Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Αυγ-2021 08:39

  A-quant: Όλα τα βλέμματα στη Fed την Τετάρτη

  A-quant: Όλα τα βλέμματα στη Fed την Τετάρτη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η σημαντική εξέλιξη της εβδομάδας που μας πέρασε, αφορούσε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για το μήνα Ιούλιο που ανακοινώθηκε στο 5,4%, όσο ήταν και τον προηγούμενο μήνα. Μετά από αυτά τα νέα οι αγορές θεώρησαν πως η χαλαρή Νομισματική Πολιτική από τη Fed θα συνεχιστεί και έτσι οι αγορές μετοχών ανέβηκαν και το δολάριο αποδυναμώθηκε.

  Αξίζει να σημειωθεί πως το δολάριο αποδυναμώθηκε εκ νέου την Παρασκευή, μετά την απογοητευτική ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικού συναισθήματος από το πανεπιστήμιο του Michigan. Με όλα αυτά, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την προσεχή Τετάρτη, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο αν θα υπάρξει κάποια νύξη για περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων που θα σημάνει σφιχτότερη Νομισματική Πολιτική. Η Fed έχει επανειλημμένως αναφέρει πως το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού είναι υψηλό και πως θα συνεχίσει τη χαλαρή πολιτική έως ότου επιτευχθούν συγκεκριμένοι μακροοικονομικοί στόχοι, ιδιαιτέρως στην ανεργία. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως η απασχόληση είχε εντυπωσιακή ανάκαμψη τον Ιούλιο και αυτό πυροδότησε σενάρια πρόωρης δράσης από τη Fed.

  Στην Ευρώπη υπάρχει σιγή ιχθύος εδώ και αρκετές ημέρες άρα οι αγορές θεωρούν ότι ισχύουν όσα είχαν λεχθεί στην τελευταία συνεδρίαση της ECB περί χαλαρής Νομισματικής Πολιτικής μιας και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει ελέγξιμος αλλά η ανάπτυξη δείχνει να ενισχύεται.

  Εκτός από τους δείκτες των μετοχών που σχεδόν στο σύνολό τους ενισχύθηκαν, ο χρυσός είχε μια εβδομάδα με έντονες διακυμάνσεις αλλά κατάφερε τελικά να κλείσει κερδοφόρα, το πετρέλαιο σημείωσε νέες απώλειες και τέλος, εντυπωσιακά δείχνει να ενισχύεται το Bitcoin.

  Η τρέχουσα εβδομάδα εκτός από τα πρακτικά της Fed την Τετάρτη, περιέχει επίσης σημαντικές ανακοινώσεις όπως οι λιανικές πωλήσεις σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα και Καναδά, πληθωρισμός σε Ευρωζώνη, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά, ΑΕΠ σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία και Τραπεζικά Επιτόκια στην Κίνα.

  SP500

  Με άνοδο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,460 μονάδες και κέρδη 0.70% περίπου. Ο δείκτης είχε μια ελαφρά ανοδική τάση από τις αρχές της εβδομάδας αλλά μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη, η άνοδος αυτή επιταχύνθηκε και έτσι την Παρασκευή είχαμε νέα υψηλά όλων των εποχών και ακόμη μεγαλύτερη προσέγγιση των 4,500 μονάδων. Τα θέματα που μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στο δείκτη (ήδη η εβδομάδα έχει ξεκινήσει με διόρθωση στα futures) είναι η μετάλλαξη Δέλτα και η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο στόχος των αγοραστών παραμένει στις 4,500 μονάδες αλλά οι δύο παράγοντες που αναφέραμε είναι ικανοί να προκαλέσουν διορθώσεις.

  DAX30

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX30, κλείνοντας στις 15,975 μονάδες, έχοντας κέρδη κοντά στο 1.40% και σημειώνοντας νέο ρεκόρ όλων των εποχών την Παρασκευή όπου και είδαμε τιμές πάνω από τις 16,000 μονάδες. Η χαλαρή Νομισματική Πολιτική που συνεχίζει να κυριαρχεί στην Ευρώπη, ευνοεί τις αγορές μετοχών αφού υπάρχει η αίσθηση πως αρκετό από το νέο χρήμα που κόβεται, καταλήγει σε αγορά μετοχών. Η εβδομάδα έχει ξεκινήσει με διόρθωση αλλά αν υπάρξει υπέρβαση των 16,000 μονάδων και πάλι, ευνοούνται οι αγοραστές.

  FTSE100

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,171 μονάδες και κέρδη που πλησίασαν το 1.60%. Η κατάσταση με τη μετάλλαξη Δέλτα δείχνει ελέγξιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον αριθμό κρουσμάτων να σταθεροποιείται και κάποια μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν όπως η βιομηχανική παραγωγή και η μεταποίηση, δείχνουν πως η βρετανική οικονομία έχει θετικές προοπτικές. Ο δείκτης βρίσκεται ακριβώς πάνω στην ισχυρή αντίσταση των 7,150 μονάδων και τυχόν υπέρβαση, θα αποτελεί υψηλή τιμή 1.5 έτους περίπου και θα ανοίξει το δρόμο για πολύ υψηλότερα επίπεδα, ακόμη και μέχρι τις 7,650 μονάδες. Τυχόν διορθώσεις θα προκαλέσουν ανησυχία αν ο δείκτης βρεθεί κάτω από τις 7,000 μονάδες.

  Χρυσός

  Πολύ περίεργη η περασμένη εβδομάδα για το χρυσό αφού η μεταβλητότητα ήταν σχεδόν 100% πάνω από τον μέσο όρο των προηγουμένων εβδομάδων. Η περασμένη Δευτέρα ήταν μια ισχυρά πτωτική ημέρα και ο χρυσός άγγιξε τα $1,673 αλλά ακολούθησε ισχυρή ανάκαμψη και τελικά το κλείσιμο εβδομάδας ήταν κοντά στα $1,781 και τα εβδομαδιαία κέρδη προσέγγισαν το 1%. Η μεγάλη πτώση της Δευτέρας οφείλεται κυρίως στη συνέχεια του θετικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί μετά την ανακοίνωση της ανεργίας των ΗΠΑ. Από την Τετάρτη και μετά όμως που το δολάριο άρχισε να αποδυναμώνεται, ο χρυσός είχε μια ξεκάθαρη ανοδική πορεία που τον έφερε πάνω από τη στήριξη των $1,750. Για να στοιχειοθετηθεί ανοδική τάση πρέπει να σπάσει ανοδικά το υψηλό δύο μηνών πάνω από τα $1,837 αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή γιατί η υψηλή μεταβλητότητα εγκυμονεί και υψηλό ρίσκο.

  Πετρέλαιο

  Ουδέτερη πρακτικά η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να ανοίγουν και να κλείνουν στην περιοχή τιμών των $67.75 - $67.80. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ του ΙΕΑ (International Energy Agency) που υποστηρίζει πως η ζήτηση θα περιοριστεί για όλο το τρέχον έτος λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και του OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) που εμμένει στις απόψεις του περί ισχυρής ανάκαμψης της ζήτησης για το 2021 και το 2022. Η κατάσταση λοιπόν είναι εξαιρετικά ρευστή και το πετρέλαιο θα αρχίσει να αποκτά κάποια τάση είτε κάτω από τα $65 είτε πάνω από τα $70. Δεν ξεχνάμε φυσικά πως το πετρέλαιο όπως και τα περισσότερα εμπορεύματα αποτιμώνται σε δολάρια και έτσι η πορεία του δολαρίου είναι ένας ισχυρός παράγοντας και υπό αυτή την έννοια η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη ίσως έχει καθοριστικό ρόλο.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά κινήθηκε το EURUSD την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.1755 και κλείσιμο στο 1.1794. Η όλη ανοδική κίνηση εμφανίστηκε από την Τετάρτη και μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Μέχρι τότε το δολάριο ενισχυόταν και η ισοτιμία δοκίμασε την ισχυρή στήριξη του 1.17, που αποτελεί και χαμηλό εννέα μηνών περίπου. Η καθοδική τάση πάντως, που ξεκίνησε από τα τέλη Μαΐου, δεν έχει αλλάξει από αυτήν την ανοδική αντίδραση. Με βάση την έλλειψη εξελίξεων από την ECB, το EURUSD άγεται και φέρεται κυρίως από το δολάριο και έτσι το κομβικό σημείο της εβδομάδας είναι η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη. Οποιαδήποτε νύξη για πιο σφιχτή Νομισματική Πολιτική θα εκτοξεύσει το δολάριο και θα οδηγήσει την ισοτιμία σε έντονη πτωτική πορεία. Η ανακοίνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι το μοναδικό σημαντικό νέο από την Ευρώπη την εβδομάδα που ήδη διανύουμε.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πρακτικά ουδέτερη για το GBPUSD ήταν η εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα και κλείσιμο στην περιοχή του 1.3865 – 1.3870. To ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2ο τρίμηνο του 2021 ανακοινώθηκε στο 4.8%, όσο οι αγορές ανέμεναν και έτσι η στερλίνα δεν επηρεάστηκε σημαντικά από αυτό. Οι αγορές επίσης αναμένουν σφιχτότερη Νομισματική Πολιτική από την Τράπεζα της Αγγλίας και έτσι η στερλίνα αντέχει στις πιέσεις του δολαρίου αλλά δε φαίνεται να μπορεί να επωφεληθεί όταν το δολάριο αντιστοίχως αποδυναμώνεται. Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται με ενδιαφέρον για το Ηνωμένο Βασίλειο: ανεργία, πληθωρισμός και λιανικές πωλήσεις αλλά κυρίαρχο ρόλο θα έχει και πάλι το δολάριο. Το GBPUSD, προκειμένου να αποκτήσει τάση πρέπει να ξεφύγει από το εύρος τιμών μεταξύ 1.3570 και 1.3980.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 110.18 και κλείσιμο στο 109.59. Το αδύναμο δολάριο από την Τετάρτη και μετά καθώς και η κάμψη των αποδόσεων των ομολόγων (το αμερικανικό δεκαετές έπεσε στο 1.28%) συνετέλεσαν σε αυτήν την εικόνα καθώς και το γιεν που ισχυροποιήθηκε μάλλον με την ιδιότητά του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, μετά τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα. Κομβικής σημασίας τα πρακτικά της Fed την Τετάρτη καθώς και το πόσο η ισοτιμία μπορεί ανακτήσει την τιμή ορόσημο του 110 γιατί όσο παραμένει κάτω από αυτή, τόσο αυξάνει η πιθανότητα ανάπτυξης καθοδικής τάσης. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα ανακοινώθηκε το ΑΕΠ της Ιαπωνία, καλύτερο του αναμενομένου και η ισοτιμία υποχωρεί κι άλλο.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το EURJPY με άνοιγμα στο 129.62 και κλείσιμο στο 129.26. Η ισοτιμία απομακρύνεται από το 130 και αυτό δίνει παραπάνω πόντους στην καθοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαΐου. Το ευρώ παραμένει αδύναμο λόγω της χαλαρής πολιτικής της ECB, ενώ το γιεν δείχνει να ενισχύεται τελευταία. Κάτω από το 128.60, η πτωτική πορεία μπορεί να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Αντέδρασε ανοδικά την προηγούμενη εβδομάδα το EURGBP που άνοιξε στο 0.8471 και έκλεισε στο 0.8503, οριακά πάνω από την σημαντική τιμή του 0.85. Αυτή η αντίδραση δεν εδράζεται κάπου και ίσως είναι τεχνικού τύπου αφού η στερλίνα παραμένει ισχυρή και το ευρώ αδύναμο. Τυχόν επαναφορά κάτω από το 0.85 και ιδιαιτέρως κάτω από το 0.8470 θα επαναφέρει την ισχυρή πτωτική τάση της ισοτιμίας που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του περασμένου έτους και την περιοχή τιμών του 0.91.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDCAD, με άνοιγμα στο 1.2545 και κλείσιμο στο 1.2513. Το πετρέλαιο ήταν πρακτικά αμετάβλητο και έτσι η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στην αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος. Με δεδομένη την σημαντικότητα της ανακοίνωσης των πρακτικών της Fed την Τετάρτη και ο Καναδάς έχει σημαντικές ανακοινώσεις όπως αυτή του πληθωρισμού και των λιανικών πωλήσεων. Αν η ισοτιμία καταφέρει να παραμείνει πάνω από το 1.25, η ανοδική της τάση μάλλον δεν κινδυνεύει αλλά κάτω από το 1.25, η πτώση ίσως διευρυνθεί.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το USDCHF την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα και κλείσιμο γύρω από το 0.9150 έστω κι αν μεσοβδόμαδα είχε υπερβεί κατά πολύ το 0.92. Η αδυναμία του δολαρίου όμως που επικράτησε στην ισοτιμία από την Τετάρτη και μετά, πίεσε την ισοτιμία να κλείσει εκεί που περίπου άνοιξε. Η ανοδική τάση για να συνεχιστεί, πρέπει να υπάρξει υπέρβαση πάνω από το 0.9275 και μένει να δούμε αν η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed αποτελεί το απαραίτητο καύσιμο για κάτι τέτοιο.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD που άνοιξε στο 0.7350 και έκλεισε στο 0.7368. Το αμερικανικό δολάριο υπέστη απώλειες ενώ το νόμισμα της Αυστραλίας ενισχύθηκε παρότι η χώρα έχει σοβαρό θέμα με τη μετάλλαξη Δέλτα και την επαναφορά των lockdowns, κυρίως και παρότι η τιμή του σιδήρου που αποτελεί βασικό εξαγωγικό προϊόν της Αυστραλίας, έπεσε σημαντικά. Η Αυστραλία θα ανακοινώσει τα πρακτικά της RBA και την ανεργία ενώ η Κίνα θα ανακοινώσει τα Τραπεζικά Επιτόκια και τις λιανικές πωλήσεις και σε συνδυασμό με την πορεία του αμερικανικού δολαρίου, αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την ισοτιμία. Η τάση σαφώς και παραμένει ακόμη καθοδική.

  Bitcoin

  Τέταρτη κατά σειρά ισχυρή ανοδική εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $47,025 και κέρδη που ξεπέρασαν το 7%. Η κινεζική εταιρεία κινητών τηλεφώνων Honor, ανακοίνωσε πως το επόμενο μοντέλο της smartphone θα υποστηρίζει το ψηφιακό γουάν, στηρίζοντας τον στόχο της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας για ανάπτυξη hardware για ψηφιακά νομίσματα. Επίσης, ο πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernandez δήλωσε πως η χώρα του θα είναι ανοικτή στην υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων ως αντίδοτο στον υψηλό πληθωρισμό που έχει ταλανίσει τη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια. Το Bitcoin προσεγγίζει πλέον τα $50,000 και υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία στους επενδυτές πως η πρόσφατη διόρθωση θα αποτελέσει παρελθόν.

   

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ