Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Αυγ-2021 13:01

  "Φοβάται" τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

  'Φοβάται' τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Αδύναμο να διαπεράσει τις 900 μονάδες εμφανίζεται για ακόμη μία συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κινήθηκε στα πρώτα λεπτά με κέρδη, πλέον όλο και περισσότεροι τίτλοι του διολισθαίνουν σε αρνητικό έδαφος, επηρεάζοντας τον Γενικό Δείκτη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,13% στις 897,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 10,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.152,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,38% στις 549,69 μονάδες.

  Στασιμότητα. Αυτή είναι η λέξη με την οποία χαρακτηρίζουν την αγορά οι εγχώριοι αναλυτές, οι οποίοι βέβαια δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι είμαστε σε μία εβδομάδα του χρόνου που οι κινήσεις ίσως είναι και οι λιγότερες του 12μήνου. Επομένως οποιοδήποτε μήνυμα και αν επιχειρήσει κανείς να εξάγει είναι επισφαλές, ενώ δεν αποκλείεται να διαψευστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  Επιλεκτικότητα

  Αυτό που τροφοδότησε τόσο τις αντοχές όσο και την ανάκαμψη από τα χαμηλά του Ιουλίου είναι η επιλεκτικότητα των αγοραστών σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους που δείχνουν ότι έχουν βάλει ρότα για μια καλή πορεία στο υπόλοιπο του έτους. Άλλωστε, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υπήρξε αύξηση 17,8 δισ. ευρώ στον τζίρο των επιχειρήσεων της χώρας το β' τρίμηνο εφέτος, ενώ ειδικά για τον Ιούνιο η αύξηση στον κύκλο εργασιών ανήλθε σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ. Στοιχεία αρκούντως ενθαρρυντικά, αν λάβει κανείς υπόψη ότι για τις 210.217 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο του 2020, ο κύκλος εργασιών το β' τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 5,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 66,7%.

  Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα για τον επιχειρηματικό κόσμο, κάτι που θα επηρεάσει και τις επενδυτικές αποφάσεις στο ταμπλό. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, πέραν της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, οι τράπεζες πρέπει να λάβουν υπόψη πλέον και τον πιστωτικό κίνδυνο από τις πυρκαγιές, με αβέβαια αποτελέσματα στα χαρτοφυλάκιά τους. Σχολιάζοντας την εν λόγω εξέλιξη χρηματιστηριακή πηγή, ανέφερε ότι όλη η αγορά αναμένει την ανάκαμψη του κλάδου για να μπορέσει να λάβει ορμή κάποια ανοδική κίνηση. Εάν οι τράπεζες αποκτήσουν νέες αγκυλώσεις, τότε και η πορεία της αγοράς δεν θα είναι ευοίωνη.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες σε Εθνική και Ελλάκτωρα, με το -1,15% και -1,08% αντίστοιχα, ασκούν πιέσεις και στον Γενικό Δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Titan, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ, η Τέρνα Ενεργειακή και η ΓΕΚ Τέρνα.

  Στον αντίποδα, η Aegean ενισχύεται κατά 2,11%, με τις Λάμδα, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola να κινούνται με μικρά κέρδη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ