Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Αυγ-2021 08:23

  A-Quant: Σημάδια πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής από τη Fed

  forex
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την προηγούμενη εβδομάδα, κυριάρχησαν στις αγορές η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed και οι εξελίξεις γύρω από τη μετάλλαξη Δέλτα του COVID-19. Την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων πρακτικών της Fed, το πνεύμα που κυριάρχησε στις αγορές είναι πως οι policymakers των ΗΠΑ (το σώμα εκλεκτόρων για την άσκηση της Νομισματικής Πολιτικής) είναι πιο έτοιμοι να συζητήσουν σφιχτότερη Νομισματικής Πολιτικής, σε σχέση με την παρούσα κατάσταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 120 δις δολάρια το μήνα. Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η πρόσφατη αύξηση της απασχόλησης και ο υψηλός πληθωρισμός είναι τα κύρια επιχειρήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή η αίσθηση εκτόξευσε το δολάριο και πίεσε της αγορές μετοχών που ευνοούνται από το περισσότερο χρήμα αν και προς το τέλος της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες ανέκαμψαν. Ένας άλλος λόγος ενίσχυσης του δολαρίου, ως ασφαλέστερης επενδυτικής επιλογής, είναι και η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα που πλέον απειλεί σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή στην κανονικότητα. 

  Η Ευρώπη είχε λίγα στοιχεία να προσθέσει στην περίπλοκη εξίσωση της παγκόσμιας οικονομίας, με τον πληθωρισμό να παραμένει σταθερός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο στο 2.2% (σημάδι αμετάβλητης Νομισματικής Πολιτικής από την ΕΚΤ) αλλά με την πανδημία να βρίσκεται ακόμη σε πιο ελέγξιμα επίπεδα σε σχέση με τις ΗΠΑ.

  Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από το Οικονομικό Συμπόσιο του Jackson Hole, ένα ετήσιο συμπόσιο που ξεκίνησε το 1978 όπου συμμετέχουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες, επιφανείς οικονομολόγοι και υπουργοί οικονομικών απ’ όλον τον κόσμο και αναλύονται οι οικονομικές εξελίξεις και τα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια οικονομία. Από το 1981 και μετά, το συμπόσιο διενεργείται στο Wyoming των ΗΠΑ και αξίζει να σημειωθεί πως φέτος λόγω της πανδημίας, δε θα συμμετέχουν οι κεντρικοί τραπεζίτες από την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Jerome Powell πάντως αναμένεται να μιλήσει την Παρασκευή, με τις αγορές να αναρωτιούνται αν θα δοθεί κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με τη Νομισματική Πολιτική των ΗΠΑ.

  S&P500

  Με μικρή διόρθωση έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,437 μονάδες και απώλειες 0.50% περίπου. Υπήρξαν ισχυρές πιέσεις στην αρχή της εβδομάδας αλλά από την Τετάρτη και μετά υπήρξε ανοδική αντίδραση που δεν ήταν όμως αρκετή ώστε να κλείσει η εβδομάδα με θετικό πρόσημο. Η ανοδική τάση παραμένει ξεκάθαρα και φυσικά ο στόχος για τις 4,500 μονάδες παραμένει επίσης για τους αγοραστές. Τυχόν σφιχτή οικονομική πολιτική από τη Fed ή τέτοιες νύξεις στο Jackson Hole Symposium μπορεί να επιφέρουν διορθώσεις. Διορθώσεις επίσης μπορεί να προκύψουν αν τυχόν ενταθούν οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι σε αντίθεση με την ήπια πτώση του SP500 , οι μετοχές των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα κάποια "hot” ονόματα έχουν υποστεί πανωλεθρία τις τελευταίες εβδομάδες με πτώσεις που υπερβαίνουν το 35-50% από τα υψηλά τους. Το γεγονός αυτό προϊδεάζει για την στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων σε πιο ασφαλή καταφύγια τουλάχιστον προς το παρόν.

  DAX30

  Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX30, κλείνοντας στις 15,817 μονάδες, έχοντας απώλειες που προσέγγισαν το 1%. Οι 16,000 μονάδες φαίνεται να "τρόμαξαν" τον δείκτη που υπέστη διόρθωση χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί ο μακροπρόθεσμος ανοδικός χαρακτήρας. Σε περίπτωση που υπάρξει και πάλι καθαρή ανοδική διάσπαση των 16,000 μονάδων τότε ο DAX30 μπορεί να κάνει ακόμη υψηλότερες τιμές. Διορθώσεις μπορεί να προκύψουν είτε από φήμες για αλλαγή της Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ είτε από τυχόν αυξημένα κρούσματα της πανδημίας. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να δούμε τιμές κάτω από τις 15,600 μονάδες ώστε να προκληθούν κάποιες ανησυχίες.

  FTSE100

  Διορθωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,091 μονάδες και κέρδη που πλησίασαν το 1.10%. Η μετάλλαξη Δέλτα που προβληματίζει όσο αφορά στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, δημιουργεί αναταράξεις και ο δείκτης ακολούθησε την διορθωτική πορεία των περισσοτέρων και βασικών αγορών μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα. Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης των 7,190 μονάδων, μάλλον η διόρθωση θα δείχνει να ξεπερνιέται αλλά κάτω από τις 7,000 μονάδες θα υπάρξουν φόβοι για διεύρυνση των απωλειών.

  Χρυσός

  Πρακτικά ουδέτερη η περασμένη εβδομάδα για το χρυσό, με κλείσιμο στα $1,782, οριακά κέρδη της τάξης του 0.10% και πολύ μειωμένη μεταβλητότητα. Υπήρξε μια απόκλιση μιας και ο χρυσός παρουσίασε άνοδο μαζί με ανοδική πορεία του δολαρίου, γεγονός που είναι κάπως σπάνιο. Το δολάριο ήταν ισχυρό λόγω εκτιμήσεων των αγορών για πιο σφιχτή Νομισματική Πολιτική από τη Fed ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε, έστω και οριακά, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της πανδημίας. Με δεδομένη τη σημαντικότητα του συμποσίου Jackson Hole από την Πέμπτη και μετά, ο χρυσός θα μπορούσε να συνεχίσει ανοδικά, ιδιαιτέρως πάνω από τα $1,800. Σε πιθανή πτωτική τροπή, κάτω από τα $1,750 ξεκινούν ανησυχίες για περαιτέρω διόρθωση.

  Πετρέλαιο

  Ισχυρά πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $61.82, παρουσιάζοντας απώλειες που προσέγγισαν το 9%. Ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και αρκετούς μήνες, αγγίζοντας τιμές που είχαμε να δούμε από το Μάιο. Η βασικότερη αιτία της μεγάλης πτώσης είναι οι ανησυχίες και οι φόβοι για τη ζήτηση αφού η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει και απειλεί την ανάκαμψη πολλών οικονομιών. Άλλες δύο αιτίες είναι η απρόσμενη αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και φυσικά το ισχυρό δολάριο, στο οποίο αποτιμάται το πετρέλαιο. Μετά από αυτήν την έντονη καθοδική κίνηση, λογικό είναι να υπάρχει ορατό το σενάριο των $60 μιας και η διαμορφωμένη τάση από τις αρχές Ιουλίου είναι καθαρά πτωτική.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά πτωτικά κινήθηκε το EURUSD την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.1794 και κλείσιμο στο 1.1699. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε πολύ μετά την αίσθηση των αγορών πως επίκειται πιο σφιχτή Νομισματική Πολιτική από τη Fed, μετά και από τα πρακτικά που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Οι αγορές επίσης αναμένουν τυχόν ειδήσεις στο Jackson Hole Symposium που ξεκινάει την Πέμπτη, ιδιαιτέρως στην ομιλία του Jerome Powell την Παρασκευή. Άλλος λόγος ενίσχυσης του δολαρίου είναι και η αναζωπύρωση της πανδημίας και οι ανησυχίες που προκαλούνται, δεδομένου ότι το αμερικανικό νόμισμα αποτελεί πιο ασφαλή επενδυτική επιλογή. Η ισοτιμία βρίσκεται ακριβώς πάνω στη στήριξη του 1.17 και τυχόν καθαρή διάσπαση ίσως οδηγήσει στη επόμενη στήριξη του 1.16.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά κινήθηκε το GBPUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 1.3858 και κλείσιμο στο 1.3602. Το ισχυρό δολάριο έχει ρίξει την ισοτιμία κοντά στην ισχυρότατη στήριξη του 1.3570 που αποτελεί και χαμηλό αρκετών μηνών. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε θετικά οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με την ανεργία και αρνητικά αποτελέσματα σε σχέση με τις λιανικές πωλήσεις αλλά επιβαρυντικός λόγος είναι σαφώς το θέμα της πανδημίας και των αυξημένων κρουσμάτων που παρατηρούνται τελευταία. Με καθαρή καθοδική διάσπαση του 1.3570, ίσως δούμε τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα αλλά είναι πιθανές και τυχόν ανοδικές αντιδράσεις λόγω της μεγάλης πτώσης που συντελέστηκε.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 109.60 και κλείσιμο στο 109.77. Το δολάριο κινήθηκε μεν ανοδικά αλλά η ισοτιμία είχε δύο βασικούς λόγους να φρενάρει από μεγαλύτερη άνοδο, διατηρούμενη κάτω από το 110: Η διόρθωση των αποδόσεων των ομολόγων (το αμερικανικό δεκαετές υποχώρησε στο 1.25%) και η ενίσχυση του γιεν. Το γιεν ενισχύθηκε λόγω των θετικών αποτελεσμάτων της Ιαπωνίας σε ΑΕΠ και βιομηχανική παραγωγή ενώ ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν και πάλι αρνητικός. Με αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία για την ισοτιμία, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το επόμενο διάστημα η διάσπαση ή όχι του ψυχολογικού ορίου του 110.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το EURJPY (3η κατά σειρά πτωτική εβδομάδα) με άνοιγμα στο 129.29 και κλείσιμο στο 128.43. Η πτωτική τάση της ισοτιμίας είναι εμφανής αφού και το ευρώ εμφανίζεται αδύναμο με βάση τη συνεχιζόμενη χαλαρή Νομισματική Πολιτική της Ευρωζώνης αλλά και το γιεν ενισχύεται λόγω των πρόσφατων θετικών οικονομικών ανακοινώσεων της Ιαπωνίας. Η περιοχή τιμών του 127.50 είναι η επόμενη στήριξη σε αυτήν την καθοδική τάση που είναι ιδιαιτέρως έντονη (μόνο 3 στις τελευταίες 12 εβδομάδες είναι ανοδικές).

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ισχυρά ανοδικά συνέχισε το EURGBP (2η εβδομάδα ανόδου), ανοίγοντας στο 0.8501 και κλείνοντας στο 0.8586. Η μεγαλύτερη άνοδος συντελέστηκε προς το τέλος της εβδομάδας και επιταχύνθηκε την Παρασκευή μετά την αρνητική ανακοίνωση για τις λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ευρώ από την άλλη δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να είναι ισχυρό και έτσι η ανοδική αντίδραση των δύο τελευταίων εβδομάδων θέλει προσοχή γιατί σε πιθανή ενδυνάμωση της στερλίνας, η ισοτιμία ίσως στραφεί και πάλι προς το 0.85.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDCAD, με άνοιγμα στο 1.2515 και κλείσιμο στο 1.2820, ξεπερνώντας τα 300 pips άνοδο. Το ισχυρό αμερικανικό δολάριο καθώς και η μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου που επηρέασε αρνητικά το καναδικό νόμισμα, ήταν οι βασικότερες αιτίες γι’ αυτό. Ο πληθωρισμός στον Καναδά ανακοινώθηκε για τον Ιούλιο στο 3.3%, αρκετά πάνω από τις εκτιμήσεις των αγορών αλλά αυτό δε βοήθησε το δολάρια Καναδά που επιπλέον είχε και αρνητικό αποτέλεσμα στις λιανικές πωλήσεις την Παρασκευή. Είναι απολύτως λογικό οι αγοραστές της ισοτιμίας να θεωρούν πως το 1.30 είναι ένας εφικτός βραχυπρόθεσμος στόχος. 

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ελαφρώς ανοδική εβδομάδα για το USDCHF την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 0.9154 και κλείσιμο στο 0.9168. Το δολάριο ήταν ισχυρό αλλά ισχυρό είναι και το ελβετικό νόμισμα αφού θεωρείται ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο όταν κυριαρχούν ανησυχίες, όπως συμβαίνει προσφάτως λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα περιορισμένη ανοδική κίνηση. Ο βασικός στόχος των αγοραστών παραμένει το υψηλό 4.5 μηνών, πάνω από το 0.9275.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD που άνοιξε στο 0.7362 και έκλεισε στο 0.7136. Υπάρχει μια εντονότατη πτωτική τάση από τα μέσα Μαΐου, που επιταχύνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κυρίως λόγω του ισχυρού αμερικανικού νομίσματος αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αυστραλία με την πανδημία. Τα αυξημένα κρούσματα και ο μικρός αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών στη χώρα, μάλλον θα παρατείνει τη χαλαρή Νομισματική Πολιτική, πιέζοντας κι άλλο το νόμισμα. Επιπλέον, η Κίνα είχε κατώτερο του αναμενομένου αποτέλεσμα στις λιανικές πωλήσεις του Ιουλίου. Με αυτά τα δεδομένα και αν γ εικόνα αυτή συνεχιστεί, ίσως δούμε να απειλείται ακόμη και η εμβληματική στήριξη στο 0.70.

  Bitcoin

  Πέμπτη κατά σειρά ισχυρή ανοδική εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $49,302 και κέρδη που πλησίασαν το 5%. Υπάρχει μια γενικότερη ευφορία στους επενδυτές κρυπτονομισμάτων πως η πρόσφατη μεγάλη διόρθωση μπορεί να αποτελέσει παρελθόν, δεδομένου ότι εξομαλύνεται η κατάσταση στην εξόρυξη καθώς επίσης υπάρχουν ειδήσεις θετικού περιεχομένου όπως π.χ. η πρόσφατη επένδυση του ανταλλακτηρίου FTX σε κοινότητα developers με σκοπό την ανάπτυξη νέων εργαλείων ανοιχτού κώδικα. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα έχει ήδη υπάρξει διάσπαση των $50,000 που αποτελεί ένα από τα "κάστρα" της ανοδικής πορείας του Bitcoin. Από την άλλη όμως, η έντονη άνοδος ίσως πυροδοτήσει κύμα πωλητών που θα σκεφτούν να κατοχυρώσουν κέρδη και έτσι το σενάριο των διορθώσεων είναι αρκετά ισχυρό.


  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.
  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

   

   

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ