Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Αυγ-2021 20:00

  Καύσιμα για τον Σεπτέμβριο συσσωρεύει το Χρηματιστήριο

  Καύσιμα για τον Σεπτέμβριο συσσωρεύει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η συναλλακτική ραστώνη σίγουρα αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για το Χρηματιστήριο Αθηνών να πραγματοποιήσει μία αποφασιστική και βιώσιμη άνοδο και να ανοίξει τον δρόμο προς τις 1.000 μονάδες, ωστόσο καταφέρνει έστω και με μικρά βήματα και χάρη στην κινητικότητα που παρατηρείται στην υψηλή καθώς και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με επιλεκτικές τοποθετήσεις από τους επενδυτές, να διατηρήσει την ανοδική τάση, να χτίσει άμυνες γύρω από τις 900 μονάδες και να προετοιμαστεί για τις πολύ καλύτερες μέρες, όπως εκτιμώνται, του φθινοπώρου. Όλα αυτά έχουν βασική προϋπόθεση να μη "χαλάσει" το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τους αναλυτές πάντως να μην αποκλείουν οπισθοχώρηση από την τρέχουσα κορυφή των αποτιμήσεων.

  Αν και οι διεθνείς αγορές ήδη έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος και κινούνται γύρω από τα ιστορικά υψηλά τους, οι αναλυτές δίνουν ραντεβού από τον Σεπτέμβριο για την επιστροφή του Χ.Α. στον… χορό του σημαντικού ριμπάουντ. Πάντως, αν και ο Γενικός Δείκτης έχει "κολλήσει" γύρω από τις 900 μονάδες το τελευταίο διάστημα, δεν είναι λίγοι οι τίτλοι που καταγράφουν διψήφιες αποδόσεις σε επίπεδο ενός μηνός. Η Epsilon net ενισχύεται κατά 35%, για παράδειγμα, η Entersoft κατά 29%, η Intracom κατά 25% και η Byte κατά 22%, ενώ ικανοποιητικά κέρδη 7%-10% καταγράφουν blue chips όπως η Ελλάκτωρ, η Lamda Development, η Μυτιληναίος, η Εθνική Τράπεζα, η ΔΕΗ, o OTE και η Coca-Cola.

  Η παραλλαγή Δέλτα, αν και αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για την οικονομία και τις αγορές, δεν έχει προς το παρόν χτυπήσει την οικονομική δραστηριότητα και τον τουρισμό, κάτι που λειτουργεί επίσης υπέρ των ελληνικών μετοχών. Οι διάφοροι οικονομικοί δείκτες, όπως η αυξημένη βιομηχανική παραγωγή, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ, ο αυξημένος πληθωρισμός και ο χαμηλότερος δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ πιστοποιούν ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει. Επιπλέον, οι κρατήσεις των επισκεπτών προς τη χώρα μας κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα, μετά και τα αισιόδοξα μηνύματα του Ιουλίου, προϊδεάζοντας για βελτίωση των τουριστικών εσόδων τον Αύγουστο και τους επόμενους μήνες.

  Οι τράπεζες σε ρόλο πρωταγωνιστή

  Ο ρόλος των τραπεζών συνεχίζει σαφώς να αποτελεί για το Χ.Α. τον μεγάλο καταλύτη, και όλα δείχνουν πως το επόμενο διάστημα θα είναι "εκεί" για να στηρίξει την αγορά. Τα μηνύματα είναι άκρως θετικά μετά και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των stress tests, καθώς και τα αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία έχουν ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ (απομένουν Alpha Bank και Eurobank στα τέλη του μήνα). Άλλωστε τόσο ο κλάδος όσο και η ελληνική οικονομία συνεχίζουν να έχουν στο πλευρό τους τις υποστηρικτικές εκθέσεις των διεθνών οίκων, που σίγουρα αξιολογούνται από τους επενδυτές ενόψει της στρατηγικής που "χτίζουν" για το φθινόπωρο.

  Το μήνυμα είναι σαφές, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή: Ο τραπεζικός κλάδος εξυγιαίνεται, θωρακίζεται κεφαλαιακά και ξεκινά σταδιακά να σχεδιάζει στρατηγική πιστωτικής επέκτασης.

  Μέσα στην εβδομάδα η Bank of America επανέλαβε τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες στις οποίες δίνει σύσταση "buy", τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, τονίζοντας ότι διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλές αποτιμήσεις σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  Χαρακτηριστική είναι και η τελευταία έκθεση της Fitch Ratings, η οποία για πρώτη φόρα στέλνει το σήμα στις αγορές ότι ο δείκτες NPEs των ελληνικών τραπεζών θα υποχωρήσουν σε μονοψήφια επίπεδα το 2022. Αν και οι διοικήσεις των τραπεζών καθώς και αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν εδώ και καιρό διαμηνύσει ότι μέσα στο επόμενο εννεάμηνο θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των NPΕs κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα, ωστόσο είναι πρώτη φορά που ένας οίκος αξιολόγησης υιοθετεί αυτήν την πρόβλεψη στην αξιολόγησή του. Όπως τόνισε η Fitch, το σχέδιο "Ηρακλής" και οι πρόσφατες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης περιορίζουν σημαντικά τους κινδύνους εκτέλεσης των σχεδίων derisking για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

  Παράλληλα η Fitch επανέλαβε ότι αναμένει το ΑΕΠ στην Ελλάδα να ανακάμψει κατά 4,3% το 2021 και 5,3% το 2022, υποστηριζόμενο από τη διάθεση των πόρων του NGEU και τη σημαντική υποχώρηση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης χάρη στα προγράμματα εμβολιασμού. Η παρουσία στη χώρα μιας πανευρωπαϊκής λύσης, μέσω του σχεδίου "Ηρακλής", για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να απομειώσουν μεγάλα αποθέματα κόκκινων δανείων είναι, κατά την άποψη του οίκου, ένας σημαντικός παράγοντας που στηρίζει τη βελτίωση των οικονομικών και των επιχειρηματικών προοπτικών στην Ελλάδα. Ένας άλλος θετικός παράγοντας για τον κλάδο, όπως επισημαίνει, είναι η βελτίωση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των τραπεζών το 2020-2021, υποστηριζόμενη από την αύξηση των καταθέσεων, τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές και τα μέτρα τόνωσης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  Από το φθινόπωρο η ενίσχυση των εισροών

  Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο Αύγουστος φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι υποτονικός από τζίρο, με τους περισσότερους να βρίσκονται σε διακοπές. Από το φθινόπωρο είναι δεδομένο ότι το ενδιαφέρον θα επανέλθει δριμύτερο.

  Σε αυτό συμφωνεί η πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών, με τη Eurobank Equities να επισημάνει ότι το 2021 φαίνεται πολλά υποσχόμενο για το Χ.Α. παρά την πρόσφατη επιβράδυνση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώνεται στα 80 εκατ. ευρώ περίπου από τις αρχές του έτους, δηλαδή σημαντικά υψηλότερα από το διάστημα 2016-2020, όπου ο μέσος τζίρος ήταν στα 62 εκατ. ευρώ, και πλησιέστερα στα επίπεδα του 2015 (85 εκατ. ευρώ). Η χρηματιστηριακή θεωρεί την πρόσφατη επιβράδυνση της συναλλακτικής δραστηριότητας προσωρινή, λόγω του κύματος εκδόσεων μετοχών και ομολόγων που προηγήθηκε και το οποίο απορρόφησε τη ρευστότητα της αγοράς, καθώς και των νέων ανησυχιών για την πανδημία. Αναμένει ότι ο τζίρος θα αυξηθεί ξανά από τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγορά εστιάζει σταδιακά στις προοπτικές της οικονομίας το 2022.

  Αν και δεν αποτελεί νέα εξέλιξη, καθώς αναμενόταν από την αγορά, ωστόσο η εκταμίευση των πρώτων 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε προς την Ελλάδα αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό καταλύτη για τη συνέχεια, δεδομένου ότι η πρωτιά που είχε η χώρα σε ό,τι αφορά τους πόρους της Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει θεωρηθεί από αναλυτές και επενδυτές ως ένα σημαντικό όπλο (και) για το Χ.Α.

  Όπως τονίζει η Eurobank Equities, κατά την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα εφάρμοσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έχει μια σταθερή κυβέρνηση με μεταρρυθμιστική ατζέντα, ενώ αποτελεί βασικό δικαιούχο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ως ποσοστό του ΑΕΠ. "Πιστεύουμε ότι η εγχώρια οικονομική ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α., καθώς ορισμένες από τις υπάρχουσες εταιρείες θα μεγαλώσουν, ενώ ένα πιθανό νέο κύμα εισαγωγών μπορεί να αυξήσει την ελκυστικότητα της αγοράς". Έτσι η χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει την άποψή της ότι η ελληνική αγορά μετοχών έχει εισέλθει σε θετικό κύκλο όσον αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα.

  Αύξηση του τζίρου –καθώς και της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.– το επόμενο διάστημα αναμένει και η NBG Securities, με την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης να αποτελεί το "κλειδί" για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα, ενώ αναμένεται επίσης αύξηση των εκταμιεύσεων δανείων προς τις επιχειρήσεις, παράλληλα με την κινητοποίηση πόρων για ιδιωτικές επενδύσεις. Στους πιθανούς κινδύνους για το Χ.Α. τοποθετεί την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα που ενδέχεται να αποθαρρύνουν την όρεξη των επενδυτών για συναλλαγές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, την παραλλαγή Δέλτα που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων, την αργή επιστροφή στην κανονικότητα και μία έντονη αναταραχή στις ξένες αγορές.

  Καταλύτης οι διεθνείς αγορές

  Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώσαμε και παραπάνω, το Χ.Α. πρέπει να είναι και… alert σε ό,τι αφορά το περιβάλλον στις διεθνείς αγορές, με την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ να αγγίζουν αυτές τις ημέρες νέα ιστορικά υψηλά και τους αναλυτές να έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για την πορεία των αποτιμήσεων και τη δύναμη της συνέχισης της ανόδου. Παράλληλα, εκτός από την COVID-19, και η παρουσία ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς προκαλεί επίσης έντονους προβληματισμούς στην επενδυτική κοινότητα σηματοδοτώντας συνέχιση της μεταβλητότητας στις αγορές. Βέβαια, οι προειδοποιήσεις των οίκων ήταν πολλές και κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, με τις αγορές, ωστόσο, όχι μόνο να μην τις… ακούν αλλά να καταγράφουν αλλεπάλληλα ράλι.

  Μένει να φανεί εάν αυτήν τη φορά οι οίκοι θα αποδειχθούν σωστοί. Πάντως η Credit Suisse σημείωσε πως δεν θα εκπλαγεί αν δει τις μετοχές να διορθώνουν στο επόμενο διάστημα, ενώ η J.P. Morgan επισήμανε πως η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να αποτελεί την πιο άμεση απειλή για τις προοπτικές της οικονομίας και των αγορών. Η Citigroup έχει ήδη στείλει σήματα "συναγερμού" για την περαιτέρω πορεία των διεθνών αγορών, τονίζοντας πως αναμένει ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων (οι οποίες κινούνται τώρα στο 1,35%) θα αυξηθούν προς το 2,0% έως το 2022. Αυτό θα ασκήσει πίεση στις αποτιμήσεις των παγκόσμιων αγορών και ειδικά στις μετοχές "ανάπτυξης", όπως προειδοποίησε.

  Η οικονομική ανάκαμψη ακολουθείται συνήθως από διορθώσεις στις αγορές

  Από την πλευρά της η Bank of America, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο διόρθωσης στις αγορές, εξετάζοντας την πορεία τους σε περιόδους ανάκαμψης της οικονομίας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Η αμερικανική τράπεζα τόνισε πως οι μετοχές διεθνώς έχουν ήδη πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι το τελευταίο 12μηνο που ξεκίνησε η ανάκαμψη από το σοκ της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, τη στιγμή που στις προηγούμενες περιόδους ανάκαμψης της οικονομίας χρειάστηκαν δύο έτη για να σημειώσουν ανάλογες ισχυρές επιδόσεις. Όπως προσθέτει, σύμφωνα και με την ιστορία, η οικονομική ανάκαμψη ακολουθείται συνήθως από διορθώσεις, και έτσι προειδοποιεί πως έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για τις αγορές πλέον. 

  Κοιτάζοντας τα τελευταία 90 χρόνια, η BofA διαπιστώνει ότι κάθε οικονομική ανάκαμψη έχει εξελιχθεί σε σημαντική διόρθωση για τις αγορές κάποια στιγμή στα πρώτα δύο χρόνια μετά την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά μέσο όρο 18%-20%, και μόνο μία φορά κάτω από 10%. Ενώ η οικονομική ανάκαμψη του 2020-2021 ήταν εντυπωσιακή σε σχέση με την ιστορία, λόγω της μαζικής δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, η μέγιστη στήριξη είναι πιθανό να είναι πίσω μας, και έτσι και η κορύφωση της ανάπτυξης μπορεί επίσης να έχει ήδη συμβεί. Η άνοδος του πληθωρισμού μπορεί επί του παρόντος να θεωρείται προσωρινή, όπως προσθέτει η BofA, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, και ενώ η Fed δεν έχει ακόμη αρχίσει επίσημα το tapering, πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες το έχουν κάνει.  

  Η δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ είναι πιθανό να απογοητεύσει τις προσδοκίες, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, και ο εξωγενής κίνδυνος της παραλλαγής Δέλτα παραμένει. Επιπλέον, η ανάκαμψη στα risk assets διαμορφώνεται ήδη σε υπερβολικά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν. Με όλους αυτούς τους κινδύνους και το πόσο γρήγορα έχουν εκτιναχθεί οι αγορές, η προσοχή φαίνεται δικαιολογημένη, ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη την ιστορία, προειδοποιεί η BofA.

  Ο επικείμενος κίνδυνος διόρθωσης αλλά και τα ιστορικά υψηλά στις αγορές μετοχών μπορεί να οδηγήσουν τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν την έκθεσή τους και τα σημεία εισόδου στο επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα. Ωστόσο, παρά το δυσοίωνο μοτίβο των ανακάμψεων του παρελθόντος, διαπιστώνει ότι τα risk assets εξακολουθούν να έχουν θετικές σωρευτικές και προσαρμοσμένες στον κίνδυνο αποδόσεις, στα δύο έτη μετά την έναρξη της διόρθωσης. Με άλλα λόγια, ακόμη και η επένδυση στα απόλυτα υψηλά επίπεδα πριν από το sell-off, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αποδίδει.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ