Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Αυγ-2021 17:38

  Οριακά υψηλότερα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου το Χρηματιστήριο

  Οριακά υψηλότερα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στα επίπεδα πλησίον αλλά χαμηλότερα των 900 μονάδων έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρά την χαρακτηριστική εποχικότητα λόγω του Δεκαπενταύγουστου κατάφερε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε ήπια εβδομαδιαία κέρδη έχοντας στο πλευρό του αρκετά blue chips.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 895,29 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 892,60 μονάδων και 897,06 μονάδων (+0,63%). Ο τζίρος ανήλθε στα 33 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,7 εκατ. ευρώ.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,09%, στις 2.145,90 μονάδες, ενώ στο +0,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.457,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 552,19 μονάδες.

  Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,20%, ενώ ο FTSE 25 σημείωσε οριακά κέρδη μόλις 0,01%. Τα κέρδη στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 0,47%.

  Ο ρόλος του β' 6μηνου

  Αυτό που επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε μια πλάγια κίνηση από τον περασμένο Απρίλιο, καταφέρνει με κάποιον τρόπο να διατηρεί την επαφή του με τις 900 μονάδες. Αυτό μπορεί να σημαίνει μάλιστα ότι υπάρχουν αγοραστικές δυνάμεις που έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αλλά είναι και επιλεκτικές χωρίς να κάνουν προς ώρας την διαφορά, τροφοδοτώντας μια ανοδική διαφυγή, η οποία δεν αποκλείεται να εμφανιστεί τους επόμενους μήνες.

  Άλλωστε, αυτό που επισήμανε σήμερα και η Citigroup, τα κέρδη ανά μετοχή στις ελληνικές μετοχές αναμένεται φέτος να υποχωρήσουν κατά 7,5% πριν εκτιναχθούν κατά 36,5% το 2022, η οποία και θα είναι η υψηλότερη αύξηση στο περιβάλλον των αγορών της Ευρώπης αλλά και διεθνώς. Στα επίπεδα του 3,7% διαμορφώνεται παράλληλα και η εκτίμηση για την μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη, ΗΠΑ και παγκόσμιες αγορές, που τοποθετείται στο 3%, 1,3% και 1,9%, αντίστοιχα.

  Αυγουστιάτικη ραστώνη

  Είναι σαφές, πάντως, ότι η αγορά δεν περιμένει από την 13η Αυγούστου να διαγνώσει τις προθέσεις των μεγάλων χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι μετά το comeback του τελευταίου μήνα, αν και ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται της εικόνας πολλών δεικτοβαρών τίτλων, εντούτοις δεν μπορεί να δοκιμάσει με αξιώσεις τα επίπεδα των 900 μονάδων εάν πρώτα δεν ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς και δεν λάβει βοήθειες από τον τραπεζικό κλάδο.

  Μέχρι όμως να γίνει αυτό ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να παλινδρομεί μεταξύ 885 και 900 μονάδων και τραπεζικός δείκτης μεταξύ 540 και 575 μονάδων, όπου και βρίσκονται αντίστοιχα οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις τους.

  Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο θα βρίσκονται τίτλοι που έχουν εξελίξεις, όπως αυτός του Ελλάκτωρ, καθώς σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 133,92 εκατ. νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίων των 120,5 εκατ. Αν και η τιμή του Ελλάκτωρ είναι υψηλότερα της τιμής της αύξησης (0,90 ευρώ), η μετοχή σημείωσε ισχυρά κέρδη της τάξεως του 7,78%.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, εκτός από τον Ελλάκτωρ, ο ΟΛΠ έκλεισε με κέρδη 2,04%, με την Aegean και την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με απώλειες 1,23%, με τις ΔΕΗ, Εθνική, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Titan, Eurobank, Jumbo, Πειραιώς και Coca Cola να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Βιοχάλκο και Μυτιληναίος. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ