Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Αυγ-2021 17:27

  Χρηματιστήριο: Κοιτά τις 900 μονάδες με... μετρημένα στηρίγματα

  Χρηματιστήριο: Κοιτά τις 900 μονάδες με... μετρημένα στηρίγματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με μικρά βήματα και χωρίς σημαντική βοήθεια από την συναλλακτική δραστηριότητα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε προς τις 900 μονάδες, οι οποίες και παραμένουν προς το παρόν ο πρώτος στόχος για την αγορά. Ο τζίρος ανέβασε κάπως ρυθμούς στο τελευταίο 2ωρο (λόγω των πακέτων κυρίως), ωστόσο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα που μαρτυρούν την απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

  Αν και οι επενδυτές θα συνεχίσουν να απουσιάζουν τις επόμενες μέρες, η διατήρηση της ανοδικής τάσης είναι εφικτή δεδομένων των επιλεκτικών τοποθετήσεων που γίνονται οι οποίες αν και περιορισμένες, διαχέονται τόσο στην υψηλή όσο και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και έτσι προφέρουν την αναγκαία στήριξη στην αγορά. 

  Βέβαια όλα αυτά, εάν το επιτρέψει το κλίμα στις διεθνείς αγορές καθώς μία ενδεχόμενη οπισθοχώρηση "έξω" είναι δύσκολο να μην πλήξει το ευάλωτο (και συναλλακτικά) Χ.Α. Όπως πάντως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές, η ανησυχία για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς που ενδέχεται να προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων Δέλτα ενδεχομένως να ενταθεί το επόμενο διάστημα και να επηρεάσει περισσότερο τις αγορές, κατ΄ επέκταση και τον Γενικό Δείκτη.

  Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,46% στις 897,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,73 εκατ. ευρώ, με τον όγκο να μην ξεπερνά τα 22 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 2.154,66 μονάδες, ενώ άνοδο 0,25% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.443,35 μονάδες.

  Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ στο +2,41%, τα ΕΛΠΕ στο +2,14% και η Μυτιληναίος στο +2,05%, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν η Τέρνα Ενεργειακή και η ΔΕΗ.

  Οι πιέσεις στους περισσότερους καθοδικούς τίτλους ήταν ελεγχόμενες, κάτω του 1%, με εξάιρεση το -1% στον ΟΛΠ και το -1,53% στην ΕΥΔΑΠ.

  Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σταθεροποιητικά στις 556,61 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο -0,90%, την Alpha Bank να κλείνει στο +0,44%, την Eurobank στο -0,22% και την  Εθνική Τράπεζα στο +0,12%.

  Το ενδιαφέρον στρέφεται στην MSCI η οποία αν και χθες… ακύρωσε την απόφαση της για ένταξη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στους διεθνείς δείκτες Small Cap, ωστόσο αύριο ανακοινώνει την καθιερωμένη τρίμηνη αναθεώρηση των δεικτών της, με τον MSCI Greece Standard Index να περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank και Alpha Bank

  Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της αγοράς, δεδομένων και των εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος καθώς και των θετικών μηνυμάτων από τους ξένους οίκους για τις προοπτικές τους. 

  Η δημοσιοποίηση των μεγεθών του πρώτου εξαμήνου για την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική, αποτέλεσε μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κυκλος Χρηματιστηριακή. Και αυτά ακολούθησαν τις προηγούμενες θετικές εξελίξεις για τον τραπεζικό κλάδο (ρυθμίσεις αναβαλλόμενου φόρου, stress tests), ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν υποχωρήσει δραστικά με τις διοικήσεις να διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί, η κεφαλαιακή  θέση έχει αναβαθμιστεί, και το ύψος των νέων δανείων είναι αυξημένο. 

  Το μήνυμα είναι σαφές, τονίζει ο κ. Τζάνας, ότι ο τραπεζικός κλάδος εξυγιαίνεται, θωρακίζεται κεφαλαιακά και ξεκινά σταδιακά να σχεδιάζει στρατηγική πιστωτικής επέκτασης.

  Τα δεδομένα αυτά, υποβοήθησαν την προσπάθεια αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες πριν μερικές συνεδριάσεις, όμως η συναλλακτική ραστώνη του Αυγούστου με τις ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση την διαμόρφωση προσδοκιών για ψηλότερα επίπεδα. Επιπροσθέτως, στις αρνητικές επιπτώσεις από τις παραλλαγές του κορωνοϊού, ήρθαν να προστεθούν τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα, στην Αττική, τη Β. Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας, που προκαλούν ήδη βιβλικές καταστροφές.

  Πάντως, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι διάφοροι δείκτες, όπως η αυξημένη βιομηχανική παραγωγή, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ, ο αυξημένος πληθωρισμός και ο χαμηλότερος δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ πιστοποιούν ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει. Επιπλέον, οι πυρκαγιές δεν ακυρώνουν τις κρατήσεις των επισκεπτών προς τη χώρα μας, προϊδεάζοντας για βελτίωση των τουριστικών εσόδων τον Αύγουστο και τους επόμενους μήνες. 

  Σαν αποτέλεσμα, οι αγοραστές συνεχίζουν να έχουν την υπεροπλία ακόμη και εν μέσω συναλλακτικής καχεξίας, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σήμερα πάνω από τις 895 μονάδες που συνιστά σημαντικό όριο αντίστασης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ