Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Αυγ-2021 16:55

  Wall Street: Προς νέα ρεκόρ Dow και S&P 500 με "καύσιμο" τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

  Wall Street: Προς νέα ρεκόρ Dow και S&P 500 με "καύσιμο" τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.40

  Νέα ιστορικά υψηλά "βλέπουν" την Τετάρτη οι Dow Jones και S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης καταγράφει απώλειες. Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών για 5,3%.

  Ειδικότερα, σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,5%. Μη λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές στα πεδία των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3% σε ετήσια και στο 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση σε μηνιαία βάση 0,4%.

  Η ένταση της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε σειρά κλάδων, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να χτίσουν εκ νέου τα αποθέματά τους και να υπερκεράσουν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία της Covid-19.

  Η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τις πιέσεις στις τιμές ώστε να αποφασίσει πότε θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που έχει ξεκινήσει από την αρχή της πανδημίας, αλλά και πότε θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνει τα σχεδόν μηδενικά -σήμερα- επιτόκιά της.

  Σήμερα ο πρόεδρος της Fed Ντάλλας, Ρόμπερτ Κάπλαν,  δήλωσε ότι η Fed θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από τον Οκτώβριο, εκτιμώντας ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται εν μέσω υγιούς ανάκαμψης.

  Στο ίδιο κλίμα, η πρόεδρος της Federal Reserve του Κάνσας Σίτι, Esther George, επισήμανε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η άρση των μέτρων στήριξης και η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

  Στο μεταξύ, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νωρίς σήμερα το πρωί ένα σχέδιο δαπανών 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κορυφαίες προτεραιότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν με 50 ψήφους έναντι 49, καθώς οι γερουσιαστές ψήφισαν με βάση τις κομματικές γραμμές.

  Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε έπειτα από συζήτηση 14-1/2 ωρών, η οποία άρχισε αμέσως αφού η Γερουσία ψήφισε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο 1 τρισεκ. δολαρίων για τις υποδομές με 69 ψήφους έναντι 30, το οποίο αποτελούσε δέσμευση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας από την κρίση του κορονοϊού.

  Τα στοιχεία για τον πληθωρισμά πίεσαν επίσης την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, το οποίο υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης περίπου, στο 1,32%, ενώ το αμερικανικό δολάριο σημειώνει απώλειες 0,3% σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 190 μονάδες κινούμενος στα επίπεδα των 35.450, ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,18% πέριξ των 4.440 μονάδων, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,25% στις 14.750 μονάδες. 

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, οι 24 κινούνται με θετικό πρόσημο και οι 6 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται η Home Depot με άνοδο 1,84%, η Caterpillar που προσθέτει 1,59% και η Wallgreens Boots με κέρδη 1,49%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Visa Inc (-1,24%).

  Στα εταιρικά νέα, η Coinbase, στην πρώτη της έκθεση ως δημόσια εταιρεία, ανακοίνωσε πωλήσεις και κέρδη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, ωστόσο βλέπει ήπια προοπτική για το γ' τρίμηνο. Η μετοχή της προσθέτει άνω του 5%. 

  Η Chesapeake Energy ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Vine Energy σε μια συμφωνία με μηδενικό τίμημα σε μετρητά και μετοχές, η οποία αποτιμάται σε περίπου 2,2 δισ. δολάρια.

  Επιπλέον, η Southwest Airlines ανακοίνωσε ότι η μείωση στις κρατήσεις και η αύξηση των ακυρώσεων τον Αύγουστο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού μειώνει τις πιθανότητες να είναι κερδοφόρο το γ' τρίμηνο.

  Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας,  στα 302 δισ. δολάρια σκαρφάλωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ τον Ιούλιο, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού παρέμειναν αυξημένες. 

  Το ίδιο διάστημα ωστόσο οι εισπράξεις του κράτους επέστρεψαν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι εισπράξεις τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στα 262 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 54% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, ενώ οι δαπάνες κυμάνθηκαν στα 564 δισ. δολάρια, μειωμένες επίσης σε σχέση με πέρυσι, αλλά μόνο κατά 10%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ