Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Αυγ-2021 17:27

  Μια ανάσα από τις 900 μονάδες αναρριχήθηκε το Χρηματιστήριο

  Μια ανάσα από τις 900 μονάδες αναρριχήθηκε το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με σημαντικά κέρδη και πολύ κοντά στα επίπεδα των 900 μονάδων έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν ανέβασε σε ικανοποιητικά επίπεδα τη συναλλακτική του δραστηριότητα επιχειρεί να κάνει ένα καλό τρίτο δεκαήμερο τον Αύγουστο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,62% στις 897,44 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 886,69 μονάδων (+0,41%) και 899,00 μονάδων (+1,80%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 38,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,68%, στις 2.145,73 μονάδες, ενώ στο +0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.481,08 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,70% στις 539,76 μονάδες.

  Επιλεκτικότητα για συγκεκριμένους τίτλους

  Η αγορά εξακολούθησε τις προσεκτικές κινήσεις, ειδικά σε τίτλους που είτε είχαν υποαποδώσει το προηγούμενο διάστημα είτε έχουν να δείξουν σημαντικά στοιχεία για τις επικείμενες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του β’ 3μηνου ή α’ 6μηνου. Τα έως τώρα αποτελέσματα των εταιρειών προσέφεραν στήριξη στις αποτιμήσεις χωρίς όμως να υπάρχει η έκπληξη ή ο καταλύτης που θα μετέβαλε ριζικά την οπτική για τα εταιρικά κέρδη ως το τέλος του έτους. Και το σημείο αναφοράς για την επιστροφή σε ανοδική τροχιά είναι η κατοχύρωση των 900 μονάδων, ενώ η απώλεια στήριξης των 880 μονάδων με όγκο θα βάλει σε περιπέτεια την ανοδική τάση αφού η επόμενη βραχυπρόθεσμη στήριξη εντοπίζεται σημαντικά χαμηλότερα προς τις 830 μονάδες.

  Την ίδια ώρα, οι καλύτερες επιδόσεις που εμφανίζει ο τουρισμός έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τους εγχώριους αναλυτές, που βλέπουν ότι μπορεί να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο να ανακάμψει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 900 μονάδες και να παραμείνει μέχρι νεοτέρας. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα για τον μήνα Ιούλιο, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ η επιβατική κίνηση παρουσίασε έκρηξη κατά 170% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο.

  Οι αλλαγές του FTSE

  Αν και δεν ήταν αναμενόμενο, η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του FTSE Russell ενέταξε την Τράπεζα Πειραιώς στους FTSE All World και FTSE Global Emerging Europe Mid Cap από τον Small Cap, απόρροια της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας.

  Επίσης, Epsilon Net και η Entersoft εισέρχονται στον FTSE Total Cap και Micro Cap, ενώ από τον ίδιο δείκτη διαγράφονται Κρι-Κρι, Τράπεζα Αττικής, MIG και Πλαστικά Θράκης. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 17ης Σεπτεμβρίου.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ και η ΕΛΧΑ έκλεισαν με κέρδη 4,18% και 4,14% αντίστοιχα, με τη Βιοχάλκο να ολοκληρώνει με +3,49%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος που σημείωσαν οι Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, ΟΤΕ και Μυτιληναίος.

  Τα κέρδη που σημείωσαν οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Λάμδα, Coca Cola και Titan ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Aegean, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ