Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Αυγ-2021 13:33

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο

  Στο φίνις το αρνητικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πέριξ των 895 μονάδων κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και παίρνει σημαντικές βοήθειες από επιλεγμένους τίτλους, δυσκολεύεται να επαναπροσεγγίσει το ορόσημο των 900 μονάδων, καθώς οι πιέσεις σε αρκετούς τίτλους παραμένουν.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,09% στις 894,49 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.143,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,52% στις 549,30 μονάδες.

  Αν και "επισκέφτηκε" τις 889 μονάδες, υπό το βάρος των περισσοτέρων τίτλων, ο γενικός δείκτης αυτήν την ώρα έχει περιορίσει σημαντικά τις απώλειές του, κινούμενος και για λίγη ώρα ακόμη και τα θετικά εδάφη. Και βασικά στηρίγματα στην προσπάθεια έχει βρει στις μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ πρωτίστως, και στη μείωση των πιέσεις σε πλήθος άλλων δευτερευόντως. Ενδεικτικό της εικόνας είναι άλλωστε και το ότι νωρίτερα ο τραπεζικός δείκτης σημείωνε απώλειες 1,4%, ενώ αυτήν την ώρα έχει επανέλθει στη ζώνη των 550 μονάδων.

  Πάντως αυτό που επισημαίνεται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές είναι ότι αν και η αγορά έχει παραμείνει στα επίπεδα των 890 – 900 μονάδων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οι αγοραστές επεμβαίνουν όταν βλέπουν οι πιέσεις να αυξάνονται. Έτσι έχουν δημιουργήσει μία ζώνη αναχωμάτων, χωρίς όμως να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους, σε μια εποχή μάλιστα που η απουσία μεγάλων κινήσεων μειώνει κι άλλο το βάθος της αγοράς.

  Η εστίαση σε δημοσιονομικά και τουρισμό

  Αν και η αγορά είχε δείξει ότι δεν μπορεί ακόμη να "παίξει" το σενάριο της ισχυρούς ανάκαμψης της οικονομίας, λόγω της επιμονής της πανδημίας στην κοινότητα, οι τουριστικές επιδόσεις της χώρας κινούνται αρκούντως ικανοποιητικά και δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις στα δημοσιονομικά. Άλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι πληρότητες αγγίζουν μεσοσταθμικά το 80% αυτή την εβδομάδα στους τουριστικούς προορισμούς, με τα μεγέθη αυτό το μήνα να είναι πολύ καλύτερα των αρχικών προσδοκιών.

  Αυτά τα στοιχεία θα αποτυπωθούν τον επόμενο μήνα και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, βελτιώνοντας τη μέχρι τώρα εικόνα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι στο 7μηνο του έτους το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε στα 9 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 9,602 δισ. ευρώ, δηλαδή ήδη καλύτερα. Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τα 12,528 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 12,946 δισ. ευρώ.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς, η ΓΕΚ Τέρνα, ο Titan και ΟΛΠ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Βιοχάλκο, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Alpha Bank, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει κέρδη 4,22%, με τις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Σαράντη, Coca Cola, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και Eurobank να κινούνται με άνοδο λίγο μικρότερη του 1%. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΛΧΑ και Aegean.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ