Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Αυγ-2021 17:29

  Ροκάνισε τα εβδομαδιαία κέρδη του σήμερα το Χρηματιστήριο

  Ροκάνισε τα εβδομαδιαία κέρδη του σήμερα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με μικρές απώλειες, αλλά χωρίς να "αλλάξει" το θετικό πρόσημο της εβδομάδας που έληξε, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να κρατήσει και τις 910 μονάδες, με τη βοήθεια αρκετών δεικτοβαρών τίτλων του.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 914,39 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 912,82 μονάδων (-0,32%) και 915,96 μονάδων (+0,02%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 33,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 209 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,11%, στις 2.192,02 μονάδες, ενώ στο -0,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.493,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,06% στις 556,73 μονάδες.

  Στο επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,54%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,88%. Τα κέρδη στον τραπεζικό δείκτη έφτασαν το 4,89%.

  Μελτέμια ανόδου

  Ο Αύγουστος ολοκληρώνεται με την επιστροφή των αγοραστών στο ταμπλό σε συνεδριάσεις όπου η παρουσία της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν εμφατική ως προς τις ημερήσιες αποδόσεις, όπως παρατηρεί στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Παρά τα μικρά μεν, ανοδικά δε, ημερήσια βήματα του Γενικού Δείκτη το ταμπλό δείχνει να αφυπνίζεται και να αποκτά νέους πρωταγωνιστές συντηρώντας το ενδιαφέρον.

  Ο Σεπτέμβριος εκτός από την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου έχει γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΕΠ β’ τριμήνου, αξιολογήσεις και Γερμανικές εκλογές) που θα κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον ανανεώνοντας την προεξοφλητική διάθεση των επενδυτών.

  Από οικονομικής άποψης η δέσμευση της κυβέρνησης να κρατήσει την οικονομία ανοικτή στο σύνολο της τους επόμενους μήνες επιδιώκοντας παράλληλα την πρόληψη των κρουσμάτων με μέτρα για τους ανεμβολίαστους είχε θετική υποδοχή στην αγορά και ειδικά στο λιανεμπόριο, τον τουρισμό και την εστίαση, κλάδοι οι οποίοι είχαν υποστεί και τις σοβαρότερες επιπτώσεις από το κλείσιμο της οικονομίας.

  Επιπλέον οι αύξηση των φετινών τουριστικών αφίξεων πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις έχει αναπτερώσει το ηθικό κλάδων και δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον τουρισμό και ενδέχεται να οδηγήσουν σε θετικές αναθεωρήσεις την πορεία βασικών μακροοικονομικών μεγεθών για το σύνολο του έτους.

  Η υλοποίηση επενδύσεων μέσω του ταμείου ανάκαμψης και η έναρξη μεγάλων ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρηματικών πλάνων φαίνεται να παίρνει σειρά στην χρηματιστηριακή ατζέντα με πιο άμεση το καζίνο του Ελληνικού μέσα στο Σεπτέμβριο.

  Η τεχνική εικόνα

  Με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις απάντησαν οι αγοραστές στο sell off της 19ης Αυγούστου επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη σε απόσταση αναπνοής από τα φετινά υψηλά του. Η διαγραμματική εικόνα έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά καθώς οι ταλαντωτές έχουν αρκετό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών ενώ όλοι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες είτε έχουν αναιρέσει (MACD) σήματα πωλήσεων μετά την διάσπαση και διαφυγή πάνω από τις 900 μονάδες είτε επιβεβαίωσαν (ΚΜΟ 30, 50 ημερών) το επίπεδο στήριξης των 880 μονάδων.

  Οι δυνάμεις της αγοράς ακόμα δεν έχουν φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων τους καθώς οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη καθιστώντας ενδεχομένως το εγχείρημα των νέων υψηλών εύθραυστο στην παρούσα φάση. Ωστόσο οι πιθανότητες έχουν γυρίσει πλέον με τους αισιόδοξους αφού όλη η μεγάλη συσσώρευση από τις αρχές Απριλίου δείχνει να φθάνει πολύ κοντά στην εκτόνωση της.

  Επίσης σε αυτή την νέα διαδρομή προς τα υψηλά έτους υπάρχουν εφεδρείες τίτλων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που μπορούν να δώσουν δύναμη στην Αγορά μετατοπίζοντας και διαχέοντας το ενδιαφέρον στους υστερήσαντες τίτλους των καλοκαιρινών μηνών (Jumbo, Τιτάνας, Εθνική Τράπεζα κλπ), καταλήγει ο κ.Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 2,22%, με τις Titan, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Eurobank, Coca Cola, ΟΛΠ και Aegean.

  Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη 1,37% και 1,03% αντίστοιχα, με τις Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Σαράντη, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Λάμδα και Motor Oil να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο ΟΠΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ