Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Αυγ-2021 11:01

  Αλλαγή εικόνας στο Χρηματιστήριο Αθηνών με "οδηγό" τις τράπεζες

  Αλλαγή εικόνας στο Χρηματιστήριο Αθηνών με "οδηγό" τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:04

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις αρχικές απώλειες, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν αναλάβει κυρίως τη στήριξη της αγοράς καθώς κινούνται πλεον σε θετικό έδαφος, ενώ επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις σημειώνονται και σε κάποια blue chips.

  Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα ξεκίνησε υποτονικά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της θλιβερής εικόνας που αφήνουν τα μέτωπα των πυρκαγιών που συνεχίζουν να καίουν για έβδομη ημέρα, και της τεράστιας καταστροφής που χτύπησε την Ελλάδα η οποία μετρά νέες ζημιές σε ένα ήδη πολύ δύσκολο τελευταίο 17μηνο εν μέσω και της πανδημίας. Η νέα δημοσιονομική επιβάρυνση αναπόφευκτα θα αποτιμηθεί από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να παραμένει ευάλωτη στους πωλητές, οι οποίοι βρήκαν ευκαιρία την Παρασκευή να ρευστοποιήσουν, με τον ρυθμό στη συνέχεια να δίνουν και το κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά και τα εξαμηνιαία αποτελέσματα.

  Σχολιάζοντας την εικόνα του Χ.Α η Κύκλος Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα εκτεταμένα πύρινα μέτωπα στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας επιφέρουν ανυπολόγιστες καταστροφές προσθέτοντας ένα ακόμη πλήγμα για την οικονομία σε συνέχεια της υγειονομικής κρίσης. Αναπόφευκτα, πλήττεται και το χρηματιστήριο µε τους πωλητές να αποκτούν την υπεροπλία την Παρασκευή, ενώ οι  χαμηλές συναλλαγές συνιστούν ένδειξη προσδοκιών για σύντομη υπέρβαση της εξωγενούς διαταραχής µε τη μορφή του πύρινου εφιάλτη.  

  Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,01% στις 893,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 8 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όπως εκτιμά η Merit Securities, με τον εκθετικό Κινούμενο Μέσο Όρο 30 ημερών στις 882 μονάδες. Το σημείο στήριξης εντοπίζονται στις 882 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,23% στις 2.140,73 μονάδες, ενώ πτώση 0,05% σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.423,21 μονάδες.

  Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζουν οι Βιοχάλκο (+1,32%), ΕΛΒΑΛΧαλκόρ (+1,59%), ΕΥΔΑΠ (+0,91%) και Τιτάν (+0,87%), ενώ με ήπια κέρδη κινούνται οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean.

  Στον αντίποδα, πιέσεις 2,66% δέχεται η Coca Cola και ακολουθεί με πτώση άνω του 1% η Jumbo.

  Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,22% στις 554,2 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,52%, την Alpha Bank να κινείται στο 1,29%, την Eurobank στο +1,01% και την  Εθνική Τράπεζα στο +1,27%.

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να κινείται εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό, σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, Νίκος Καυκάς. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου συνεχίζονται, και αναμένεται το β΄ τρίμηνο της Coca Cola πριν την συνεδρίαση της Πέμπτης. Κατά τον κ. Καυκά, πιθανό εβδομαδιαίο εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη αποτελεί η περιοχή των 870-920 μονάδων, ενώ η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα είναι δεδομένη λόγω εποχής.

  Στα… καλά νέα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επενδυτική άπνοια που κυριαρχεί το Χ.Α το τελευταίο διάστημα και η οποία κάνει ευάλωτη την όποια ανοδική κίνηση πραγματοποιείται, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την "ασφαλή" υπέρβαση των 900 μονάδων, είναι προσωρινή και πως σύντομα η επενδυτική δραστηριότητα θα ανεβάσει ρυθμούς.

  Όπως σημείωσε στην τελευταία της έκθεση για την ελληνική αγορά η HSBC, Όπως σημείωσε η HSBC μπορεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές να είναι χαμηλό, όταν ωστόσο αναπτυχθεί το θετικό αφήγημα σε ότι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής αγοράς, υπάρχει αρκετός χώρος για σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας. Κατά την βρετανική τράπεζα, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οι φθηνές αποτιμήσεις αλλά και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, συνθέτουν ένα ισχυρό αφήγημα για το ελληνικό Χρηματιστήριο και για αυτό διατηρεί τη θετική της στάση για το Χ.Α και την επενδυτική περίπτωση των ελληνικών μετοχών.

  Από την πλευρά της, η Eurobank Equities εκτιμά πως η πρόσφατη επιβράδυνση της συναλλακτικής δραστηριότητας είναι προσωρινή, λόγω των ανησυχιών για την πανδημία αλλά και του κύματος ομολογιακών εκδόσεων και ΑΜΚ που προηγήθηκε. Όπως υπολογίζει, ο τζίρος θα ανεβάσει ρυθμούς και πάλι από τον Σεπτέμβριο καθώς η αγορά θα αρχίσει να επικεντρώνεται στις θετικές προοπτικές της οικονομίας.

  Πέραν του τζίρου, αναγκαία "προϋπόθεση" είναι η στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος συνεχίζει να "απασχολεί" το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας. Διεθνείς οίκοι και εγχώριοι αναλυτές σε πρόσφατες αναλύσεις τους έχουν σημειώσει ότι βλέπουν σημαντική μείωση των ανησυχιών των επενδυτών γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας πως οι αποτιμήσεις τους θα κινηθούν υψηλότερα το επόμενο διάστημα και θα "ισοφαρίσουν" αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

  Άλλωστε τα μηνύματα για την αγορά είναι άκρως θετικά μετά και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τα των stress tests, καθώς και τα αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία έχουν ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ (απομένουν Alpha Bank και Eurobank στα τέλη του μήνα).

  Την Παρασκευή, σημαντικό σήμα προς τους  επενδυτές έστειλε και ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, επικροτώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών και τονίζοντας πως πλέον εκτιμά ότι θα επιτύχουν μονοψήφιους δείκτες NPEs εντός του 2022, μία πρόβλεψη την οποία κάνει για πρώτη φορά, και όλα αυτά χάρη  στο σχέδιο "Ηρακλής" και στις πρόσφατες ενέργειες κεφαλαιακής που ενίσχυσης που έχουν γίνει οι οποίες και περιορίζουν σημαντικά τους κινδύνους εκτέλεσης των σχεδίων derisking για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ