Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Αυγ-2021 19:27

  Όγδοη διαδοχική συνεδρίαση με ρεκόρ για τον Stoxx 600

  Υπό ήπιες και... τραπεζικές πιέσεις το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να υπερβαίνουν την ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης λόγω της covid-19 και να ωθούν τον Stoxx 600 στο 8ο διαδοχικό ημερήσιο ρεκόρ. 

  Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές είδαν θετικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών για 5,3%.

  Ειδικότερα, σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,5%. Μη λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές στα πεδία των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3% σε ετήσια και στο 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση σε μηνιαία βάση 0,4%.

  Η ένταση της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε σειρά κλάδων, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να χτίσουν εκ νέου τα αποθέματά τους και να υπερκεράσουν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία της Covid-19.

  Η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τις πιέσεις στις τιμές ώστε να αποφασίσει πότε θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που έχει ξεκινήσει από την αρχή της πανδημίας, αλλά και πότε θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνει τα σχεδόν μηδενικά -σήμερα- επιτόκιά της.

  Στο μεταξύ, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νωρίς σήμερα το πρωί ένα σχέδιο δαπανών 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κορυφαίες προτεραιότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν με 50 ψήφους έναντι 49, καθώς οι γερουσιαστές ψήφισαν με βάση τις κομματικές γραμμές.

  Πίσω στην Ευρώπη, ο γερμανικός μη εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 3,8% σε ετήσια βάση και στο 0,9% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα  με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 3,1% και 0,5%, αντίστοιχα.

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,42%, στις 474,32 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, με τον κατασκευαστικό κλάδο να προσθέτει 1,1% και να ηγείται των κερδών.

  Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,35% στις 15.826,09 μονάδες που αποτελεί νέο ρεκόρ, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,55% στις 6.857,99 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 7.220,14 μονάδες.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε  άνοδο 0,98% στις 26.457,06 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,86% στις 8.975,80 μονάδες.

  Στις επιμέρους μετοχές, η ολλανδική τράπεζα ABN Amro κέρδισε 8,6%, μετά την ανακοίνωση ότι θα αρχίσει εκ νέου να διανέμει μέρισμα μετά τα ισχυρότερα του αναμενομένου κέρδη για το β' τρίμηνο.

  Η βρετανική εταιρεία κυβερνοασφαλεια Avast πρόσθεσε 2,32% μετά την απόφαση της αμερικανικής ανταγωνίστριάς της NortonLifeLock να εξαγοράσει την εταιρεία έναντι 8,6 δισ. δολ.

  Επιπλέον, η βρετανική εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας Meggitt σημείωσε άνοδο 16,1% μετά την ανακοίνωση ότι έλαβε μη ζητηθείσα προσφορά εξαγοράς από την αμερικανική ανταγωνίστρια TransDigm. Η πρόταση αποτίμησε τη Meggitt στις 900 πένες ανά μετοχή (12,47 δολάρια ανά μετοχή), υπερβαίνοντας τη συμφωνία των 800 πενών ανά μετοχή που ισχύει σήμερα με την Parker-Hannifin.

  Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών στον κόσμο, Vestas, υποχώρησε κατά 2,1%, καθώς περιέκοψε το outlook της για το 2021, μετά τα πιο αδύναμα του αναμενομένου αποτελέσματα β' τριμήνου.

  Η βρετανική εταιρεία διαχείρισης περιουσίας Quilter υποχώρησε κατά 7,2% ενώ η βρετανική εταιρεία παράδοσης φαγητού Deliveroo βυθίστηκε κατά 6,1% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων για πρώτη φορά μετά τη δημόσια εγγραφή της. Η εταιρεία διπλασίασε τις παραγγελίες το εξάμηνο έως τις 30 Ιουνίου, ενώ οι ζημιές περιορίστηκαν ελαφρώς στα 104,8 εκατ. στερλίνες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ