Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Αυγ-2021 11:13

  Μάχες ισορροπίας στο Χρηματιστήριο

  Μάχες ισορροπίας στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Νέες ισορροπίες αναζητά και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση καλείται να υπερασπιστεί την αναρρίχησή του πάνω από τις 910 μονάδες και να κλείσει την εβδομάδα με το απόλυτο ανοδικό σερί.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,17% στις 914,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,22% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.189,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,14% στις 556,29 μονάδες.

  Αν και η ανοδική πορεία του ΧΑ από τη Δευτέρα τείνει να είναι φθίνουσα, εντούτοις μέχρι στιγμής έχει συντηρηθεί, παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις σε αρκετούς τίτλους, ειδικά αυτούς που είχαν υπεραποδώσει, ήταν σημαντικές. Μετά λοιπόν από ένα διήμερο ισχυρής ανόδου, τη Δευτέρα και την Τρίτη, το επόμενο διήμερο το ΧΑ συντήρησε τα επίπεδα, με τη σημερινή συνεδρίαση να κινείται σε παρόμοιο μοτίβο αν και οι πιέσεις είναι αυξημένες.

  Βέβαια, ελλείψει εσωτερικών καταλυτών το ΧΑ δεν μπορεί να μην συνταχθεί με το διεθνές κλίμα αναμονής για την ομιλία του προέδρου της αμερικανικής Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο συνέδριο στο Jackson Hole. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα περιμένει την ομιλία Πάουελ για νέα στοιχεία για το πώς και πότε θα ξεκινήσει η Fed να μειώνει τις αγορές ομολόγων (tapering) που πραγματοποιεί για την τόνωση της ανάπτυξης. 

  Τι θα φέρει το tapering στο Χρηματιστήριο

  Αν και το tapering αναμένεται να φέρει μεγάλες αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές, όπου και ανήκει η ελληνική, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η Λ. Αθηνών είναι μια ιδιότυπη περίπτωση, όπου οι κανόνες των αναδυόμενων δεν ισχύουν απόλυτα, λόγω της ύπαρξης του ευρώ κυρίως, αλλά ούτε και εκείνοι των ώριμων αγορών, εάν κάποιος κοιτάξει το βάθος των συναλλαγών της. Έτσι, η αποτίμηση σε ευρώ μπορεί να καταστήσει το ΧΑ ένα ελκυστικό προορισμό στη νέα διαδρομή των κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές, αλλά και να παραμείνει και ένας εξαιρετικά ευάλωτος "σταθμός", λόγω της αβεβαιότητας της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ο βαθμός του ρίσκου από πιθανές τοποθετήσεις ξένων (εκτός Ευρωζώνης) κεφαλαίων είναι σαφώς πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλες "ανταγωνιστικές" αναδυόμενες αγορές, σε μια περίοδο μάλιστα που αυτή η μεταβλητή θα παίζει σημαντικό ρόλο στις επενδυτικές επιλογές. Βέβαια, ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος από το tapering για την Ελλάδα να είναι τα υψηλότερα μεσομακροπρόθεσμα επιτόκια που εκτιμάται ότι θα φέρει (καθιστώντας πιο ακριβό το κόστος δανεισμού), όταν μάλιστα η αξιολόγησή της δεν βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει απώλειες 1,42%, με τις Πειραιώς, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Eurobank, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Aegean, Λάμδα και Alpha Bank να ακολουθούν με πτώση που δεν ξεπερνά το 1%. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΑΔΜΗΕ.

  Στον αντίποδα, οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Titan και ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ