Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Αυγ-2021 16:58

  Κέρδη στη Wall Street - "Άλμα" 250 μονάδων ο Dow

  Κέρδη στη Wall Street - "Άλμα" 250 μονάδων ο Dow
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.00

  Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, προσπαθώντας να σβήσουν μέρος των απωλειών σε εβδομαδιαία βάση, και ενώ στο προσκήνιο διατηρούνται οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού αλλά και τη "στροφή" που φαίνεται να ετοιμάζεται να κάνει η Federal Reserve στην πολιτική της. 

  Χωρίς ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων σήμερα οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο "μέτωπο" της πανδημίας, όπου η ραγδαία εξάπλωση του στελέχους Δέλτα του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναγκάσει πολλές κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.

  Ειδικότερα στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση παρέτεινε το κλείσιμο των συνόρων με τον Καναδά και το Μεξικό για τα μη απαραίτητα ταξίδια, όπως ο τουρισμός, μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.

  Η νέα έξαρση της πανδημίας έρχεται ενώ η Federal Reserve ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια ιστορική στροφή στην πολιτική της, μετριάζοντας την στήριξη που προσφέρει στην οικονομία. 

  Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να αρχίσει να μειώνει ακόμα και μέσα στο 2021 τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα τρέχοντα επίπεδα των 120 δισ. δολ. το μήνα. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει φόβους για τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης που ήδη δέχεται πιέσεις από το στέλεχος Δέλτα. 

  Ώθηση στη σημερινή συνεδρίαση που άνοιξε με τους δείκτες σχεδόν αμετάβλητους έδωσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, Ρόμπερτ Κάπλαν, ο οποίος ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά για "τυχόν οικονομικές επιπτώσεις" από τη μετάλλαξη Δέλτα και ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμόσει "κάπως" τις απόψεις του για τη νομισματική πολιτική, όπως είπε, εάν η "Δέλτα" επιβραδύνει σημαντικά τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

  "Οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kaplan στο Fox Business Network. Σε παλαιότερες δηλώσεις του το στέλεχος της Fed είχε ταχθεί υπέρ της σταδιακής μείωσης των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζας ακόμα και από τον Οκτώβριο. 

  "Μέχρι στιγμής [η μετάλλαξη Δέλτα] δεν έχει ουσιαστική επίδραση" στην καταναλωτική δραστηριότητα, αλλά "καθυστερεί την επιστροφή στα γραφεία, επηρεάζει τη δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων λόγω του φόβου της μόλυνσης και μπορεί να έχει αντίκτυπο την παραγωγή", είπε.

  Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,235%, ενώ σύμφωνα με τον δείκτη ICE US Dollar το αμερικανικό δολάριο προσθέτει 0,1% και διαπραγματεύεται στο υψηλό επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Στα ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,7% λίγο πάνω από τις 35.140 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,8% πέριξ των 4.480 μονάδων και ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 1,06% "αγγίζοντας" τις 14.700 μονάδες. 

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones 26 κινούνται με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται οι Microsoft και Ηome Depot με άνοδο 2,49% και 1,88% αντίστοιχα, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Intel (-1,44%).

  Η Mudrick Capital Acquisition υποχωρεί κατά 2,5% περίπου, παρόλο που η εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού ανακοίνωσε ότι η συμφωνία συγχώνευσης που θα έφερνε την The Topps Company στο χρηματιστήριο ολοκληρώθηκε "με αμοιβαία συμφωνία". 

  Η Deere & Co. ανακοίνωσε πολύ καλύτερα του αναμενομένου κέρδη για το γ' τριμήνου  και αύξησε τις προοπτικές της για το καθαρό εισόδημα του έτους. Η μετοχή της υποχωρεί κατά 0,5%.

  Στα εταιρικά νέα, η LumiraDx και η SPAC CA Healthcare Acquisition ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι η αξία της συμφωνίας για συγχώνευσή τους προκειμένου να εισαχθεί η LumiraDx στο αμερικανικό χρηματιστήριο μειώθηκε κατά 40%, επικαλούμενες "διάφορες εκτιμήσεις", συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου περιβάλλοντος της αγοράς για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο διαγνωστικές εταιρείες και της μείωσης του όγκου των εξετάσεων covid-19.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ