Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Αυγ-2021 10:37

  Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

  Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.30

  Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σβήνοντας τα αρχικά τους κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό σε Ευρωζώνη και Μ. Βρετανία, και ενώ οι επενδυτές αναμένουν σήμερα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Federal Reserve.

  Ειδικότερα, στο 2,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών και υψηλότερα από τον στόχο για 2% της ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις.

  Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη διαμορφώνονται στο 2,2% τον Ιούλιο έναντι του 1,9% τον Ιούνιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.
   
  Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός μειώθηκε 0,1% αντίστοιχα με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

  Η ΕΚΤ προβλέπει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού προς το τέλος του έτους, αλλά βλέπει την άνοδο ότι προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από προσωρινούς παράγοντες οι οποίοι δεν απαιτούν αλλαγές στην πολιτική.

  Επιπλέον, ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε τον Ιούλιο στον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, 2%, με τους οικονομολόγους να δηλώνουν πως πρόκειται για κάτι πρόσκαιρο, καθώς το άνοιγμα της οικονομίας μετά το lockdown οδήγησε τις τιμές υψηλότερα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι τα επίσημα στοιχεία θα έδειχναν άνοδο 2,3% τον Ιούλιο μετά το 2,5% του Ιουνίου.

  Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα ενδείξεις από την άλλη όχθη του Ατλαντικού σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά τον πληθωρισμό και το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. 

  Παράλληλα, οι αγορές παρακολουθούν τις πιθανές γεωπολιτικές επιπτώσεις μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. 

  Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx 600 σημειώνει οριακές απώλειες, χάνοντας το θετικό πρόσημο που κατέγραφε στην έναρξη της συνεδρίασης, στις 473 μονάδες.

  Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,18% κοντά στις 15.900 μονάδες σβήνοντας τα αρχικά του κέρδη, ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,28% στα επίπεδα των 6.800 μονάδων, και ο βρετανικός FTSE 100 γύρισε πλέον σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας κατά 0,26%.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,08% πέριξ των 26.200 μονάδων και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει μικρές διακυμάνσεις κοντά στις 8.880 μονάδες.

  Στο πεδίο των αποτελεσμάτων, η δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης μετά από την ανακοίνωση των πωλήσεων που ήταν υψηλότερες των προσδοκιών, προειδοποιώντας ωστόσο ότι αυστηροί περιορισμοί στην Ασία θα μπορούσαν να πλήξουν τις πωλήσεις. Η μετοχή της Carlsberg διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 2%. 

  Στο μεταξύ, τα Χρηματιστήρια σε Ασία - Ειρηνικό επέστρεψαν στα κέρδη μετά από 4 διαδοχικές συνεδριάσεις όπου κινήθηκαν πτωτικά, στον αντίποδα του άσχημου κλίματος που διαμόρφωσαν στις ΗΠΑ τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις σπάζοντας το εντυπωσιακό σερί των των πέντε διαδοχικών ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500, με τους βασικούς δείκτες της Wall Street να υποχωρούν την Τρίτη, αφού επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις με στόχο την κατοχύρωση κερδών.

  Ώθηση στην Ασία έδωσαν τα στοιχεία που έδειξαν οι εξαγωγές στην Ιαπωνία αυξήθηκαν τον Ιούλιο με διψήφιο ποσοστό για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, κυρίως χάρη στη ζήτηση της ΕΕ για χάλυβα. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ