Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Αυγ-2021 08:40

  A-Quant: H παροχή ρευστότητας παραμένει στις ΗΠΑ μέχρι...

  A-Quant: H παροχή ρευστότητας παραμένει στις ΗΠΑ μέχρι...
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η προηγούμενη εβδομάδα κύλησε ήρεμα, με χαμηλή μεταβλητότητα, μέχρι την Πέμπτη που άρχισε το οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole, με τις αγορές να αναμένουν τυχόν δηλώσεις από τραπεζίτες ή άλλα στελέχη της αγοράς. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan, δήλωσε πως ίσως το tapering (μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 120 δις δολαρίων ανά μήνα) θα πρέπει να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και το δολάριο ανέκαμψε ελαφρώς, δεδομένου ότι είχε απώλειες από την αρχή της εβδομάδας.

  Η μεγάλη είδηση πάντως αναμενόταν την Παρασκευή, στην ομιλία του Jerome Powell. Όντως υπήρξε είδηση αφού ο πρόεδρος της Fed δήλωσε πως το tapering θα είναι δόκιμο να ξεκινήσει μέσα στο τρέχον έτος, αλλά δεν έδειξε ιδιαίτερη βιασύνη και το όπλο της παροχής ρευστότητας στην οικονομία παραμένει πάντα πάνω στο τραπέζι. Να σημειώσουμε εδώ ότι η θητεία του Powell λήγει σε κάποιους μήνες , υπάρχουν midterm elections μπροστά και οι αναταράξεις από απότομη μείωση της ρευστότητας δεν είναι στα πλάνα της κυβέρνησης.

  Αυτό πυροδότησε τις αγορές μετοχών που σημείωσαν ισχυρά κέρδη και πίεσε το δολάριο σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.

  Από την πλευρά τις Ευρώπης, σύμφωνα με όλες τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων από την ECB, δεν υπάρχει πρόθεση για άνοδο των επιτοκίων στο ορατό μέλλον ή αλλαγή της Νομισματικής Πολιτικής, παρ’ όλη την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης.

  Ο χρυσός και το πετρέλαιο είχαν σημαντικά κέρδη ενώ το Bitcoin κινήθηκε μάλλον σταθεροποιητικά μετά τη μεγάλη άνοδο των τελευταίων εβδομάδων.

  Με αυτά τα δεδομένα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανακοίνωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ την προσεχή Παρασκευή (Non-Farm Payrolls - NFPs) γιατί τυχόν θετικά αποτελέσματα, θα φέρουν το tapering ακόμη πιο κοντά αφού ο στόχος για μείωση της ανεργίας θα έχει πλησιάσει κι άλλο. Άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις και ανακοινώσεις την τρέχουσα εβδομάδα είναι οι δείκτες PMI σε Γερμανία/Ευρωζώνη/Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Ευρωζώνη και η ανεργία και οι λιανικές πωλήσεις στην Γερμανία.

  S&P500

  Με ισχυρή άνοδο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,507 μονάδες και κέρδη που ξεπέρασαν το 1.50%. Η εβδομάδα ήταν ανοδική με εξαίρεση την Πέμπτη αλλά με το ράλι της Παρασκευής, ο δείκτης κατάφερε να ξεπεράσει τις 4,500 μονάδες, έναν στόχο που είχαν θέσει πολλοί επενδυτές και αναλυτές. Η Νομισματική Πολιτική των ΗΠΑ και η προοπτική του tapering επηρεάζουν κατά πολύ το δείκτη την παρούσα περίοδο και ειδικότερα η ομιλία του Jerome Powell την Παρασκευή στο συμπόσιο Jackson Hole, ήταν η κινητήριος δύναμη για το νέο ρεκόρ τιμών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με βάση το γενικότερο κλίμα ευφορίας, ίσως δούμε ακόμη υψηλότερες τιμές χωρίς ωστόσο να αποκλείονται διορθώσεις λόγω κατοχύρωσης κερδών.

  DAX30

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX30, κλείνοντας στις 15,848 μονάδες, έχοντας κέρδη κοντά στο 0.20%. Υπάρχει θετικό κλίμα γενικότερα, σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και λόγω της μεγάλης ρευστότητας που παρέχει η ECB και που δε φαίνεται να μειώνεται σύντομα αλλά ο δείκτης με το που άγγιξε τις 16,000 μονάδες (δύο εβδομάδες πριν περίπου), υπέστη διορθώσεις και δεν έχει μπορέσει προς το παρόν να κατοχυρώσει ξανά αυτά τα επίπεδα. Αν δεν αλλάξει το κλίμα, δεν αποκλείεται αυτό να γίνει την επόμενη περίοδο.

  FTSE100

  Πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,091 μονάδες και απώλειες που ξεπέρασαν το 1.10%. Η τάση παραμένει ανοδική και με τη διόρθωση που συντελέστηκε, ο δείκτης κατάφερε να παραμείνει αρκετά πάνω από τις 7,000 μονάδες που αποτελούν ψυχολογικό όριο για τους επενδυτές. Ο βασικός στόχος των αγοραστών παραμένει η διάσπαση πάνω από τις 7,188 που θα αποτελέσει την υψηλότερη τιμή από το Φεβρουάριο του 2020. Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με την πανδημία, δείχνει να εξομαλύνεται και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε ανοδικές τάσεις το επόμενο διάστημα.

  Χρυσός

  Ισχυρά ανοδική η εβδομάδα που πέρασε για τον χρυσό, ο οποίος έκλεισε στα $1,820 και κέρδη πάνω από 2%. Ο βασικότερος λόγος για αυτήν την άνοδο είναι το αδύναμο δολάριο (ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια) και η Νομισματική Πολιτική των ΗΠΑ και έτσι την Παρασκευή, μετά την ομιλία Powell, ο χρυσός κατάφερε να υπερβεί με ευκολία τα $1,800 και να κινηθεί ακόμη υψηλότερα. Η κίνηση του χρυσού τις τελευταίες ημέρες, θα αποκτήσει χαρακτηριστικά έντονης ανοδικής τάσης πάνω από τα $1,828 αλλά σε περίπτωση ισχυροποίησης του δολαρίου και σε τυχόν καθοδική διάσπαση των $1,800, ο χρυσός θα έχει πιθανότητες διατήρησης της μακροπρόθεσμης καθοδικής τάσης που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαίου. Σημαντικό γεγονός θα αποτελέσει η ανακοίνωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ την Παρασκευή (NFPs).

  Πετρέλαιο

  Ισχυρά ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $68.69, σημειώνοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 11%. Ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος σε εβδομαδιαίο επίπεδο εδώ και πάρα πολύ καιρό αφού ο τυφώνας που αναμένεται να χτυπήσει τα νοτιοανατολικά παράλια των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, ανάγκασε πάνω από τις μισές μονάδες παραγωγής πετρελαίου και πολλά γεωτρύπανα στον Κόλπο του Μεξικού να τεθούν εκτός λειτουργίας. Στο επίκεντρο φυσικά είναι η συνάντηση των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ, σε επίπεδο υπουργών, την προσεχή Τετάρτη με τον υπουργό πετρελαίου του Κουβέϊτ να έχει ήδη δηλώσει πως ίσως αναθεωρηθούν οι πρόσφατες αυξήσεις στην παραγωγή. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, ίσως δούμε αρκετά υψηλότερες τιμές για το πετρέλαιο, αρκετά πάνω από τα $70. Σε αντίθετη περίπτωση όμως και λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο τυφώνας στον Κόλπο του Μεξικού είναι κάτι παροδικό, δεν αποκλείεται να δούμε διορθώσεις προς τα $65.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε το EURUSD την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.1691 και κλείσιμο στο 1.1795. Η εβδομάδα είχε ξεκινήσει ανοδικά μετά την πίεση που υπέστη το δολάριο, διόρθωσε κάπως την Πέμπτη μετά τις δηλώσεις Kaplan και συνέχισε ανοδικά την Παρασκευή με την ομιλία του Jerome Powell στο Jackson Hole όπου και έκανε νύξη για tapering μέσα στο 2021. Η Ευρωζώνη και η Γερμανία είχαν θετικές οικονομικές ανακοινώσεις, κυρίως στους δείκτες ΡΜΙ και στο ΑΕΠ και αυτό έδωσε κάποια επιπλέον εφόδια στο ευρώ. Μένει να δούμε αν αυτή η ανοδική αντίδραση θα συνεχιστεί, με πρώτο "εμπόδιο" προς την πορεία για το 1.20, την αντίσταση του 1.19 ή αν το δολάριο θα επανέλθει ανακάμπτοντας, πιέζοντας την ισοτιμία προς το 1.17 και πάλι.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά κινήθηκε το GBPUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 1.3618 και κλείσιμο στο 1.3755. Το δολάριο με την αδυναμία που εμφάνισε, ώθησε την ισοτιμία υψηλότερα, απομακρύνοντάς την αρκετά από την πολύ σημαντική αντίσταση του 1.3570. Αρωγός στην ανοδική κίνηση ήταν και η σχετική ισχυροποίηση της στερλίνας αφού ο αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας δείχνει να σταθεροποιείται παρότι η οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλήρως ανοικτή. Σε περίπτωση που η εικόνα αυτή συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να δούμε το GBPUSD να προσεγγίζει το 1.40 και πάλι (τελευταία φορά που βρισκόταν εκεί ήταν στα τέλη Ιουνίου) αλλά σε περίπτωση ισχυροποίησης του δολαρίου, η ισοτιμία δεν αποκλείεται να στραφεί στο 1.36.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 109.68 και κλείσιμο στο 109.83. Το δολάριο ήταν αδύναμο αλλά η ισοτιμία κατάφερε να κλείσει ανοδικά λόγω της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων (το αμερικανικό δεκαετές έκλεισε στο 1.31%, έχοντας ανοίξει στο 1.26%). Ο δείκτης ΡΜΙ που ανακοινώθηκε στην Ιαπωνία κάτω από τις προσδοκίες των αγορών, δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στο γιεν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πληθωρισμός στη χώρα που ήταν πάλι σε αρνητικό έδαφος και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για σφιχτότερη Νομισματική Πολιτική. Σε τυχόν καθαρή ανοδική διάσπαση του 110, η ισοτιμία έχει το περιθώριο να κινηθεί υψηλότερα.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδικά αντέδρασε την εβδομάδα που μας πέρασε το EURJPY με άνοιγμα στο 128.34 και κλείσιμο στο 129.55. Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Ευρωζώνης και της Γερμανίας και ο αρνητικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία ενίσχυσαν το ευρώ και πίεσαν το γιεν και έτσι η ισοτιμία είναι πλέον σε απόσταση βολής από την τιμή – ορόσημο του 130 που αποτελεί και ψυχολογικό όριο. Τυχόν ανοδική διάσπαση αυτής της ζώνης τιμών ίσως βάλει τέλος στην έντονη καθοδική τάση του EURJPY τους τελευταίους τρεις μήνες.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Με σταθεροποιητικές τάσεις κινήθηκε το EURGBP την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 0.8578 και κλείνοντας στο 0.8570. Ήταν μια παύση μετά από δύο έντονα ανοδικές εβδομάδες, κυρίως λόγω της δύναμης που εμφάνισε η στερλίνα που υπερκέρασε τη σχετική δύναμη του ευρώ. Αν η στερλίνα συνεχίσει έτσι και με δεδομένο πως τα επιτόκια και η Νομισματική Πολιτική στην Ευρωζώνη μάλλον δε θα αλλάξουν σύντομα, μια επαναφορά του EURGBP προς το 0.85, δεν αποκλείεται.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ισχυρά πτωτικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDCAD, με άνοιγμα στο 1.2819 και κλείσιμο στο 1.2611. Δεν είναι μόνο το αμερικανικό δολάριο που εμφανίστηκε αδύναμο αλλά σε αυτό συνέτεινε και η ισχυροποίηση του νομίσματος του Καναδά, λόγω της εκρηκτικής ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Αν το πετρέλαιο συνεχίσει πτωτικά, δεν αποκλείεται να δούμε τιμές για το USDCAD κοντά στο 1.25 αλλά στην αντίθετη περίπτωση και σε πιθανό συνδυασμό με δυνατότερο αμερικανικό δολάριο, η ισοτιμία μπορεί να κινηθεί προς το 1.28.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Πτωτική εβδομάδα για το USDCHF την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 0.9160 και κλείσιμο στο 0.9110. Βασικός παράγοντας σε αυτήν την καθοδική κίνηση ήταν το δολάριο που αποδυναμώθηκε αισθητά, ενώ πάνω από τις προσδοκίες ανακοινώθηκε η απασχόληση στην Ελβετία, δίνοντας κι έναν ακόμη τόνο στην πτώση της ισοτιμίας. Αν διασπαστεί καθοδικά το 0.91, δεν αποκλείεται να δούμε στο προσκήνιο την περιοχή τιμών του 0.90 αλλά πάνω από το 0.92, μάλλον συνεχίζεται η ανοδική πορεία που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD που άνοιξε στο 0.7121 και έκλεισε στο 0.7310, με άνοδο σχεδόν 200 pips που αποτελεί σπάνιο γεγονός για το ζεύγος. H Αυστραλία συνεχίσει να έχει σοβαρά θέματα με την πανδημία και οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Ιούλιο κατά 2.7% και έτσι υπάρχουν πιθανότητες η άνοδος αυτή να ήταν παροδική και η ισοτιμία να οδεύσει και πάλι προς το 0.71. Σε περίπτωση όμως που το αμερικανικό δολάριο αποδυναμωθεί κι άλλο, η περιοχή τιμών του 0.7425 είναι η επόμενη ισχυρή αντίσταση.

  Bitcoin

  Πτωτικά κινήθηκε το Bitcoin μετά από πέντε κατά σειρά έντονα ανοδικές εβδομάδες, κλείνοντας στα $48,809 και απώλειες κοντά στο 1%. Φαίνεται πως η ανάκτηση των $50,000 ενεργοποίησε πολλούς πωλητές οι οποίοι ρευστοποιώντας Bitcoin, σταμάτησαν την ανοδική του πορεία. Η κυβέρνηση της Κιργιζίας, ανακοίνωσε ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως συναλλακτικό μέσο στη χώρα. Επίσης το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken ανακοίνωσε πως θα αιτηθεί άδεια στην Ευρώπη προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στην ευρωπαϊκή αγορά. Όλα αυτά συνιστούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα αλλά η πρόσφατη μεγάλη άνοδος έχει δημιουργήσει κύμα πωλητών, με τις επόμενες στηρίξεις να βρίσκονται στα $46,300 και στα $43,900.

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ