Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Αυγ-2021 10:57

  Πιέσεις κάτω από τις 900 στο Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο

  Πιέσεις κάτω από τις 900 στο Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:30

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με ήπιες κινήσεις κινείται και η σημερινή συνεδρίαση, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην αναμένεται να αλλάξει εικόνα σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις. Το "στοίχημα", γνωστό: η διατήρηση, τουλάχιστον, της "επαφής" με τις 900 μονάδες. Τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στις διεθνείς αγορές μπορεί να βοηθήσουν τον Γενικό Δείκτη να διατηρήσει το "ψυχολογικό" αυτό επίπεδο που κατέκτησε χθες, εν μέσω μικρών όγκων συναλλαγών για μια ακόμη συνεδρίαση, αν και σήμερα κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να ανησυχεί την επενδυτική κοινότητα καθώς συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετά μέρη του πλανήτη.

  Σημειώνεται πως σήμερα είναι η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης των 1.250.367.229 κοινών ονομαστικών μετοχών της Phoenix Vega Mezz, ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ, στη γενική κατηγορία διαπραγμάτευσης της Εναλλακτικής Αγοράς, ΕΝ.Α.  PLUS,  του  Χρηματιστηρίου  Αθηνών. Ο  κωδικός διαπραγμάτευσης  της  μετοχής  είναι  ΦΒΜΕΖΖ με  ελληνική γραμματοσειρά και PVMEZZ  με λατινική γραμματοσειρά. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρείας είναι €0.05 ανά μετοχή. 

  Εντωμεταξύ, χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον ήταν η τρίμηνη αναθεώρηση των δεικτών της MSCI η οποία ανακοινώθηκε χθες αργά το βράδυ, με τον MSCI Greece Standard Index να συνεχίζει να αποτελείται από πέντε τίτλους, τους ΟΤΕ (με στάθμιση 29,5%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 20,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 20,27%), Eurobank (με στάθμιση 17,22%) και Jumbo (με στάθμιση 12,17%). Η επόμενη αναθεώρησης θα γίνει τον Νοέμβριο.

  Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,24% στις 897,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 8,3 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όπως εκτιμά η Merit Securities, με τον εκθετικό Κινούμενο Μέσο Όρο 30 ημερών στις 885 μονάδες. Το σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 885 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 910 μονάδες.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,35% στις 2.154,07 μονάδες, ενώ πτώση 0,1% σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.448,347 μονάδες.

  Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζει η ΕΥΔΑΠ (+0,889%), η Titan (+0,87%) και η Coca Cola μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου με κέρδη 0,85%, έχοντας περιορίσει αρκετά την άνοδο, ενώ  ακολουθουν ήπια ανοδικά Lamda Development, Βιοχάλκο, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Τέρνα Ενεργειακή. Τις μεγαλύερες πιέσεις δέχεται η Ελλάκτωρ στο -1,55%, ενώ απώλιες κοντά στο 0,8% σημειώνουν ΔΕΗ, Σαράντης, Μυτιληναίος και Motor Oil.

  Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,70% στις 555,44 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,28%, την Alpha Bank να κινείται στο -0,39%, την Eurobank στο -0,75% και την  Εθνική Τράπεζα στο 1,78%.

  Σε ότι αφορά τις προοπτικές του Χ.Α, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο "οδηγός" και η ανάκαμψή του είναι κρίσιμη για να επιστρέψει η ελληνική αγορά σε ανοδική τροχιά. Η συμμετοχή τους θα συμβάλει στην διατήρηση του "οροσήμου" που επιτεύχθηκε χθες και σε μία κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα. Τα μηνύματα από τους αναλυτές είναι θετικά και μένει να αποτυπωθούν στην επενδυτική στρατηγική των θεσμικών. 

  Όπως σημειώνει και η Κύκλος Χρηματιστηριακή, το μήνυμα είναι σαφές, ότι ο τραπεζικός κλάδος εξυγιαίνεται, θωρακίζεται κεφαλαιακά και ξεκινά σταδιακά να σχεδιάζει στρατηγική πιστωτικής επέκτασης. Οι προσδοκίες για σύντομη για υπέρβαση των 900 μονάδων παραμένουν σε ισχύ µε τις 907 μονάδες του Γενικού Δείκτη να συνιστούν το σημαντικότερο όριο αντίστασης, όπως προσθέτει. 

  Η σταθεροποίηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τα νέα ρεκόρ των δεικτών της Wall Street είναι πιθανό να βοηθήσουν και το Χ.Α. Πάντως, αν και οι αγορές στην παρούσα φάση δεν βιώνουν αναταράξεις, είναι θέμα χρόνου οι σχεδιαζόμενες δράσεις να επισπεύσουν τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, επιφέροντας μεγάλες εταιρικές ανακατατάξεις, όπως εκτιμά. Την ίδια ώρα, η αμερικανική οικονομία πετυχαίνει αυξημένο αριθμό θέσεων απασχόλησης τον Ιούλιο, πιστοποιώντας ότι συνεχίζει να έχει τον τρόπο να επαναφέρει την οικονομία της σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, με το ΔΝΤ να βλέπει πιθανό το +7% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2021, επιτρέποντας στην Wall Street να διατηρεί την ευρωστία της.

  Αν κάποιος δει τι περιμένουν οι οίκοι σε ότι αφορά την ανάπτυξη τόσο το 2021 όσο και τα επόμενα χρόνια για την ελληνική οικονομία, θα καταλάβει ότι η αγορά μόνο ανοδικά μπορεί να κοιτά. Σίγουρα η κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων μπορεί να επηρεάζει το Χ.Α παρόλα αυτά η λογική λέει ότι οι ανοδικές φάσεις θα είναι πολύ πιο δυνατές, όπως έχει σχολιάσει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

  Παρά την τρέχουσα υποτονική εικόνα, είναι πάντως γεγονός πως το Χ.Α βρίσκεται από τον περασμένο Νοέμβριο σε μία ισχυρή bull market, η οποία συνήθως κρύβει διορθώσεις αλλά και στασιμότητα. Έχει υπεραποδώσει έντονα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 60% το τελευταίο 10μηνο περίπου, ενώ από τι αρχές του έτους τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη είναι στο 11,3%. Ο τραπεζικός δείκτης καταγραφεί ράλι 138% από τα ιστορικά χαμηλά των 235 μονάδων που άγγιξε στα τέλη Οκτωβρίου του 2020, ενώ από τις αρχές του 2021 ενισχύεται κατά 7,8%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ