Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Αυγ-2021 13:38

  Μάχες να σταματήσει τους πωλητές στις 880 μονάδες δίνει το Χρηματιστήριο

  Στο «κόκκινο» και σήμερα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στο διεθνές πτωτικό κύμα έχει παρασυρθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπαθεί να ελέγξει τις πιέσεις που δέχεται από το σύνολο σχεδόν των τίτλων του, κινείται σταθερά με απώλειες που ξεπερνούν το 2%.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,07% στις 879,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 10,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.108,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,92% στις 533,15 μονάδες.

  Η αγορά έδειξε από την αρχή ότι επηρεάζεται από το διεθνές risk off που άρχισε με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, τα οποία έδειξαν ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει επιτευχθεί. Και πως άλλωστε να μην επηρεαστεί όταν αυτή η "λεπτομέρεια" υποδηλώνει ότι η σταδιακή σύσφιξη της πολιτικής της Fed είναι κοντά, με την έναρξη της να τοποθετείται εντός του έτους.

  Αν και το Χρηματιστήριο "διεκδικεί" ένα ελάχιστο μερίδιο των ξένων κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται διεθνώς, μια αλλαγή στην πολιτική δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τη Λ. Αθηνών. Συγκριτικά με το μεγάλο rotation που έφερε το αντίστοιχο tapering το 2013, υπήρξαν μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως σε εκείνα του σταθερού εισοδήματος, καθώς οι αποδόσεις κατέστησαν περισσότερο ελκυστικές. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν επικίνδυνες αναταράξεις στις αναδυόμενες κυρίως αγορές, ανάμεσα στις οποίες είναι και το Χρηματιστήριο.

  Απουσιάζουν οι αγοραστές

  Πάντως το θετικό, τηρουμένων των αναλογιών, της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι ενώ οι συναλλαγές στο πρώτο δίωρο ήταν υψηλές, προκαλώντας ανησυχία για την ορμή της πτώσης, σταδιακά ο ρυθμός φθίνει, με τους πωλητές να έχουν εξαντλήσει σημαντικό απόθεμα των εντολών τους. Έτσι, αυτό που διατηρεί τις υψηλές απώλειες είναι η πλήρης απουσία αγοραστών, οι οποίοι δεν επενέβησαν ούτε και κατά την καθοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών.

  Δεν χωρεί αμφιβολία ότι μακροπρόθεσμα οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν θετικές. Εντούτοις, οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές έχουν αναθαρρήσει τους αγοραστές, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι μακροπρόθεσμοι, κυρίως ξένοι, που αποτυπώνουν με τις κινήσεις τους την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες στην Eurobank, στην Alpha Bank και στη Βιοχάλκο ξεπερνούν το 3%, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Μυτιληναίο, Motor Oil, Aegean, ΟΤΕ, Λάμδα, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Πειραιώς.

  Οι απώλειες σε Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Titan, Σαράντη, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Jumbo ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ και ΕΛΧΑ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ