Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Αυγ-2021 11:02

  Χρηματιστήριο: Stock picking με στόχο τη διάσπαση των 900 μονάδων

  Ανακάμπτει στις 890 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ήπιες κινήσεις καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο και της σημερινής συνεδρίασης να είναι η υπέρβαση των 900 μονάδων κάτι που είναι εφικτό ακόμη και χωρίς τζίρο. Οι επενδυτές στρέφονται τις τελευταίες ημερες σε περιορισμένες και επιλεκτικές κινησεις, βάζοντας στι ραντάρ τους, εκτός από τα blue chips, και τίτλους από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, μία κινητικότητα η οποία, έστω και με μικρά βήματα, μπορεί να διατηρήσει την ανοδική τάση στον Γενικό Δείκτη, με το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τις επόμενες ημέρες να τοποθετείται μεταξύ των 870-930 μονάδων.

  Κατά τα άλλα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση αργά το βράδυ της τρίμηνης αναθεώρησης των δεικτών της MSCI για τυχόν ελληνικό ενδιαφέρον, με τον MSCI Greece Standard Index να περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τις ΟΤΕ (με στάθμιση 29,5%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 20,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 20,27%), Eurobank (με στάθμιση 17,22%) και Jumbo (με στάθμιση 12,17%). Κατά τους αναλυτές υπάρχει πιθανότητα προσθήκης των Εθνικής Τράπεζας και Μυτιληναίος αλλά μπορεί να μετατεθεί και για το rebalancing του φθινοπώρου.

  Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,23% στις 899,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 6,2 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όπως εκτιμά η Merit Securities, με τον εκθετικό Κινούμενο Μέσο Όρο 30 ημερών στις 884 μονάδες. Το σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 884 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,15% στις 2.157,91 μονάδες, ενώ πτώση 0,02% σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.443,13 μονάδες.

  Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζουν η ΕΧΑΕ με κέρδη 1,28% και ακολουθεί η Aegean στο +0,78% , ενώ πιέσεις άνω του 1% καταγράφονται στην Jumbo και ακολουθούν με ήπιες απώλειες οι ΟΛΠ και ΟΤΕ.

  Ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει και σημειώνει άνοδο 0,57% στις 559,8 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,49%, την Alpha Bank να κινείται στο +0,70%, την Eurobank στο +0,58% και την  Εθνική Τράπεζα στο +0,88%.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σε χθεσινή της έκθεση η Bank of America επανέλαβε τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες στις οποίες δίνει σύσταση buy, τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, παραθέτοντας αυτά που είχε επισημαίνει κατά την πρόσφατη έκθεσή της στις 26/7 χωρίς καμία αλλαγή και τονίζοντας ότι διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλές αποτιμήσεις σε σχέση με το μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

  Όπως σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή, η επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων στον Γενικό Δείκτη συνιστά ελπιδοφόρα ένδειξη ότι η επενδυτική ψυχολογία που είχε διαταραχθεί λόγω της πύρινης λαίλαπας σταδιακά αποκαθίσταται. Η ευόδωση του αισιόδοξου σεναρίου οδηγεί στην αναμέτρηση για την υπέρβαση του κρίσιμου ορίου των 907 μονάδων.

  Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρει ένα σημαντικό καταλύτη για το Χ.Α τον οποίο μένει να εκμεταλλευτεί. Η NBG Securities αναμένει αύξηση του τζίρου καθώς και της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α το επόμενο διάστημα, με την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης να αποτελεί το "κλειδί" για την ανάπτυξη της οικονομίας. 

  Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα, ενώ αναμένεται επίσης αύξηση των εκταμιεύσεων δανείων προς τις επιχειρήσεις, παράλληλα με την κινητοποίηση πόρων για ιδιωτικές επενδύσεις.

  Στους πιθανούς κινδύνους για το Χ.Α τοποθετεί την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα που ενδέχεται να αποθαρρύνουν την όρεξη των επενδυτών για συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο, την παραλλαγή Δέλτα που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων, την αργή επιστροφή στην κανονικότητα και μία έντονη αναταραχή στις ξένες αγορές.

  Αναμφίβολα, η πορεία των διεθνών αγορών αποτελεί "πυξίδα" για το Χ.Α. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται σε ιστορικά υψηλά με την Goldman Sachs Να ανεβάζει τον στόχο της για τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 600 εκτιμώντας πως οι μετοχές των τραπεζών, του κλάδου της ενέργειας και των πρώτων υλών θα πρωταγωνιστήσουν στο επόμενο 12μηνο. 

  Αν και οι αγορές στην παρούσα φάση δεν βιώνουν αναταράξεις, είναι θέμα χρόνου οι σχεδιαζόμενες δράσεις να επισπεύσουν τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, επιφέροντας μεγάλες εταιρικές ανακατατάξεις, όπως σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή. Την ίδια ώρα, η αμερικανική οικονομία πετυχαίνει αυξημένο αριθμό θέσεων απασχόλησης τον Ιούλιο, πιστοποιώντας ότι συνεχίζει να έχει τον τρόπο να επαναφέρει την οικονομία της σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, με το ΔΝΤ να βλέπει πιθανό το +7% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2021, επιτρέποντας στην Wall Street να διατηρεί την ευρωστία της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ