας πλέον στηρίγματα από την πλειονότητα των τίτλων του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,63% στις 929,26 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 915,29 μονάδων (+0,10%) και 929,26 μονάδων (+1,63%). Ο τζίρος ανήλθε στα 62 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,9 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,55%, στις 2.225,94 μονάδες, ενώ στο +1,79% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.519,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,99% στις 562,25 μονάδες.

  Κατά μία μονάδα κατέρριψε τα υψηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος κατάφερε να κλείσει μια ομαλή και σταθερή ανοδική συνεδρίαση, με τις όποιες αναταράξεις αμέσως να απορροφώνται από τους αγοραστές. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το υψηλότερο επίπεδο που είχε βρεθεί φέτος ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 14 Ιουνίου, ήτοι στις 928,29 μονάδες. Έκτοτε όμως άρχισε μια σταθερά πτωτική πορεία έως τις 830 μονάδες στις 20 Ιουλίου 2021.

  Ουσιαστικά, όμως, η επόμενη ημέρα είναι η σημαντικότερη στην αγορά, καθώς από αύριο θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ουσιαστική αντίσταση στη ζώνη των 930 μονάδων. Και η συμβολή του τραπεζικού κλάδου μόνο βέβαιη δεν μπορεί να θεωρείται, καθώς παρά το κλείσιμο πάνω από τις 561 μονάδες, το αγοραστικό σήμα δεν είναι ξεκάθαρο, εξαιτίας της οριακής διάσπασης. Βέβαια, τα περιθώρια που δίνει μέχρι την αντίστασή του στις 2.260 μονάδες ο FTSE 25 μπορούν, εάν δώσουν τον αέρα που χρειάζεται στην αγορά, να κάνει την υπέρβαση που απαιτείται.

  Θετικές οι προοπτικές της οικονομίας

  Αυτό που επίσης επισημαίνεται πλέον από αρκετούς αναλυτές είναι ότι η τουριστική σεζόν φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλύτερα του αναμενομένου, με τις προσδοκίες για το 2022 να είναι ότι θα κινηθεί σε νέα υψηλά. Επίσης, αρκετά projects θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο. Το άνοιγμα του ΕΣΠΑ με γοργότερα βήματα ήδη έκανε την εμφάνισή του με προδημοσιεύσεις, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά μέρα με την ημέρα αποκτά όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους.

  Ένας όμως σοβαρός καταλύτης που δεν θα πρέπει να παραμελείται είναι το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από τη Federal Reserve. Ουσιαστικά είναι και η μόνη σοβαρή αφορμή για διόρθωση στις ΗΠΑ που σίγουρα επηρεάζει και τις αναδυόμενες αγορές. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημείωσε κέρδη 7,19%,με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με +5,93% και +5,65% αντίστοιχα. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίο και άνω του 2% σε Coca Cola, Σαράντη, Εθνική, Titan και Motor Oil.

  Τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Eurobank ξεπέρασαν το 1%, με την τελευταία μάλιστα να κινεί το 40% του όγκου της αγοράς, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, ΟΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank. Η Jumbo έκλεισε με μικρές απώλειες 0,23%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ