Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Αυγ-2021 14:23

  Χρηματιστήριο: Κέρδη στις τράπεζες, σταθεροποιητικά ο Γενικός Δείκτης

  Ανακάμπτει στις 890 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Προσπάθεια απορρόφησης των πιέσεων με τις οποίες ξεκίνησε την εβδομάδα πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, από τις 13:00 περίπου, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει αναλάβει κυρίως τη στήριξη της αγοράς, ενώ η… ζυγαριά στο ταμπλό πλέον έχει σταθεροποιηθεί με αρκετούς τίτλους να έχουν περάσει σε θετικό έδαφος. 

  Το stock picking, η μεταβλητότητα αλλά και η απουσία τζίρου παραμένουν τα χαρακτηριστικά του Χ.Α την τρέχουσα περίοδο, με τον τόνο να δίνουν και το κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά και τα εξαμηνιαία αποτελέσματα.

  Σχολιάζοντας την εικόνα του Χ.Α η Κύκλος Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα εκτεταμένα πύρινα μέτωπα στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας επιφέρουν ανυπολόγιστες καταστροφές προσθέτοντας ένα ακόμη πλήγμα για την οικονομία σε συνέχεια της υγειονομικής κρίσης. Η νέα δημοσιονομική επιβάρυνση αναπόφευκτα θα αποτιμηθεί από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ωστόσο κατά τους αναλυτές θα επηρεάσει μόνο βραχυπρόθεσμα την αγορά.

  Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές διακυμάνσεις, στο +0,01% και στις 893,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 13,8 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όπως εκτιμά η Merit Securities, με τον εκθετικό Κινούμενο Μέσο Όρο 30 ημερών στις 882 μονάδες. Το σημείο στήριξης εντοπίζονται στις 882 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,02% στις 2.144, 05 μονάδες, ενώ άνοδο 0,38% σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.432,4 μονάδες.

  Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζουν οι Μυτιληναίος (+1,49%), ΕΧΑΕ (+1,17%) και ΕΥΔΑΠ (+1,04%)  ενώ στον αντίποδα, πιέσεις 2,69% δέχεται η Coca Cola, και ακολουθεί με πτώση άνω του 1% η Jumbo.

  Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,27% στις 556,59 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς στο +2,14%, την Alpha Bank να κινείται στο 1,29%, την Eurobank στο +0,51% και την  Εθνική Τράπεζα στο +1,84%.

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να κινείται εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό, σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, Νίκος Καυκάς. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου συνεχίζονται, και αναμένεται το β΄ τρίμηνο της Coca Cola πριν την συνεδρίαση της Πέμπτης. Κατά τον κ. Καυκά, πιθανό εβδομαδιαίο εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη αποτελεί η περιοχή των 870-920 μονάδων, ενώ η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα είναι δεδομένη λόγω εποχής.

  Στα… καλά νέα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επενδυτική άπνοια που κυριαρχεί το Χ.Α το τελευταίο διάστημα και η οποία κάνει ευάλωτη την όποια ανοδική κίνηση πραγματοποιείται, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την "ασφαλή" υπέρβαση των 900 μονάδων, είναι προσωρινή και πως σύντομα η επενδυτική δραστηριότητα θα ανεβάσει ρυθμούς.

  Όπως σημείωσε στην τελευταία της έκθεση για την ελληνική αγορά η HSBC, Όπως σημείωσε η HSBC μπορεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές να είναι χαμηλό, όταν ωστόσο αναπτυχθεί το θετικό αφήγημα σε ότι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής αγοράς, υπάρχει αρκετός χώρος για σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας. Κατά την βρετανική τράπεζα, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οι φθηνές αποτιμήσεις αλλά και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, συνθέτουν ένα ισχυρό αφήγημα για το ελληνικό Χρηματιστήριο και για αυτό διατηρεί τη θετική της στάση για το Χ.Α και την επενδυτική περίπτωση των ελληνικών μετοχών.

  Από την πλευρά της, η Eurobank Equities εκτιμά πως η πρόσφατη επιβράδυνση της συναλλακτικής δραστηριότητας είναι προσωρινή, λόγω των ανησυχιών για την πανδημία αλλά και του κύματος ομολογιακών εκδόσεων και ΑΜΚ που προηγήθηκε. Όπως υπολογίζει, ο τζίρος θα ανεβάσει ρυθμούς και πάλι από τον Σεπτέμβριο καθώς η αγορά θα αρχίσει να επικεντρώνεται στις θετικές προοπτικές της οικονομίας.

  Πέραν του τζίρου, αναγκαία "προϋπόθεση" είναι η στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος συνεχίζει να "απασχολεί" το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας. Διεθνείς οίκοι και εγχώριοι αναλυτές σε πρόσφατες αναλύσεις τους έχουν σημειώσει ότι βλέπουν σημαντική μείωση των ανησυχιών των επενδυτών γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας πως οι αποτιμήσεις τους θα κινηθούν υψηλότερα το επόμενο διάστημα και θα "ισοφαρίσουν" αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

  Άλλωστε τα μηνύματα για την αγορά είναι άκρως θετικά μετά και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τα των stress tests, καθώς και τα αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία έχουν ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ (απομένουν Alpha Bank και Eurobank στα τέλη του μήνα).

  Την Παρασκευή, σημαντικό σήμα προς τους  επενδυτές έστειλε και ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, επικροτώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών και τονίζοντας πως πλέον εκτιμά ότι θα επιτύχουν μονοψήφιους δείκτες NPEs εντός του 2022, μία πρόβλεψη την οποία κάνει για πρώτη φορά, και όλα αυτά χάρη  στο σχέδιο "Ηρακλής" και στις πρόσφατες ενέργειες κεφαλαιακής που ενίσχυσης που έχουν γίνει οι οποίες και περιορίζουν σημαντικά τους κινδύνους εκτέλεσης των σχεδίων derisking για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ