Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Σεπ-2007 08:31

  Λονδίνο και Hedge Funds "ξεπούλησαν" το Χ.Α.

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Γεώργα

  Καταιγισμό ρευστοποιήσεων από το εξωτερικό δέχθηκε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η αγορά της Αθήνας τον Αύγουστο με αποτέλεσμα τον προηγούμενο μήνα να καταγραφούν καθαρές πωλήσεις που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Βασικοί πωλητές ήταν κυρίως θεσμικά αλλά και κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια που έχουν έδρα το City του Λονδίνου και χώρες- φορολογικούς παραδείσους, όπου εδρεύουν πολλά hedge funds και off sore εταιρείες.

  Ο Αύγουστος ήταν ουσιαστικά ο δεύτερος μήνας πωλήσεων από το εξωτερικό, παρ΄ ότι τον Ιούλιο είχαν καταγραφεί θετικές ροές κεφαλαίων 428 εκατ. ευρώ από χώρες εκτός Ελλάδος, χάρη στις σημαντικές τοποθετήσεις θεσμικών κυρίως από τις ΗΠΑ.

  Παρά τις εκτεταμένες πωλήσεις ωστόσο, η συμμετοχή των επενδυτών που χρησιμοποιούν ως έδρα χώρες του εξωτερικού ενισχύθηκε περαιτέρω ως ποσοστό επί της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., και στο τέλος του προηγούμενου μήνα αναρριχήθηκε στο 52,22% έναντι 51,73% τον Ιούλιο. Στον αντίποδα, η συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών υποχώρησε στο 47,28%, παρ΄ ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αγόρασαν μετοχές αξίας 1 δισ. ευρώ. Στο "παράδοξο" αυτό ίσως μια απάντηση να δίνει το γεγονός ότι τα στοιχεία της κεφαλαιοποίησης και της ποσοστιαίας συμμετοχής είναι δυναμικά μεταβαλλόμενα και δεν σχετίζονται τόσο με τις εισροές και εκροές, αλλά με την άνοδο και πτώση των αποτιμήσεων. Με απλά λόγια οι μετοχές στα χαρτοφυλάκια των ξένων (20άρης) ανέβηκαν περισσότερο (ή έπεσαν λιγότερο) τον Αύγουστο συγκριτικά με αυτές των Ελλήνων επενδυτών που έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε 40άρη-80άρη.


  Στις θετικές ροές κεφαλαίων των εγχώριων επενδυτών προς το Χ.Α. σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αγορά -από ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια-ποσοστού άνω του 5% του ΟΤΕ από την Marfin Investment Group μέσα στον Αύγουστο.


  Στο δύσκολο δίμηνο που πέρασε για την αγορά της Αθήνας οι ισχυρότερες ρευστοποιήσεις προήλθαν από την Αγγλία από όπου βγήκαν συνολικές πωλήσεις 760 εκατ. ευρώ. Από τα Νησιά Καϋμάν οι ρευστοποιήσεις την περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου συμποσούνται σε 575 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 410,6 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα Μarshall Islands, επιπλέον 220 εκατ. ευρώ από τις παρθένες Νήσους Αγγλίας και περίπου 140 εκατ. ευρώ από την Ελβετία.


  Στον αντίποδα, μεγάλες αγορές αξίας 531 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από χαρτοφυλάκια με έδρα το Λουξεμβούργο από όπου μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκε θετική ροή κεφαλαίων 444,7 εκατ. ευρώ. Οι Αμερικάνοι επενδυτές ήταν πωλητές τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου εμφανίζονται ως καθαροί αγοραστές 252 εκατ. ευρώ. Αγορές άνω των 206 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από γερμανικά funds, ενώ από περίπου 135 εκατ. ευρώ "έφεραν" Κύπρος και Νήσοι Βερμούδες, με τους Ολλανδούς επενδυτές να ακολουθούν με καθαρές εισροές 103 εκατ. ευρώ.


  Από πλευράς γεωγραφικής κατανομής στο Χ.Α. μεγαλύτερος ξένος επενδυτής παραμένουν οι ΗΠΑ με αξία ελληνικών μετοχών ύψους 17,7 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν από κοντά το Λουξεμβούργο με 16,1 δισ. ευρώ, η Αγγλία με 14,1 δισ. ευρώ, η Κύπρος με 12,5 δισ. ευρώ, και έπονται η Γαλλία (5,2 δισ. ευρώ), τα Νησιά Καϋμάν (4,8 δισ. ευρώ), η Γερμανία (3,2 δισ. ευρώ) η Ελβετία (3,03 δισ. ευρώ) και η Ολλανδία με 3,2 δισ. ευρώ. Μετοχικές θέσεις μεταξύ 1 έως 1,3 δισ. ευρώ έχουν οι Λιβερία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισπανία, Καναδάς και Σουηδία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ