Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Αυγ-2021 10:58

  Οι νέες εκτιμήσεις της Citi για τις ελληνικές μετοχές

  Σε χαμηλά 4 μηνών βυθίζεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και οι ευκαιρίες στις ΗΠΑ μειώνονται, οι επενδυτές έχουν πολλές επιλογές οι οποίες θα αποδειχθούν κερδοφόρες σε άλλες αγορές, εκτιμά η Citi, σε ό,τι αφορά την πορεία των διεθνώς αγορών. Σε σημερινή της έκθεση, η αμερικανική τράπεζα επανέρχεται και επιβεβαιώνει την πιο απαισιόδοξη πλέον στάση της για τις μετοχές των ΗΠΑ.

  Όπως τονίζει, πρόσφατα υποβάθμισε την αγορά των ΗΠΑ από overweight σε neutral, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές πρέπει να συμβιβαστούν σχετικά με τις ευκαιρίες για κέρδη. Η Citi εξετάζει έτσι τις μετοχές εκτός ΗΠΑ που έχουν "νικήσει" τον δείκτη S&P σε ότι αφορά την ανάπτυξη κερδοφορίας και τα κέρδη ανά μετοχή (EPS). 

  Οι αναλυτές της Citi αναμένουν ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10 ετών ομόλογων (τώρα στο 1,35%) θα αυξηθούν προς 2,0% το 2022, κυρίως λόγω των υψηλότερων πραγματικών αποδόσεων. Η αμερικανική αγορά μετοχών θα μπορούσε να αποδειχθεί ευάλωτη, δεδομένης της μεγάλης στάθμισης που έχουν σε αυτήν οι μετοχές "ανάπτυξης (growth stocks). Ενώ η δυναμική EPS των ΗΠΑ εξακολουθεί να φαίνεται ισχυρή, πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών θα μπορούσαν να υποστούν πίεση καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει, είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο με τίτλους εκτός των ΗΠΑ όπου τα θεμελιώδη στοιχεία είναι ακόμη ισχυρότερα. Η Citi εξετάζει τον δείκτη MSCI AC World εκτός ΗΠΑ, για εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έχουν "νικήσει" τις αμερικάνικες, δημιουργώντας έτσι μία λίστα 50 νικητών, που είναι οι εξής:

  Η εικόνα των ελληνικών μετοχών

  Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Citi (Global Market Intelligence) ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,9x, ενώ για το 2022 αναμένεται να υποχωρήσει στο 9,4x, σύμφωνα με τη Citi.

  Συγκριτικά, το P/E στην αγορά των ΗΠΑ θα κινηθεί στο 23,1 φέτος και στο 21,2 το 2022, ενώ στην Ευρώπη στο 16,4 και 15,4 αντίστοιχα. 

  Τα κέρδη ανά μετοχή στις ελληνικές μετοχές αναμένεται φέτος  να υποχωρήσουν κατά 7,5% πριν εκτιναχθούν κατά 36,5% το 2022, η οποία και θα είναι η υψηλότερη αύξηση στο περιβάλλον των αγορών της Ευρώπης αλλά και διεθνώς (μετά το +44% των EPS της Αργεντινής). Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εκτιμήσεις της Citi απέχουν πάρα πολυ από τις εκτιμήσεις που "ε΄δωσε" η Jefferies χθες σε έκθεσή της, όπου εκτιμά ότι τα EPS στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 43,6% φέτος και 25,9% το 2022.

  Συγκριτικά, στην Ευρώπη, η Citi εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα κινηθούν με άνοδο 52,6% φέτος και 6,7% του 2022. Στις ΗΠΑ, από αύξηση 41,3% φέτος του χρόνου θα περιοριστούν σε αύξηση 8,5%.

  Παράλληλα, στα επίπεδα του 3,7% διαμορφώνεται παράλληλα η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη, ΗΠΑ και παγκόσμιες αγορές, που τοποθετείται στο 3%, 1,3% και 1,9% αντίστοιχα.

  γη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ