Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Αυγ-2021 17:49

  Πώς εξηγεί στο Capital.gr η MSCI το "μπέρδεμα" με την μετοχή της Πειραιώς

  Τρ. Πειραιώς: Η αλήθεια για την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την απόρριψη από το ΤΧΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε "τεχνική" παρέμβαση-αλλαγή, αποδίδει η MSCI τη σύγχυση που προκάλεσαν οι δύο ανακοινώσεις της για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ξεκαθαρίζοντας στο Capital.gr ότι δεν αφορούσαν τη μετοχή της συστημικής τράπεζας αλλά έναν… προσωρινό τίτλο που συνήθως "δημιουργεί" ο οίκος για "ασφάλεια". Αν και η εξήγηση μόνο περισσότερη σύγχυση δημιουργεί τελικά στον… κοινό επενδυτή, η MSCI πάντως ξεκαθαρίζει μέσω του Capital.gr πως η Τράπεζα Πειραιώς ήταν και θα συνεχίσει να είναι στους δείκτες MSCI Global Small Cap. 

  Πιο αναλυτικά, όπως σημείωσαν στελέχη της MSCI στο Capital.gr, οι ανακοινώσεις της για την Πειραιώς Financial Holdings σχετίζονται με το ότι η τράπεζα προχώρησε πρόσφατα στο spin-off της Phoenix Vega Mezz (9 Αυγούστου 2021).

  Σε αυτό το σημείο, η MSCI υπογραμμίζει πως η μετοχή της Πειραιώς Financial Holdings ήταν ήδη στους δείκτες MSCI Global Small Cap πριν από το spin-off event και θα παραμείνει μετά το spin-off.  Άρα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρχε καμία προσθήκη ή διαγραφή της.

  Παράλληλα αναφέρει ότι η Phoenix Vega Mezz δεν είναι επιλέξιμη για συμπερίληψη στους δείκτες MSCI καθώς διαπραγματεύονται στο τμήμα Εναλλακτικής Αγοράς η οποία δεν είναι επιλέξιμη σύμφωνα με τα κριτήρια της MSCI.

  Τα στελέχη του οίκου εξηγούν στο Capital.gr πως όταν υπάρχει spin-off και ο τίτλος δεν διαπραγματεύεται, δημιουργείται ένας "προσωρινός τίτλος", σύμφωνα με του κανόνες της MSCI, γνωστός ως detached security (DET). Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η πτώση της προσαρμοσμένης για το free-float κεφαλαιοποίηση της μητρικής εταιρείας (της Πειραιώς Financial Holdings στην προκείμενη περίπτωση) , ανεξάρτητα από ο τίτλος τον οποίο αφορά το spin-off προστίθεται ή όχι στους δείκτες της.

  Καθώς η Phoenix Vega Mezz δεν διαπραγματευόταν,, η MSCI ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει προσωρινά την Πειραιώς Financial Holdings (DET), έναν προσωρινό τίτλο δηλαδή, στους δείκτες MSCI Global Small Cap Index από το κλείσιμο της 9ης Αυγούστου 2021 (σε ισχύ στις 10 Αυγούστου) για να αποφευχθεί η πτώση της κεφαλαιοποίησης της μητρικής Πειραιώς Financial Holdings.

  Ωστόσο, καθώς δεν σημειώθηκε πτώση της τιμής της μετοχής της Πειραιώς Financial Holdings στις 9 Αυγούστου 2021, η MSCI ακύρωσε την προσθήκη του προσωρινού τίτλου στους δείκτες MSCI Global Small Cap.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ