Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Αυγ-2021 11:00

  Στις 890 μονάδες υποχωρεί το Χρηματιστήριο

  Στη μέγγενη τραπεζών – ανοδικού σερί το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Εντός του εύρους των 890 - 900 μονάδων κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας απώλειες στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, καθώς ελλείψει εσωτερικών καταλυτών επηρεάζεται και από το αρνητικό διεθνές κλίμα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,52% στις 890,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,60% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.133,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,38% στις 544,58 μονάδες.

  Την επομένη του Δεκαπενταύγουστου, η αγορά σαφώς δεν διαθέτει τους καταλύτες εκείνους, τουλάχιστον κάποιον ισχυρό, που να της δώσει τον τόνο για την κίνησή της. Επομένως η εικόνα φαίνεται να συντάσσεται με το αρνητικό διεθνές κλίμα, το οποίο τροφοδοτείται τόσο από τις διορθωτικές κινήσεις μετά από ένα πολυήμερο ανοδικό σερί, όσο και από την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου λόγω Αφγανιστάν. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα η επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν, αφού την Κυριακή οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ, ενώ κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση.

  Πλαγίως… μέχρι νεοτέρας

  Περίπου 100 είναι οι συνεδριάσεις, σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο της Aenaon Markets, που ο γενικός δείκτης λαμβάνει τιμές μέσα στο εύρος διακύμανσης που καθορίζουν οι ζώνες στήριξης και αντίστασης των 865 με 850 μονάδων και των 928 με 920 μονάδων αντίστοιχα. Και σύμφωνα με τον ίδιο, η μεσοπρόθεσμη τάση μπορεί να δείχνει ότι είναι πλάγια σταθεροποιητική, αλλά η κυρίαρχη μακροπρόθεσμη τάση που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου είναι μια "καθαρόαιμη" ανοδική με στόχο πολύ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.

  Η δε βραχυπρόθεσμη εικόνα μπορεί να παρουσιάζει τον δείκτη ότι χάνει το βήμα του κάθε φορά που προσπαθεί να περάσει πάνω από τις 900 μονάδες αλλά κατά βάση είναι ψευδής, καθώς, αν κάποιος δει τη μεγάλη εικόνα των επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών που τον απαρτίζουν, θα διαπιστώσει ότι στο παρασκήνιο υπάρχει μια έντονα ανοδική κινητικότητα που επί σκηνής είναι πολύ πιθανό να φανεί προσεχώς με βίαιο και έντονο τρόπο.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Alpha Bank, Jumbo, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Eurobank, Motor Oil, Titan, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Coca Cola, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει κέρδη 2,18%, με τις ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και ΟΤΕ να κινούνται ήπια ανοδικά. Μάλιστα στη ΔΕΗ το fund Lansdowne προχώρησε σε μικρή μείωση της short θέσης του. Η Aegean παραμένει αμετάβλητη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ