Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Αυγ-2021 11:00

  Ήπιες και επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

  Προς τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο, με 'όπλο' και 'οδηγό' το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ήπιες κινήσεις σημειώνονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ψάχνει στηρίξεις για να διατηρήσει τον δρόμο ανοιχτό προς τις 900 μονάδες, τη στιγμή που το κλίμα στις διεθνείς αγορές και ειδικά στην Ευρώπη είναι θετικό μεν επιφυλακτικό δε, αντανακλώντας τις ανησυχίες γύρω από την πανδημία και τον αντίκτυπό της στην οικονομική δραστηριότητα, με την καταγεγραμμένη αύξηση των κρουσμάτων Δέλτα στις ΗΠΑ να κινείται στο υψηλότερο εβδομαδιαίο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ στα υψηλά έξι μηνών είναι και τα κρούσματα στο Ισραήλ. Η μεταβλητότητα, η επενδυτική άπνοια και το stock picking είναι και σήμερα δεδομένα στη Λεωφόρο Αθηνών.

  Η ανησυχία για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς που ενδέχεται να προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων Δέλτα ενδεχομένως να ενταθεί το επόμενο διάστημα και να επηρεάσει περισσότερο τις αγορές, κατ΄ επέκταση και τον Γενικό Δείκτη, όπως εκτιμά ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services. Βραχυπρόθεσμα, οι ταλαντώσεις γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα αποτελούν το επικρατέστερο σενάριο. Ωστόσο, απαιτείται ορθή διαχείριση της ρευστότητας στα μετοχικά χαρτοφυλάκια, καθώς είναι πιθανή η αύξηση της μεσοπρόθεσμης μεταβλητότητας. 

  Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,08% στις 893,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 1,4 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όπως εκτιμά η Merit Securities, με τον εκθετικό Κινούμενο Μέσο Όρο 30 ημερών στις 883 μονάδες. Το σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 883 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,11% στις 2.146,49 μονάδες, ενώ άνοδο 0,49% σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.446,88 μονάδες.

  Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζουν τα ΕΛΠΕ με κέρδη 1,07% και ακολουθούν με μικρά κέρδη Motor Oil, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Μυτιληναίος και Σαράντης.

  Οι πιέσεις στους καθοδικούς τίτλους είναι ελεγχόμενες, κάτω του 1%, μεταξύ των οποίων σε Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Βιοχάλκο και ΟΛΠ.

  Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ήπια πτώση 0,02% στις 556,49μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,41%, την Alpha Bank να κινείται στο +0,13%, την Eurobank στο +0,40% και την  Εθνική Τράπεζα στο -0,64%.

  Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, να σημειώσουμε πως χθες η MSCI ανακάλεσε την απόφαση της για ένταξη της μετχοή τηε συστημικής τράπεζας στους διεθνείς δείκτες Small Cap, χωρίς να εξηγεί την αλλαγή της στάσης της σε σχέση με την νεότερη ανακοίνωσή της. Αύριο πάντως ανακοινώνεται η τρίμηνη αναθεώρηση των δεικτών MSCI, με τον MSCI Greece Standard Index να περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank και Alpha Bank

  Στη γενικότερη εικόνα του Χ.Α, όπως επισημαίνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή, η παραμονή της πύρινης λαίλαπας µε τις μεγάλες καταστροφές στην πρωτογενή κυρίως παραγωγή, επηρεάζουν αναπόφευκτα και την επενδυτική ψυχολογία. Ο Γενικός Δείκτης κινείται στο στενό εύρος µμεταξύ των 890 (επίπεδο στήριξης) και των 895 μονάδων (επίπεδο αντίστασης), µε την συναλλακτική ραστώνη του Αυγούστου να κορυφώνεται. 

  Όπως ωστόσο σημειώνει η Eurobank Equities, το 2021 φαίνεται πολλά υποσχόμενο για το Χ.Α παρά την πρόσφατη επιβράδυνση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος – και παρά την άπνοια του τελευταίου διαστήματος - διαμορφώνεται στα 80 εκατ. ευρώ περίπου από τις αρχές του έτους, δηλαδή σημαντικά υψηλότερα από το διάστημα 2016-2020, όπου ο μέσος τζίρος ήταν στα 62 εκατ. ευρώ, και πλησιέστερα στα επίπεδα του 2015 (85 εκατ. ευρώ). Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι ο τζίρος θα αυξηθεί ξανά, καθώς η αγορά εστιάζει σταδιακά στις προοπτικές της οικονομίας το 2022.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν καταλύτες που μπορεί να οδηγήσουν το Χ.Α στην πόρτα των 1.000 μονάδων. Μεταξύ αυτών είναι το σχέδιο "Ελλάδα 2.0", με τα πρώτα 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης να εκταμιεύονται χθες. Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας η οποία θα συνοδευτεί από αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα του Χ.Α με τους επενδυτές να ποντάρουν και πάλι στο ελληνικό recovery. 

  Όπως τονίζει η Eurobank Equities, κατά την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα εφάρμοσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έχει μια σταθερή κυβέρνηση με μεταρρυθμιστική ατζέντα, ενώ αποτελεί βασικό δικαιούχο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ως ποσοστό του ΑΕΠ. "Πιστεύουμε ότι η εγχώρια οικονομική ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α, καθώς ορισμένες από τις υπάρχουσες εταιρείες θα μεγαλώσουν, ενώ ένα πιθανό νέο κύμα εισαγωγών μπορεί να αυξήσει την ελκυστικότητα της αγοράς". Έτσι η χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει την άποψή της ότι η ελληνική αγορά μετοχών έχει εισέλθει σε θετικό κύκλο όσον αφορά την συναλλακτική δραστηριότητα.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ