Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Αυγ-2021 13:37

  Παίρνουν προβάδισμα οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

  Κάτω από τις 870 μονάδες καθηλώνεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Οι πωλητές κυριαρχούν την τελευταία ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τις συναλλαγές του σε πολύ χαμηλά επίπεδα δείχνει αδύναμο να κρατηθεί στις 900 μονάδες, καταγράφοντας ελεγχόμενες προς το παρόν απώλειες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,30% στις 897,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 5,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.152,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,44% στις 549,99 μονάδες.

  Οι πιέσεις στην Coca Cola πρωτίστως και στην Alpha Bank δευτερευόντως έχουν αυξήσει το ποσοστό των απωλειών για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος απομακρύνεται εκ νέου από τις 900 μονάδες. Βέβαια, κινείται εντός του εύρους της διακύμανσης του Αυγούστου, με το άτυπο rotation μεταξύ των ανοδικών και των πτωτικών να παραμένει σε ισχύ.

  Καμία αντίδραση ενόψει του νόμου για το DTC

  Αν και η αγορά κρίνει θετικά την αλλαγή του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC), δηλαδή του υφιστάμενου "νόμου Χαρδούβελη”, το ενδεχόμενο να ψηφιστεί αυτός μέχρι το τέλος του μήνα, όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, δεν φαίνεται να τη συγκινεί στην παρούσα.

  Υπενθυμίζεται εδώ ότι με την αλλαγή αυτή, η οποία έλαβε το "πράσινο φως” από τις ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές, παύει ο κίνδυνος μετατροπής της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών σε οριστική απαίτηση υπέρ του Δημοσίου (όπως συνέβη με την Τράπεζα Αττικής) που μπορεί να οδηγούσε σε ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησης. Με το νέο πλαίσιο, η αναβαλλόμενη φορολογία θα μπορεί να απορροφάται σταδιακά σε βάθος χρόνου μέσω της οργανικής κερδοφορίας των τραπεζών. Ο νόμος αυτός δεν αποκλείεται να έχει ψηφιστεί νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή μέχρι τα τέλη του μήνα.

  Ίσως, ωστόσο, η χαμηλή ανταπόκριση της αγοράς να οφείλεται στην εποχικότητα και την απουσία κρίσιμων χαρτοφυλακίων, με τις εξελίξεις σταδιακά να αναμένεται να αποτυπωθούν στο ταμπλό.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola, ο Σαράντης, ο ΟΛΠ και η Alpha Bank, σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Eurobank, Titan, Motor Oil και Εθνική.

  Στον αντίποδα, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΑΔΜΗΕ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ