Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Αυγ-2021 11:09

  Μοιρασμένα τα πρόσημα στο Χρηματιστήριο

  Κάλυψε και τις απώλειες του Ιουλίου το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.19

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στασιμότητα και μοιρασμένα πρόσημα είναι η εικόνα στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, το οποίο επιβεβαιώνει ότι στόχος του σήμερα είναι να επιβεβαιώσει την παραμονή του πάνω από τις 900 μονάδες, χωρίς όμως να αναλάβει μεγαλύτερα ρίσκα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,01% στις 907,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 7,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.170,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,24% στις 546,90 μονάδες.

  Η αγορά χρειάζεται μια στάση προκειμένου να αφομοιώσει τις 900 μονάδες, αρκεί να διαχειριστεί και τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών που εύλογα εκδηλώνονται. Άλλωστε, το τελευταίο διήμερο έχει καλύψει έδαφος σχεδόν 25 μονάδων, ενώ η παρουσία του πάνω από τις 900 μονάδες καθιστά επισφαλή κάθε νέα κίνηση τοποθέτησης. Αυτό βέβαια που βοηθά τους βραχυπρόθεσμους να παραμείνουν long στη Λ. Αθηνών είναι το άτυπο rotation που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ταμπλό, με τους ανοδικούς τίτλους να κάνουν τις απαραίτητες στάσεις, βελτιώνοντας τη ρευστότητα των δρώντων.

  Αυτό φυσικά επί της ουσίας που προσπαθεί να κάνει σήμερα η αγορά είναι να διαχειριστεί το profit taking, αλλά και την αδράνεια αρκετών ξένων χαρτοφυλακίων που περιμένουν την τοποθέτηση του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη στο συμπόσιο του Jackson Hole.

  Στοίχημα φυσικά είναι να δημιουργηθούν τα αναχώματα στα επίπεδα των 900 μονάδων, προκειμένου το ΧΑ να μπορέσει να διαχειριστεί με μεγαλύτερη συνέπεια πιθανή αναταραχή που θα δημιουργηθεί σε κάποιο νέο σήμα της επικείμενης αλλαγής της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Federal Reserve. Άλλωστε, οι επενδυτές του εξωτερικού έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΧΑ, καθώς έχουν πάντα ποσοστό που ξεπερνά το 60% του συνόλου των συναλλαγών, ενώ ελλείψει σημαντικών καταλυτών στην εγχώρια αγορά η στρατηγική τους είναι ως επί τω πλείστον συνάρτηση διεθνών παραγόντων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, σε αρνητικά εδάφη είναι οι Alpha Bank, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Βιοχάλιο, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Jumbo, Ελλάκτωρ, Εθνική, ΕΧΑΕ, Coca Cola και Eurobank, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες που να ξεπερνούν το 1%.

  Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Aegean, Πειραιώς, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετράλαια, ΔΕΗ και Μυτιληναίος, με τα κέρδη να μην ξεπερνούν το 0,9%. Χωρίς μεταβολή είναι οι Titan και ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ